Digitalisering med installatøren i centrum

Alle snakker om intelligente installationer, men de tilgængelige løsninger er ofte vanskelige at installere eller de er for specialiserede. Det vil Teknologisk Institut med sit projekt HVAC2020 gøre op med gennem et åbent laboratorium, hvor installatører kan afprøve løsninger.

Kompetencecenteret for intelligent HVAC, DataEnergylab, skal eksperimentere med teknologierne og deres praktiske implementering. Foto: TI..

Invitation til pilotkursus

Teknologisk Institut er i færd med at udvikle et introduktionskursus og søger derfor 10-12 installatører, der har lyst til at deltage i et pilotkursus. Det skal danne grundlag for at iværksætte et større kursus. Interesserede er velkomne til at kontakte Vagn Holk Lauridsen på: vhl@teknologisk.dk eller +45 72 20 25 33. 

Teknologisk Instituts HVAC2020 er et nyt videnscenter og laboratorium, DataEnergyLab, for digitale bygningsinstallationer. Her skal teknologierne afprøves i praksis, og de tre parter bygherrer, producenter og installatører inviteres til diskussion om muligheder og begrænsninger med de nye teknologier.

Udviklingen går nemlig for langsomt for intelligente bygningsinstallationer. Der mangler veldokumenterede cases, og der er generelt en afventende holdning fra markedets aktører. Dermed går muligheder for digitaliseringsgevinster tabt, og installatører går glip af et nyt og spændende marked.

”Når vi ser i krystalkuglen, så kan vi se, at der kommer til at ske rigtig meget inden for intelligente bygningsinstallationer. Udviklingen buldrer derud af, men særligt de små og mellemstore installationsvirksomheder, der står for en stor del af markedet, har svært ved at komme med på vognen. Derfor har vi taget initiativ til HVAC2020, som er et forum, hvor vi i fællesskab med branchens interessenter skal forsøge at udbrede og udvikle teknologierne”, siger Vagn Holk Lauridsen, sektionsleder for Energieffektivisering & Ventilation hos Teknologisk Institut.

Målet er at lukke gabet mellem de eksisterende teknologiske muligheder og hverdagen på byggepladserne.

”Når vi ser i krystalkuglen, så kan vi se, at der kommer til at ske rigtig meget inden for intelligente bygningsinstallationer”, siger Vagn Holk Lauridsen, sektionsleder ved Teknologisk Institut. .

I DataEnergyLab testes teknologierne
Helt konkret har Teknologisk Institut i begyndelsen af 2019 etableret et nyt kompetencecenter for intelligent HVAC, DataEnergylab, hvor der eksperimenteres med teknologierne og deres praktiske implementering. Her inviteres installatører til at komme og afprøve, hvordan aktuelle komponenter kan sættes op til at kommunikere med hinanden i skyen.

”Vi ser det sådan, at teknologierne skal kunne bruges umiddelbart, og at det er producenternes ansvar at kunne levere systemer, der bare fungerer. Mange af de systemer, der er på markedet nu, baserer sig på åbne standarder. Det betyder, at de kan snakke sammen og udveksle data – i princippet uhindret”, fortæller Vagn Holk Lauridsen.

De umiddelbare erfaringer fra DataEnergyLab er dog, at det er svært at komme i gang. Produkterne er vanskelige at komme i gang med, og der er ofte softwarefejl, men efter lang tids udvikling og eksperimenteren har Teknologisk Institut fundet frem til nogle basale måder at styre datakommunikationen på. Den viden kommer nu branchen til gode gennem workshops, så installatører kan komme i gang med at få eksempelvis varme, ventilation og solafskærmning til at arbejde sammen.

Område med mange dilemmaer
”Det har trukket tænder ud, men vi har nu en masse muligheder for at håndtere kommunikationen mellem en lang række komponenter fra forskellige producenter. Det er et område med mange dilemmaer. Man kan jo spørge sig, om det også er installatørernes opgave at blive specialister i at programmere intelligente installationer – eller om det er producenternes ansvar at levere løsninger, der fungerer out-of-the-box”, siger Vagn Holk Lauridsen og peger på vigtigheden af at håndtere udviklingen i de rigtige skridt. Han mener, at det i høj grad handler om at give installatørerne nogle værktøjer til at træffe fornuftige valg.

Om DataEnergyLab

I DataEnergyLab kan installatører komme og teste styring til et ventilationsanlæg og se, om det kan fungere med andre systemer som vinduesåbning eller afskærmning. Teknologisk Institut kan også være med i produktudvikling og har blandt andet udviklet en meget billig, nem og mobil måde at opsamle data på. Teknologisk Institut har etableret en interessentgruppe, der løbende inviteres til temadage.

”Når en installatør bliver tilbudt et produkt, så har de måske kun behov for 30 procent af den løsning. Der skal vi klæde dem på, så de kan lære at argumentere med producenterne og blive skarpere på at udvælge de rette produkter”, mener Vagn Holk Lauridsen.

HVAC2020 er et projekt hos Teknologisk Instituts divisionen for energi og klima, der er finansieret af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Projektet kører over to år, og Teknologisk Institut har modtaget knap ti millioner kroner som suppleres af instituttets egne midler.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

30.06.2025Installator.dk

Navnet forvirrede - nu ændres det

30.06.2025Installator.dk

DM i Skills udpeger nye værtsbyer

27.06.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO.dk udvider med Danmarks største udvalg af arbejdstøj

27.06.2025Inspectly ApS

Sponseret

Venter I med asbest-opgaverne?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup