Ny strømpyramide skal hjælpe med energibesparelser

Energistyrelsen lancerer en strømpyramide, der skal hjælpe danskerne med at finde frem til de største energibesparelser i hjemmet. Det sker som en del af en landsdækkende kampagne, hvor Energistyrelsen samtidig offentliggør en række nye udregninger, så danskerne kan se eksempler på, hvor det bedst kan betale sig at spare på energien.

Energistyrelsen lancerer en strømpyramide, der skal hjælpe danskerne med at finde frem til de største energibesparelser i hjemmet. Det sker som en del af en landsdækkende kampagne, hvor Energistyrelsen samtidig offentliggør en række nye udregninger, så danskerne kan se eksempler på, hvor det bedst kan betale sig at spare på energien. Foto: Arkivfoto..

Slukker du lyset, når du går ud af et rum? Eller timer du din vask efter, hvornår strømmen er billigst? Tørrer du dit tøj udendørs i stedet for i en tørretumbler? Så er du én blandt mange. Gode energispareråd er nemlig blevet integreret i danskernes hverdag.
Energistyrelsens nyeste forbrugstal viser, at danskerne i 2022 i gennemsnit reducerede deres elforbrug med 6 procent i forhold til det forventede energiforbrug i Energistyrelsens fremskrivninger.

”Vi kan se, at sparerådene bliver brugt flittigt i de danske hjem. Og det er virkelig godt. Men vi får stadig rigtig mange spørgsmål om, hvilke sparetiltag der har den største effekt. Derfor har vi lavet en strømpyramide, som giver et simpelt og let afkodeligt overblik over, hvilke apparater i hjemmet der har et stort forbrug, og hvor forbruget er noget mindre. Ideen er, at det kan hjælpe folk til at finde de steder, hvor der er mest at hente ved at spare på energien”, siger Matilde Grøn Bjørneboe, som er ansvarlig for Rådgivningstjenesten ved SparEnergi.dk.

SparEnergi.dk er Energistyrelsens borgerrettede platform, som skal hjælpe danskerne med at spare på energiforbruget.
Energistyrelsens strømpyramide er bygget op på samme måde som den velkendte madpyramide, hvor man skal spise mest fra bunden i madpyramiden. Strømpyramiden viser, at man med fordel kan spare mest i bunden. Det er altså i bunden af pyramiden, man finder de apparater med det største forbrug, og hvor man som forbruger opnår de største energibesparelser. Jo længere mod toppen, man bevæger sig. Desto mindre bliver besparelserne.

Læs også: Gode råd til husejere med gasfyr

”Der er ret meget at spare, hvis man giver ovnen en pause og bruger brødristeren eller mikrobølgeovnen i stedet. Til gengæld har det en mindre effekt på forbruget, hvis man for eksempel vælger at slukke for radioen om morgenen. Med udregningerne skaber vi nu overblikket, så danskerne konkret kan se eksempler på, hvor det bedst kan betale sig at spare på energien i hjemmet. På den måde kan man lægge sin spareindsats der, hvor det giver bedst mening”, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Vil aflive sparemyter
Målet med kampagnen er desuden at aflive de sparemyter, som florerer. Opvaskemaskinen ligger i bunden af pyramiden, da den er et af de mere strømforbrugende apparater i hjemmet. Men alternativerne til at bruge den er dyrere.

”Sætter man for eksempel opvaskemaskinen i gang hver eneste dag, koster det cirka 90 kroner om måneden. Dropper man opvaskemaskinen og flytter opvasken til en balje med varmt vand, så stiger prisen faktisk til over 200 kroner om måneden, og hvis man vasker op under rindende vand, kan prisen være over 500 kroner hver måned, da man bruger langt mere varmt vand. Så her er det helt centrale råd at blive ved med at bruge opvaskemaskinen. Og så ellers sørge for at følge sparerådene ved for eksempel fylde opvaskemaskinen helt op, inden man sætter den i gang”, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Fakta: Fem gode steder at spare derhjemme
Der er mange ting, du kan gøre for at bruge mindre el. SparEnergi har samlet de mest effektive spareråd til dig lige nu:

1. Strømforbrug er individuelt. Gennemgå dit strømforbrug og overvej hvor du bruger meget strøm i din hverdag. For nogle er der meget at spare i køkkenet, for andre vil det måske være på skærme eller vasketøj.

2. Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen op. Du kan vaske ved lavere temperaturer og bruge tørresnoren i gården eller tørreloftet i stedet for tørretumbleren.

3. Brug strømmen, når den er billigst. Du kan for eksempel undgå at vaske tøj og køre din opvaskemaskine, når elprisen er højest.

4. Jo større skærm, des højere strømforbrug. Hvis du får din underholdning fra mindre eller færre skærme, kan der være meget at spare.

5. Spar på strømmen, når du laver mad. Du kan for eksempel bruge en brødrister eller mikroovnen til dit brød frem for ovnen og huske låget på gryderne.

- PiB

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

26.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

24.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Mød os på Hannover Messe 2025

24.02.2025Condair A/S

Sponseret

Nyt år, nye krav: Condair hjælper med at opfylde kravene til miljøvenligt byggeri

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup