Digital overvågning kan spare ressourcer og minimere energitab i fjernvarmenettet

Nyt projekt kombinerer selvlærende Machine Learning-algoritmer med store datamængder fra fjernaflæste digitale varmemålere, så det bliver lettere at finde lækager og undgå overflødigt gravearbejde.

Projektet handler om at minimere risikoen for at grave fjernvarmerør op, der sagtens kunne fungere fint i mange år frem, fortæller Jakob Fester, konsulent på Teknologisk Institut. .

3,6 millioner danskere holder kulden fra døren med fjernvarmeog vedligeholdelsen af de 60.000 kilometer fjernvarmerør er den største udgiftspost på fjernvarmeselskabernes budgetter.

Det er baggrunden for projektet Fjernvarme Tilstandskontrol til Asset Management, der har til formål at styrke overvågningen af ledningsnettet og prioritere vedligehold mere effektivt. Det skal blandt andet ske ved at kombinere sensordata og selvlærende algoritmer – Machine Learning – til at spore varmetab og lækager mere præcist, så man kan skifte defekte rør og lade de tætte ligge.

”De mange nye målere bidrager med en masse data. Det giver værkerne værdifuld historik og konsistente datasæt på hånden, som kan bruges til at sige en hel del om stikledningernes tilstand”, siger Jakob Fester, konsulent på Teknologisk Institut. .

Sensordata tager temperaturen på ledningerne
”Det er kostbart at grave rør op og at udskifte dem. Så man vil gerne sætte ind, hvor gevinsten er størst samt for eksempel minimere risikoen for at grave rør op, der egentlig kunne fungere fint i mange år frem. Her håber vi, at projektet kan gøre en forskel”, siger Jakob Fester. Han er konsulent på Teknologisk Institut og leder af projektet, der for alvor vil bringe de nye digitale, fjernaflæste varmemålere i spil. 

De mange nye målere bidrager med en masse data. Det giver værkerne værdifuld historik og konsistente datasæt på hånden, som kan bruges til at sige en hel del om stikledningernes tilstand”, forklarer han.

Men talrige faktorer gør opgaven mere kompleks end som så. For eksempel afviger tryk, fremløbstemperatur og flow en del på tværs af ledningsnettet, hvilket gør det svært at identificere afvigelser præcist. Derfor er man nødt til at arbejde målrettet med validering af data – her kommer nogle af Teknologisk Instituts kompetencer inden for metrologi og usikkerhedsanalyse i spil.

Algoritmer finder hullerne
Samtidig er datasættene så store, at de er umulige at overskue manuelt. Derfor går projektet blandt andet ud på at kombinere sensorhistorik med geografiske data om ledningsnettetdefinere tolerancer og usikkerheder – og så ellers sætte de selvlærende Machine Learning-algoritmer til at trawle datasættene igennem. Hermed finder man lettere målinger, der på en eller anden måde stikker ud og som kan indikere, at noget ikke er, som det bør være.

Det er en opgave, hvor Machine Learning kommer til sin ret. Vi får et bedre overblik over ledningsnettets tilstand og kan – baseret på resultaterne fra algoritmerne – lettere pejle os ind på, hvor vi skal montere ekstra, trådløse sensorer. Blandt andet for at kalibrere målingerne, angive varmetab og isoleringsevne for de enkelte stikledninger – samt finde lækager og varmetab, forklarer Jakob Fester.  

Projektet ”Fjernvarme Tilstandskontrol til Asset Management”, der har til formål at styrke overvågningen af ledningsnettet og prioritere vedligehold mere effektivt. .

I projektet gør man brug af en række særlige teknologier og værktøjer, blandt andet såkaldte ”clamp-on”-sensorer udviklet af en af projektdeltagerne – ReMoni – der spændes på ydersiden af et rør. Derfor er der ikke behov for at åbne ventiler og for at gå ind i røret, hvilket også letter arbejdet og mindsker tids- og ressourceforbrug.

Et projekt med stærke partnere 
I sidste ende handler det om at spore og lukke lækager mere effektivt. Det sparer både penge på vedligeholdelseskontoen og mindsker energitabet, i yderste konsekvens til gavn for selskab, klima og kunder”, tilføjer Jakob Fester.

Projektgruppen består af en række parter. Ud over Teknologisk Institut deltager forsyningsselskaberne Verdo og tre mellemstore fjernvarmeforsyninger, som leverer mange af de nødvendige data – og som håber på, at projektet kan være med til at optimere det fremtidige vedligehold. Desuden bidrager Grundfos og ReMoni med knowhow og teknologi om de sensorer, der spiller en nøglerolle i arbejdet med at digitalisere overvågningen af ledningsnettet.

”Projektdeltagerne er rigtig stærke på hver deres felt og ambitionerne er ret høje. For potentielt kan vi være med til at spare mange ressourcer og mindske energispildet i betydelig grad ude hos fjernvarmeværkerne”, håber Jakob Fester.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Installator.dk

Regeringen klar med indgreb mod brodne kar blandt elselskaberne

02.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[EKSTRA BONUS] Gør et kup – og få et påskeæg med i købet!

01.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

LIVE FRA LAGERET: Se hvad Alcadon sendte ud en solskinsformiddag i april

01.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Filtrerede RJ45 jackstik

30.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE VIDEOEN] Hvad er "The Enoc Way"?

28.03.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Opdateret grundbelysning i børnehave

25.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

Fra kun 10 øre pr stk!

25.03.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

HEP-600C lader for bly-syre og Li-ion batterier i hårdt miljø

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup