DF vil etablere lån til effektive energianlæg
Dansk Folkeparti vil oprette en lånepulje, som skal få husejere i yderområder til at skrotte forældede olie- eller gasfyr. Tekniq er positiv.
Dansk Folkeparti foreslår, at oprette en lånepulje til boligejere, der gerne vil udskifte forældede energianlæg, men ikke selv har mulighed for at optage et lån.
Læs også: Oliefyrsejere får større besparelser end varmepumpeejere
Forslaget går ud på, at der skal oprettes en statslig finanspolitisk neutral lånepulje, der kan betale for, at de forældede energianlæg bliver udskiftet med moderne og energivenlige anlæg. Herefter kan ejeren betale lånet tilbage i takt med, at der bliver opnået en besparelse i udgiften til energi.
Forslaget er tiltænkt de områder, hvor man ikke kan kobles på den kollektive forsyning og hvor husene er opvarmet med forældede oliefyr. Dem vil vi gerne give mulighed for at låne til et mere energieffektivt energianlæg, siger Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Mikkel Dencker til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Ordrerfremgang og øget beskæftigelse
Foruden at få udskiftet de gamle anlæg er formålet med lånepuljen også at skabe et opsving i Danmarks yderområder ved at give mere beskæftigelse til håndværkere og underleverandører.
Og forslaget vil betyde ordrefremgang og sætte skub i beskæftigelsen, vurderer Tekniq, der bakker op om DF's forslag. Forslaget vil også blive taget kærkomment imod af de danske boligejere, mener underdirektør i Tekniq Simon O. Rasmussen.
Vi tror, der er et betydeligt behov. Vi ved fra undersøgelser, at danske husejere er stærkt interesseret i energiforbedringer, og vi ved, at økonomi på én gang er den største motivationsfaktor, men også den største barriere for at energirenoveringer bliver igangsat, siger Simon O. Rasmussen til Licitationen.
Læs også: Stadig liv i oliemarkedet
DFs ønske er, at man ved at tilbyde en 10-årig tilbagebetalingstid blot skal sikre sig, at det nye energianlæg kan finansieres over en periode på eksempelvis syv til otte år, hvorefter den fremtidige gevinst inkorporeres i den samlede energiregning.
-SSM