Det kan betale sig at gøre en indsats
Udviklingen i antallet af arbejdsulykker steg i fjor. Samtidig er medarbejdernes trivsel - eller mangel på samme - kommet i fokus og aktualiserer vigtigheden af et godt arbejdsmiljø, både fysisk og psykisk.
Foto: Arkiv
Dansk El-forbund kunne allerede i november i fjor annoncere en kedelig rekord. Tal fra Arbejdstilsynet viste en stigning i antallet arbejdsulykker i forbindelse med arbejdet med elinstallationer.
Inden året var omme var der blevet indberettet 905 arbejdsulykker mod 885 i hele 2023. Tilbage i 2019 var antallet 765 registrerede arbejdsulykker.
Men det er muligt at vende udviklingen:
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) peger på, at den måde, som virksomheders ledelse og medarbejdere tænker, taler og forholder sig til sikkerhed og det at forebygge arbejdsulykke, har stor indflydelse.
Det samme har den prioritering af sikkerhed i de daglige arbejdsopgaver, som medarbejderne møder.
På den baggrund kommer centeret med en række anbefalinger, der kan nedsætte risikoen for arbejdsulykker. Det handler om:
- At ledelsen værdsætter det gode eksempel og går forrest som rollemodel.
- At arbejdspladsen prioriterer og tænker sikkerhed ind i alle opgaver.
- At sikkerhed er en prioriteret del af den løbende dialog mellem ledelse og medarbejdere.
- At der er en åben og anerkendende kultur på arbejdspladsen, så medarbejdere tør gøre opmærksom på sikkerhedsproblemer.
- At læring fra ulykker og nærved-ulykker aktivt indgår i arbejdet med at forbedre sikkerheden.
- At sikkerheden også prioriteres højt under tidspres.
Trivslen i fokus
Også medarbejdernes trivsel har været i fokus for flere forskningsprojekter på NFA.
Bl.a. har det vist sig, at lederes adfærd, ledelsesstil og forhold til deres ansatte spiller ind på medarbejdernes stress og trivsel.
NFA´s forskning viser også, at medarbejdernes trivsel og psykiske velbefindende på arbejdspladsen øges, hvis de har indflydelse i arbejdet.
Her kommer forskningscenteret med fem anbefalinger, der kan være med til at hæve trivslen blandt medarbejderne:
- Tal med medarbejderne, om de har indflydelse på de rigtige ting i forhold til udførelsen af deres arbejde.
- Lav klare aftaler om, hvilke ting medarbejderen selv træffer beslutninger om, og hvornår det er en god ide at rådføre sig med chefen.
- Sørg for, at der er klare rammer omkring de beslutninger, som medarbejderen skal træffe og de forhold, som medarbejderen har indflydelse på.
- Husk, at det er ok at begå fejl.
- Inddrag medarbejdernes erfaringer i beslutninger, der har relevans for, hvordan de udfører deres arbejdsopgaver.
Høj trivsel er med til at skabe rammerne om et godt arbejdsmiljø, der er forudsætningen for at skabe en høj produktivitet i virksomheden, ligesom den er med til at fastholde de medarbejdere, der ofte er stor efterspørgsel efter.
Det gælder ikke mindst i installationsbranchen, hvor også risikoen for fysisk nedslidning har stor indvirkning på fastholdelsen - også når pensionsalderen nærmer sig.
I dette tema sætter vi fokus på såvel sikkerhed som trivsel og arbejdsmiljø i installationsbranchen. En række virksomheder fortæller om deres bud på løsninger på disse områder.