Designfasen fastlægger 80 procent af miljøpåvirkningen fra nye produkter

Det giver ikke nok miljøeffekt at justere på eksisterende produkter, fordi en meget stor del af miljøbelastningen bliver fastlagt allerede i designfasen. Dansani brugte VVS Messen ’23 til at lancere et nytænkt badeværelsesmøbel, der tager højde for miljø- og klimapåvirkningen fra første streg på produktdesignerens bord.

Et Lighthouse Base skab med låger svarer til 6 røde bøffer eller 310 kørte km i en bil. Se i grafen fra MÅLBAR, hvordan de 65 kg CO2 fordeler sig på henholdsvis materialer, produktion, emballage, transport med mere. Illustration: Dansani..

Dansanis designteam stillede sig selv spørgsmålet ”Har vi virkelig brug for nye produkter?” i deres stræben efter at bringe mere bæredygtige produkter ind i sortimentet. Deres research gav dem svaret, for det estimeres af EU Science Hub under EU Kommissionen, at mere end 80 procent af alle produktrelaterede miljøpåvirkninger fastlægges under designfasen af et produkt.

“Derfor når vi ikke langt nok med at justere på de produkter, vi allerede har udviklet. Som producent skal vi påtage os et ansvar for miljøet og gå den bæredygtige vej. I forvejen har vi et stort fokus på bæredygtighed i vores valg af materialer og leverandører - samt i scope 1 hvor vi senest har placeret solceller på taget af vores produktionshaller”, forklarer produktudviklingschef Rasmus Kjær.

Design med øje for mindst mulig
Han tilføjer: ”Researchresultaterne banede vejen for nytænkning af design med mindst mulig miljøbelastning og åbnede op for nye løsninger, materialer, konstruktions- og produktionsmetoder, samt den måde, vi distribuerer badeværelsesmøbler på i fremtiden”.

Læs også: Medarbejdere med forstand på bæredygtighed og data er i høj kurs

Projektet fik navnet LIGHTHOUSE og skal opfylde målet om en lavere miljøbelastning, og samtidig tilbyde attraktive og funktionelle badeværelsesmøbler, som forbrugerne vil have.

En af løsningerne til LIGHTHOUSE møblerne er knock-down (eller flat-pack), som har et lavere CO2-aftryk. Det giver åbenlyse fordele – blandt andet:

• Mindre volumen for optimeret distribution – knock-down fylder kun 20-30 procent af, hvad færdigsamlede møbler fylder.
• Mindre volumen betyder mindre emballage.
• Mindre kasser gør håndteringen væsentlig lettere både for den professionelle installatør såvel som forbrugeren, der selv sætter badeværelsesmøblet op.

Nyt verdenspatent baner vejen
Dansani har teamet op med virksomheden Vällinge og gør brug af deres ekspertise inden for montageteknologi. Vällinge har netop lanceret deres verdenspatent Threespine® ID på Interzum messen i Köln, og nu bruger Dansani denne teknologi til LIGHTHOUSE som en af de første.

Med Threespine® ID til LIGHTHOUSE møblerne introducerer Dansani en helt ny type knock-down møbler. Møblet samles hurtigt og giver sikre og stærke resultater hver gang. Løsningen gør samling af møblet op til ti gange hurtigere end andre knock-down møbler, og så skal der hverken bruges værktøj eller skruer. Det hele klikkes sammen nemt og hurtigt.

Læs også: Installatør: Bæredygtighed er afgørende for vores fremtid

Threespine ID-systemet adskiller sig fra andre systemer på markedet ved at bruge klassiske trædyvler i stedet for metaldele. Dette gør ikke kun systemet mere bæredygtigt, men også brugervenligt, når det samles. Systemet er desuden konstrueret med en fleksibel låsedyvel, der vil være fremstillet af genbrugsplast, når Dansani sender de første LIGHTHOUSE møbler på markedet.

”Selvom systemet er enkelt at bruge, går det ikke ud over den strukturelle styrke, som er bedre end eksisterende løsninger på markedet”, fortæller Rasmus Kjær.

Flere niveauer af materialer
Dansani har valgt at arbejde parallelt på to niveauer. LIGHTHOUSE Horizon er den optimale, men dyrere møbelløsning med baggrund i prisen på de nyeste, bæredygtige materialer. På den anden side er LIGHTHOUSE Base prismæssigt mere konkurrencedygtig og bygger på mere tilgængelige løsninger på markedet.

På VVS-messen udstillede Dansani LIGHTHOUSE Horizon. Her er skabet udført i melaminspånplader med 1/3 genbrugstræmateriale, 1/3 restmateriale fra produktion og kun 1/3 nyt materiale. Det er enkelt at skille møblet ad, så det er nemt at udskifte enkeltdele - noget som er med til at forlænge levetiden og dermed også niveauet af bæredygtighed. Når møblet engang har udtjent sin rolle, kan det skilles ad og nemt sorteres til genbrug.

LIGHTHOUSE Horizons frontpaneler og skuffer er fremstillet af 60 procent genanvendt R-PET-filt, som er et let og pladsbesparende alternativ til traditionelle skuffe- og lågematerialer. Ved at bruge Preloc back-to-wall vandlås fra Prevex i 60 procent genbrugt PP undgås en kompleks skæring i skufferne, og det giver en mere simpel og bæredygtig skuffekonstruktion.

”Den unikke håndvask er udviklet i samarbejde med Cosentino i blot 8 mm Dekton sammensat af 80 procent genbrugsmateriale. Styrken er der, blot med mindre materiale. Når det gælder selve produktionen af håndvasken, bruger Cosentino energi fra deres egne solcelleparker og genanvender desuden 98 procent af det vand, som anvendes i produktionen”, fortæller Rasmus Kjær.

LIGHTHOUSE Horizon-spejlene er Mirox 4Green fra AGC, som har et unikt monteringssystem i genbrugsplast. Monteringssystemet gør det også enkelt at adskille materialerne, når spejlet om mange år skal kasseres.

Målbart mere bæredygtig
”Vi har valgt at samarbejde med den største aktør af måling af miljø-aftryk indenfor møbelbranchen i Norden, MÅLBAR, for at dokumentere og sikre kvalitet i tallene. MÅLBAR har udviklet en måde at præsentere og sammenligne tal for miljø-aftryk i kg CO2, så det bliver let tilgængeligt for alle, og tallene for produkter kan sammenlignes med andre forbrugsgoder – for eksempel antal kørte kilometer i bil eller antal 300 gram steaks”, fortæller Rasmus Kjær.

For at få et sammenligningsgrundlag for LIGHTHOUSE er Dansanis mest solgte baderumsmøbel i projektmarkedet, MIDO, ligeledes blevet målt. MIDO er et gennemprøvet produkt i høj kvalitet, som produceres i melaminbelagt spånplade med 2/3 genbrugsmateriale.

Tallene fra MÅLBAR viser at:       

• Et 80 cm MIDO vaskeskab med skuffer udleder 50 procent mere CO2e end et tilsvarende LIGHTHOUSE Horizon.
• Et 80 cm MIDO vaskeskab med låger udleder 50 procent mere CO2e end et tilsvarende LIGHTHOUSE Base.
• Et 80 cm MIDO vaskeskab med skuffer udleder 25 procent mere CO2e end et tilsvarende LIGHTHOUSE Base.

Målinger er baseret på leverandørdata verificeret af MÅLBAR. Hvor informationer ikke har været tilstrækkeligt detaljerede, har MÅLBAR anvendt EU's gennemsnitsværdier for den pågældende type produktion i det relevante leverandørland.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle