Installatør: Bæredygtighed er afgørende for vores fremtid
Elinstallationsvirksomheden HETEK har siden 2021 arbejdet systematisk med bæredygtighed, som omfatter både miljø, klima og sociale faktorer. ”Det vil redde vores forretning, fordi vi vil være på forkant, når kravene for alvor rammer os i løbet af få år. Det er også en stor tilfredsstillelse, fordi det er så meningsfuldt”, fortæller direktør Torben Hedegaard fra HETEK.
Grøn omstilling fylder rigtig meget hos installationsvirksomheden HETEK i dag. Det gjorde det ikke for bare 18 måneder siden. Det gjorde det måske nok under overfladen på en usynlig måde, men det var ikke en synlig del af strategiarbejdet, bestyrelsesmøder og hverdagen.
Læs også: Månedens udfordring: Mangel på arbejdskraft kræver tæt daglig ledelsesopfølgning
”Men jeg kunne godt se, at det er vigtigt. Jeg havde måske mest lyst til at lukke øjnene for det, men det går jo ikke i længden. Vi valgte derfor at ansætte en bæredygtighedsekspert i bestyrelsen, som siden har drevet en proces hos os, hvor vi er rundt i alle hjørner af vores butik med 55 medarbejdere for at få et overblik over de fleste af de 21 ESG-nøgletal, som kredser om klima, miljø, sociale faktorer og virksomhedsledelse. Nu elsker jeg det. Fordi det giver så meget mening både menneskeligt, forretningsmæssigt og rekrutteringsmæssigt”, fortæller Torben Hedegaard og tilføjer:
”Vi kalder det ’ansvarlighed’, fordi det gør det nemmere at relatere til. Vi har nu produceret vores første bæredygtighedsregnskab, og her kan vi blandt andet se, at forbrug af diesel til transport er en tung post. Vi vil derfor gradvist udskifte vores biler til el frem mod 2030. Det er blot ét eksempel blandt mange tiltag”.
Bestyrelsen sætter retningen
Bestyrelsen for HETEK besluttede i 2021 at tage bæredygtighedsagendaen alvorligt og indlede en struktureret proces med at indarbejde ’ansvarlighed’ i alle aspekter af HETEKs forretningsdrift. Bestyrelsen tog derfor i 2022 kontakt til Kristine Schmidt fra World of Impact, som arbejder med at koble forretning og bæredygtighed sammen til en meningsfuld enhed, der styrker både bæredygtigheden og forretningen.
”Vi har i HETEK indledt et struktureret forløb i seks trin. Det handler i første omgang om at komme i gang og at få en god start. Vi har derfor valgt at fokusere på de lavthængende frugter, så vi hurtigt kan se nogle resultater og få skabt en positiv stemning omkring arbejdet. Vi er kommet godt i gang, fordi vi har fokus på at gøre det meget konkret, at informere grundigt, at indsamle data og analysere på dataene. Vi vil hvert år se på, hvor vi påvirker vores omverden, og hvilke handlinger vi kan gøre for at bidrage til en mere bæredygtig verden”, fortæller Kristine Schmidt.
HETEK’s tiltag og principper omfatter i startfasen blandt andet:
• Bestyrelsen har sat det på virksomhedens agenda.
• Udnævnelse af intern tovholder i form af økonomichef Kasper Kielstrup.
• Strategisk – tænk stort, fokuser på det væsentligste og start småt
• Masser af involvering og kommunikation, så alle medarbejdere forstår og kan se meningen med indsatsen.
• Kontinuerligt fokus og inkluder i virksomhedens årshjul.
• Indsamle, håndtere samt analysere data.
• Få taget hul på arbejdet og ’træningen’ så virksomheden er på forkant med markedskrav og reguleringer.
• Brudt indsatsen ned i konkrete tiltag og data – bruger professionel bistand.
Læs også: Månedens udfordring: Det digitale, det bæredygtige og det fleksible
”Dataindsamlingen viser, at HETEKs største klimaaftryk er den diesel- og benzindrevne vognpark. Vi fandt ret hurtigt frem til en strategi om at udskifte alle firmabiler til elbiler i takt med, at de alligevel skulle udskiftes. Det betyder, at 30 procent af vores 38 køretøjer er grønne køretøjer i 2026, og at alle køretøjer er eldrevne i 2030. Det giver en kontrolleret udskiftning, der arbejder godt sammen med forretningen. Det er vigtigt, at aftryk og forretning er i balance”, fortæller Kristine Schmidt.
Bæredygtighed er også trivsel
Torben Hedegaard fremhæver, at han foretrækker at omtale ’bæredygtighed’ som ’ansvarlighed’, fordi det trækker tingene ned på jorden og gør det lettere at forstå for medarbejdere og omverden.
”Ansvarlighed handler ikke kun om miljø og klima. Det handler også om trivsel, god stemning på arbejdspladsen samt personlig og faglig udvikling. Vi har meget fokus på, at vi behandler hinanden ordentligt, gennemfører 14-16 sociale arrangementer om året, afholder fire til seks personalemøder om året, afholder fyraftensarrangementer hver fredag og så videre. Vi har etableret vores eget ’akademi’, hvor vi tager hånd om den faglige udvikling for alle medarbejdere. Vi har også en personalechef ansat og tilbyder fuld gennemsigthed i økonomien, så jeg mener, at alle er godt informerede og inddragede”, fortæller han.
Det vil redde os
Torben Hedegaard understreger, at han forventer, bæredygtighedsarbejdet også er en god investering i HETEK’s forretningsmæssige fremtid.
”Jeg oplever, at mange installatører er lidt berøringsangste over for ’bæredygtighedsagendaen’. Det er synd. Jeg tror, den indsats, vi nu har sat i gang, vil redde os, når marked og myndigheder for alvor begynder at stille krav om bæredygtig installation og dokumentation. Det er altid sjovere at være på forkant end at blive fanget på hælene og skal reagere på bagkant”, fortæller han og supplerer:
”Jeg er overbevist om, at ’ansvarlighed’ bliver en stor konkurrenceparameter om få år, og at vi i kraft af vores systematiske ’ansvarlighedsarbejde’ vil opleve det som et tilvalg, mens andre vil opleve ’fravalg’, fordi de har lukket øjnene for udviklingen”.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om bæredygtighed april 2023