Digitalt værktøj gør bæredygtighedsrapporteringen let og enkelt

For mange mindre installations- og industrivirksomheder er ESG-rapportering ukendt farvand. Men et digitalt værktøj kan gøre rapporteringen, der bliver efterspurgt i stadig højere grad, nem at få på plads.

Bjørn Hove er bæredygtighedsspecialist i Tekniq Arbejdsgiverne.. Foto: Tekniq Arbejdsgiverne

For større virksomheder bliver ESG-rapportering et lovkrav fra 1. januar 2024, når CSR-direktivet med fælleseuropæiske standarder for bæredygtighedsrapportering træder i kraft.  Men mange mindre virksomheder får også behov for at dokumentere deres CO2-udledning og bæredygtighedsarbejde, fordi det i stadig højere grad bliver et markedskrav og nødvendigt for at komme i betragtning til opgaver og projekter for større kunder og offentlige myndigheder. Hertil kommer at banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber, pensionskasser o.a. professionelle långivere og finansielle aktører også efterspørger bæredygtighedsdokumentation.  

 En genvej til rapporteringen kan for medlemmer af Tekniq Arbejdsgiverne være platformen Valified, der er et digitalt værktøj til ESG-rapportering som Tekniq Arbejdsgiverne stiller gratis til rådighed for alle medlemsvirksomheder i 24 måneder. I Valified kan medlemsvirksomheden lave en CO2 beregning, der dokumenterer virksomhedens klimaaftryk, samt en ESG-rapport, der beskriver virksomhedens arbejde med bæredygtighed indenfor de tre områder; E (klima og miljø), S (social ansvarlighed) og G (god virksomhedsadfærd) 

“Det er både nemt og enkelt at lave en bæredygtighedsrapport i Valified.  CO2-beregningen kræver blot, at virksomheden finder forbrugstal for bl.a. brændstof, energi og vand. ESG-delen dokumenteres ved at svare på nogle spørgsmål om, hvilke områder indenfor E, S og G virksomheden arbejder med.  

Det tager max. 30 minutter. Ud fra svarene genererer værktøjet automatisk beskrivelser af virksomhedens indsatser og resultater.  

 At alle beregninger sker automatisk, og at værktøjet selv foreslår beskrivelser af virksomhedens ESG-indsatser er en kæmpe-lettelse for særligt de mindre virksomheder med begrænset administrative ressourcer. fortæller Bjørn Hove, der er bæredygtighedsspecialist i Tekniq Arbejdsgiverne. 

 Over 300 medlemsvirksomheder har indtil nu taget imod tilbuddet om at udarbejde en bæredygtighedsrapport med værktøjet.  

 “Der er sket et paradigmeskifte i interessen for at dokumentere virksomhedens bæredygtighedsarbejde, som er steget markant indenfor det seneste års tid. Flere og flere virksomheder har set, at klima- og bæredygtighedsdagsordenen er kommet for at blive, og at bæredygtighedsdokumentation er nødvendigt, hvis virksomheden skal forblive relevant og interessant for kunder, banker og andre vigtige interessenter”, siger Bjørn Hove. 

Der er både små og store virksomheder blandt de medlemsvirksomheder, der har benyttet sig af tilbuddet om fri adgang til Valified i 24 måneder.  

“Jeg har et eksempel på en mindre smedevirksomhed med 10-15 ansatte i Midtjylland, som kontaktede os for at få adgang til Valified-værktøjet. Virksomheden har LEGO  blandt kunderne, og for at forlænge en samarbejdsaftale krævede LEGO dokumentation for,  hvad virksomheden gjorde på bæredygtighedsområdet. Det viser bare at kravene om bæredygtighedsdokumentation ikke afhænger af, om virksomheden er lille eller stor, men af, hvem kunderne er”, siger Bjørn Hove. 

“Vi har flere eksempler på, hvordan vores medlemsvirksomheder har kunnet bruge bæredygtighedsrapporten til at forny samarbejdsaftaler eller vundet offentlige udbud - fordi de har været firstmovers på området,” fortæller Bjørn Hove. Udover at bæredygtighedsrapporten dokumenterer virksomhedens klimaaftryk og indsatser indenfor E, S og G, så er den også fundamentet for virksomhedens videre arbejde med bæredygtighed.  

Det giver derfor god mening jævnligt at drøfte status på rapporten i bestyrelsen eller med advisory board, tage den op til dialog på medarbejdermøder, og ved møder med kunder eller banken, ligesom det er oplagt at bruge bæredygtighedsarbejdet aktivt i virksomhedens markedsføring, f.eks. på hjemmesiden eller i forbindelse med tilbudsgivning, dog naturligvis uden at komme i konflikt med markedsføringslovens regler om ”greenwashing”.   

Vi opfordrer derfor vores medlemmer til at starte bæredygtighedsrejsen med at lave en bæredygtighedsrapport, for så har de dokumentation på, hvad de gør og en baseline, som man så selv kan arbejdere videre ud fra og sætte flere og mere ambitiøse mål for indsatserne”, fortæller Bjørn Hove.   

Det er vigtigt at understrege, påpeger Bjørn Hove, at der ikke findes ”gode” eller ”dårlige” bæredygtighedsrapporter.  

”Bæredygtighedsrapporten er unik for den enkelte virksomhed, og kan ikke umiddelbart sammenlignes. CO2-udledningen afhænger især af virksomhedens størrelse, opvarmningsform, antallet af servicevogne   drevet på fossile brændstoffer som benzin og diesel, samt energiforbruget i forbindelse med virksomhedens drift og produktion. Derudover kan der være forskel på hvad og hvor mange indsatser virksomheden arbejder med indenfor E, S og G-områderne, men bæredygtighedsrapporten viser at virksomheden ”har set lyset”, og er i gang med bæredygtighedsrejsen”, siger Bjørn Hove.     

Valified har udarbejdet værktøjet, der gør det lettere at lave en bæredygtighedsrapportering.. Foto: Valified

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema om bæredygtighed - hvor kan vi sætte ind

For mange installationsvirksomheder udgør den daglige kørsel med varebilerne den største klimapåvirkning. Salget af de eldrevne stiger, men der er lang vej endnu. Til gengæld kan vejen til den vigtige bæredygtighedsrapportering være forholdsvis kort. Læs mere i vores Tema om bæredygtighed.

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding