07.10.2015  |  EL  |  Belysning

Det endte med en DALI-løsning

To en halv måned og tårnhøje ambitioner var, hvad Kemp & Lauritzen havde at arbejde med, da de fik til opgave at skabe belysningen i byggeriet ‘Cuben’. Løsningen blev DALI.

Hvordan får man en meget kort deadline til at tale sammen med tårnhøje ambitioner? Det svar skulle installationskoncernen Kemp & Lauritzen finde tilbage i marts måned, hvor de fik en stor opgave i Cuben på Tuborg Havnevej i København. Afdelingsleder hos Slotsholmen Teknik/Kemp & Lauritzen, Tom Vaslev Kristensen, blev sat på sagen:

”Opgaven lød på, at vi på to en halv måned skulle lave to nye domiciler til virksomhederne J. Lauritzen og Nordic Tankers. Det betød, at vi skulle i gang med hele huset på en gang, ligesom vi var nødt til at kable etagen under og lave det hele klar”, fortæller afdelingslederen og fortsætter:

”Samtidig ville vi gerne bringe nogle ting i spil, som kunne gøre huset lækkert, og derfor har vi prøvet at tænke nogle nye energiløsninger ind i det. En af de ting, vi gerne ville, var at bruge LED-belysning. Vi betragter os selv som værende ret langt fremme på markedet inden for LED, og derfor skulle Cuben også udstyres med en løsning, som kunne noget andet end bare at tænde og slukke”.

Læs også: Flash Light bringer lys til plantevæg

Efter lidt diskussion frem og tilbage fandt Kemp & Lauritzen og grossisten Solar frem til, at det bedste udgangspunkt var en DALI-løsning (Digital Addressable Lighting Interface) med pir-følere. En løsning, der gik væk fra det traditionelle til at være fuldt ud DALI-styrede.

”Vi var godt klar over, at vi var nødt til at finde nye innovative måder at tænke på, hvis vi skulle nå at blive færdige inden for to en halv måned. Normalt ville en opgave af den karakter, hvor vi selv lavede udbudsmaterialet, selv lavede projektering og selv udførte det, tage meget længere tid, men vi tænkte ud af boksen og var konstant mellem 35 og 40 medarbejdere på hver etage”, fortæller Tom Vaslev Kristensen

”Vi satte 340 armaturer op og lavede installation til det på fire dage, selv om vi kun var tre-fire mand til det”.

Tom Vaslev Kristensen, afdelingsleder i Kemp & Lauritzen

Den rette DALI-løsning
En anden stor hjælp var det tætte samarbejde Kemp & Lauritzen havde med Solar, der hjalp med at finde innovativt materiel til at sætte op på lofterne. Desuden fandt parterne frem til lysstyringsleverandøren Servodan, der kunne levere pir DALI-sensorer, som både gav mulighed for trådløse tryk og samtidig åbnede op for en masse genveje i den pressede deadline. Tidligere har Kemp og Lauritzen dog oplevet udfordringer i forhold til DALI-løsninger, som man gerne ville undgå:

”Vi har tidligere oplevet, at der har været mange problemer med at få det til at spille, fordi der har været forskellige måder at tænke DALI på. Det kan give nogle versionskonflikter, så tingene ikke kan tale sammen, men det har vi faktisk undgået her. Da Servodan kom på banen foreslog de, at vi skulle lave hele installationen med Winsta-kabler fra Wago, som gjorde det muligt at adressere mellem DALI-enhederne”, forklarer afdelingslederen.

Sikringen blev belastet
Med de rette komponenter og installationer på plads, begyndte tidsplanen at se realistisk ud. Arbejdet skred frem på Cuben.

”Vi satte 340 armaturer op og lavede installation til det på fire dage, selv om vi kun var tre-fire mand til det. Når det kan lade sig gøre, er det fordi, det i virkeligheden bare er et stik, der skal sættes sammen, men det kræver, at alt spiller”, siger Tom Vaslev Kristensen.

Arbejdet med DALI-løsningen var dog ikke helt uden udfordringer. Undervejs i arbejdet blev samarbejdspartnerne nemlig opmærksomme på, at der var begrænsninger for hvor mange armaturer, der kan være på en sikring. Hvor en almindelig smeltesikring kun kan køre 700 watt LED-belysning, klarer en C10-sikring 1.000 watt:

”Der er nogle faldgruber i det her, og en af dem er belastningen af installationen. Efter at have overbelastet den til at begynde med gik vores armaturleverandør hjem og regnede på, hvad der kunne lade sig gøre. Han fandt frem til, at der maks. kunne køre 26 armaturer på en 10 ampere C10”, forklarer Tom Vaslev Kristensen.

Tænd lyset i glasvæggen
Da det meste af installationsarbejdet var færdigt, og alle mødelokaler var udstyret med pir-følere, kom der et ønske fra brugeren om, at man gerne ville have mulighed for nemt at kunne skrue op og ned for lyset, når man eksempelvis skulle bruge storskærmen i lokalet:

”Vi gjorde det, at vi købte Enocean-tryk, som gør, at når du trykker på tangenten, så genererer du den energi, der skal til for at aktivere den lille radiosender, der er i trykket op til pir-sensoren. På den måde kan du skrue op og ned eller slukke. For hver pir-sensor kan du lave fire trådløse tænd- og slukgrupper i et rum. Der er ingen kabling i væggen, og du kan dermed få et trådløst tryk i bordet eller møderummets glasvæg”, siger han.

Læs også: Farvel til kviksølvlamper giver millionbesparelser

En af fordelene ved at undgå faste installationer er, at man undgår alle installationsomkostningerne. På den måde tog det faktisk kun Kemp & Lauritzen cirka to timer at sætte Enocean-tryk op i 16 mødelokaler. En anden fordel for kunden er det energibesparende moment, der også følger med DALI-løsningen:

”Vi tænkte fra starten energiløsningen med ind, og i forhold til en almindelig pir-løsning, tager DALI-løsningen hensyn til, hvordan dagslyset er i bygningen og regulerer efter det. Det betyder, at kunden kan spare 40-46 procent på energi”, siger Tom Vaslev Kristensen.

Han erkender, at DALI-løsningen er dyr i indkøb, men den til gengæld er billigere i mandetimer på installation, og så henter den penge hjem via den sparede energi.

Mere fra

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere