Det endte med en DALI-løsning

To en halv måned og tårnhøje ambitioner var, hvad Kemp & Lauritzen havde at arbejde med, da de fik til opgave at skabe belysningen i byggeriet ‘Cuben’. Løsningen blev DALI.

”Vi var godt klar over, at vi var nødt til at finde nye innovative måder at tænke på, hvis vi skulle nå at blive færdige inden for to en halv måned”, fortæller Tom Vaslev Kristensen, afdelingsleder hos Slotsholmen Teknik/Kemp & Lauritzen. .

Hvordan får man en meget kort deadline til at tale sammen med tårnhøje ambitioner? Det svar skulle installationskoncernen Kemp & Lauritzen finde tilbage i marts måned, hvor de fik en stor opgave i Cuben på Tuborg Havnevej i København. Afdelingsleder hos Slotsholmen Teknik/Kemp & Lauritzen, Tom Vaslev Kristensen, blev sat på sagen:

”Opgaven lød på, at vi på to en halv måned skulle lave to nye domiciler til virksomhederne J. Lauritzen og Nordic Tankers. Det betød, at vi skulle i gang med hele huset på en gang, ligesom vi var nødt til at kable etagen under og lave det hele klar”, fortæller afdelingslederen og fortsætter:

”Samtidig ville vi gerne bringe nogle ting i spil, som kunne gøre huset lækkert, og derfor har vi prøvet at tænke nogle nye energiløsninger ind i det. En af de ting, vi gerne ville, var at bruge LED-belysning. Vi betragter os selv som værende ret langt fremme på markedet inden for LED, og derfor skulle Cuben også udstyres med en løsning, som kunne noget andet end bare at tænde og slukke”.

Læs også: Flash Light bringer lys til plantevæg

Efter lidt diskussion frem og tilbage fandt Kemp & Lauritzen og grossisten Solar frem til, at det bedste udgangspunkt var en DALI-løsning (Digital Addressable Lighting Interface) med pir-følere. En løsning, der gik væk fra det traditionelle til at være fuldt ud DALI-styrede.

”Vi var godt klar over, at vi var nødt til at finde nye innovative måder at tænke på, hvis vi skulle nå at blive færdige inden for to en halv måned. Normalt ville en opgave af den karakter, hvor vi selv lavede udbudsmaterialet, selv lavede projektering og selv udførte det, tage meget længere tid, men vi tænkte ud af boksen og var konstant mellem 35 og 40 medarbejdere på hver etage”, fortæller Tom Vaslev Kristensen

<p>”Vi satte 340 armaturer op og lavede installation til det på fire dage, selv om vi kun var tre-fire mand til det”. </p>

Tom Vaslev Kristensen, afdelingsleder i Kemp & Lauritzen

Den rette DALI-løsning
En anden stor hjælp var det tætte samarbejde Kemp & Lauritzen havde med Solar, der hjalp med at finde innovativt materiel til at sætte op på lofterne. Desuden fandt parterne frem til lysstyringsleverandøren Servodan, der kunne levere pir DALI-sensorer, som både gav mulighed for trådløse tryk og samtidig åbnede op for en masse genveje i den pressede deadline. Tidligere har Kemp og Lauritzen dog oplevet udfordringer i forhold til DALI-løsninger, som man gerne ville undgå:

”Vi har tidligere oplevet, at der har været mange problemer med at få det til at spille, fordi der har været forskellige måder at tænke DALI på. Det kan give nogle versionskonflikter, så tingene ikke kan tale sammen, men det har vi faktisk undgået her. Da Servodan kom på banen foreslog de, at vi skulle lave hele installationen med Winsta-kabler fra Wago, som gjorde det muligt at adressere mellem DALI-enhederne”, forklarer afdelingslederen.

Sikringen blev belastet
Med de rette komponenter og installationer på plads, begyndte tidsplanen at se realistisk ud. Arbejdet skred frem på Cuben.

”Vi satte 340 armaturer op og lavede installation til det på fire dage, selv om vi kun var tre-fire mand til det. Når det kan lade sig gøre, er det fordi, det i virkeligheden bare er et stik, der skal sættes sammen, men det kræver, at alt spiller”, siger Tom Vaslev Kristensen.

Arbejdet med DALI-løsningen var dog ikke helt uden udfordringer. Undervejs i arbejdet blev samarbejdspartnerne nemlig opmærksomme på, at der var begrænsninger for hvor mange armaturer, der kan være på en sikring. Hvor en almindelig smeltesikring kun kan køre 700 watt LED-belysning, klarer en C10-sikring 1.000 watt:

”Der er nogle faldgruber i det her, og en af dem er belastningen af installationen. Efter at have overbelastet den til at begynde med gik vores armaturleverandør hjem og regnede på, hvad der kunne lade sig gøre. Han fandt frem til, at der maks. kunne køre 26 armaturer på en 10 ampere C10”, forklarer Tom Vaslev Kristensen.

Tænd lyset i glasvæggen
Da det meste af installationsarbejdet var færdigt, og alle mødelokaler var udstyret med pir-følere, kom der et ønske fra brugeren om, at man gerne ville have mulighed for nemt at kunne skrue op og ned for lyset, når man eksempelvis skulle bruge storskærmen i lokalet:

”Vi gjorde det, at vi købte Enocean-tryk, som gør, at når du trykker på tangenten, så genererer du den energi, der skal til for at aktivere den lille radiosender, der er i trykket op til pir-sensoren. På den måde kan du skrue op og ned eller slukke. For hver pir-sensor kan du lave fire trådløse tænd- og slukgrupper i et rum. Der er ingen kabling i væggen, og du kan dermed få et trådløst tryk i bordet eller møderummets glasvæg”, siger han.

Læs også: Farvel til kviksølvlamper giver millionbesparelser

En af fordelene ved at undgå faste installationer er, at man undgår alle installationsomkostningerne. På den måde tog det faktisk kun Kemp & Lauritzen cirka to timer at sætte Enocean-tryk op i 16 mødelokaler. En anden fordel for kunden er det energibesparende moment, der også følger med DALI-løsningen:

”Vi tænkte fra starten energiløsningen med ind, og i forhold til en almindelig pir-løsning, tager DALI-løsningen hensyn til, hvordan dagslyset er i bygningen og regulerer efter det. Det betyder, at kunden kan spare 40-46 procent på energi”, siger Tom Vaslev Kristensen.

Han erkender, at DALI-løsningen er dyr i indkøb, men den til gengæld er billigere i mandetimer på installation, og så henter den penge hjem via den sparede energi.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

18.04.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Har du ofte korte deadlines til dine installationsprojekter?

18.04.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Opnå lys i ekstra lange længder?

18.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Sikker opladning til alle behov

18.04.2024Installator.dk

Energinet foreslår større indkøb af reserver

17.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Ny i sortimentet! Alcadon præsenterer stolt…

17.04.2024Lan-com A/S

Sponseret

Lan-Com A/S introducer verdens mindste nyhed

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø