Digitalisering med installatøren i centrum

Alle snakker om intelligente installationer, men de tilgængelige løsninger er ofte vanskelige at installere eller de er for specialiserede. Det vil Teknologisk Institut med sit projekt HVAC2020 gøre op med gennem et åbent laboratorium, hvor installatører kan afprøve løsninger.

Kompetencecenteret for intelligent HVAC, DataEnergylab, skal eksperimentere med teknologierne og deres praktiske implementering. Foto: TI..

Invitation til pilotkursus

Teknologisk Institut er i færd med at udvikle et introduktionskursus og søger derfor 10-12 installatører, der har lyst til at deltage i et pilotkursus. Det skal danne grundlag for at iværksætte et større kursus. Interesserede er velkomne til at kontakte Vagn Holk Lauridsen på: vhl@teknologisk.dk eller +45 72 20 25 33. 

Teknologisk Instituts HVAC2020 er et nyt videnscenter og laboratorium, DataEnergyLab, for digitale bygningsinstallationer. Her skal teknologierne afprøves i praksis, og de tre parter bygherrer, producenter og installatører inviteres til diskussion om muligheder og begrænsninger med de nye teknologier.

Udviklingen går nemlig for langsomt for intelligente bygningsinstallationer. Der mangler veldokumenterede cases, og der er generelt en afventende holdning fra markedets aktører. Dermed går muligheder for digitaliseringsgevinster tabt, og installatører går glip af et nyt og spændende marked.

”Når vi ser i krystalkuglen, så kan vi se, at der kommer til at ske rigtig meget inden for intelligente bygningsinstallationer. Udviklingen buldrer derud af, men særligt de små og mellemstore installationsvirksomheder, der står for en stor del af markedet, har svært ved at komme med på vognen. Derfor har vi taget initiativ til HVAC2020, som er et forum, hvor vi i fællesskab med branchens interessenter skal forsøge at udbrede og udvikle teknologierne”, siger Vagn Holk Lauridsen, sektionsleder for Energieffektivisering & Ventilation hos Teknologisk Institut.

Målet er at lukke gabet mellem de eksisterende teknologiske muligheder og hverdagen på byggepladserne.

”Når vi ser i krystalkuglen, så kan vi se, at der kommer til at ske rigtig meget inden for intelligente bygningsinstallationer”, siger Vagn Holk Lauridsen, sektionsleder ved Teknologisk Institut. .

I DataEnergyLab testes teknologierne
Helt konkret har Teknologisk Institut i begyndelsen af 2019 etableret et nyt kompetencecenter for intelligent HVAC, DataEnergylab, hvor der eksperimenteres med teknologierne og deres praktiske implementering. Her inviteres installatører til at komme og afprøve, hvordan aktuelle komponenter kan sættes op til at kommunikere med hinanden i skyen.

”Vi ser det sådan, at teknologierne skal kunne bruges umiddelbart, og at det er producenternes ansvar at kunne levere systemer, der bare fungerer. Mange af de systemer, der er på markedet nu, baserer sig på åbne standarder. Det betyder, at de kan snakke sammen og udveksle data – i princippet uhindret”, fortæller Vagn Holk Lauridsen.

De umiddelbare erfaringer fra DataEnergyLab er dog, at det er svært at komme i gang. Produkterne er vanskelige at komme i gang med, og der er ofte softwarefejl, men efter lang tids udvikling og eksperimenteren har Teknologisk Institut fundet frem til nogle basale måder at styre datakommunikationen på. Den viden kommer nu branchen til gode gennem workshops, så installatører kan komme i gang med at få eksempelvis varme, ventilation og solafskærmning til at arbejde sammen.

Område med mange dilemmaer
”Det har trukket tænder ud, men vi har nu en masse muligheder for at håndtere kommunikationen mellem en lang række komponenter fra forskellige producenter. Det er et område med mange dilemmaer. Man kan jo spørge sig, om det også er installatørernes opgave at blive specialister i at programmere intelligente installationer – eller om det er producenternes ansvar at levere løsninger, der fungerer out-of-the-box”, siger Vagn Holk Lauridsen og peger på vigtigheden af at håndtere udviklingen i de rigtige skridt. Han mener, at det i høj grad handler om at give installatørerne nogle værktøjer til at træffe fornuftige valg.

Om DataEnergyLab

I DataEnergyLab kan installatører komme og teste styring til et ventilationsanlæg og se, om det kan fungere med andre systemer som vinduesåbning eller afskærmning. Teknologisk Institut kan også være med i produktudvikling og har blandt andet udviklet en meget billig, nem og mobil måde at opsamle data på. Teknologisk Institut har etableret en interessentgruppe, der løbende inviteres til temadage.

”Når en installatør bliver tilbudt et produkt, så har de måske kun behov for 30 procent af den løsning. Der skal vi klæde dem på, så de kan lære at argumentere med producenterne og blive skarpere på at udvælge de rette produkter”, mener Vagn Holk Lauridsen.

HVAC2020 er et projekt hos Teknologisk Instituts divisionen for energi og klima, der er finansieret af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Projektet kører over to år, og Teknologisk Institut har modtaget knap ti millioner kroner som suppleres af instituttets egne midler.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.04.2025Installator.dk

Klimaministeren overlevede mistillidsafstemning

23.04.2025Installator.dk

Tidligere ledelse i skandaleramt forsyningsselskab stævnes

23.04.2025Geberit A/S

Sponseret

VVS’25 byder på nyt fokus og en opgradering af en gammel klassiker

23.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Udnævnelse Mikkel Mikaelsen - fokus på øget værdiskabelse og nye stærke koncepter.

22.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

22.04.2025Installator.dk

Wavin lancerer Take-Back service af plastrør

22.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

25.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På faget Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ringsted)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

29.04.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning