DNA-mærkning mindsker tyveri på byggepladser

DNA-mærkning af værktøj og andre værdigenstande har ændret spillereglerne for tyveknægtene på de danske byggepladser. Antallet af tyverier reduceres kraftigt, og chancen for at få en stjålen genstand tilbage har aldrig været højere. Det giver både tryggere vilkår på byggepladsen og en ny forretningsmodel for installatører, der tilbyder at udføre DNA-mærkning.

DNA-mærkningen er den løsning, der giver den absolut største sikkerhed i forhold til prisen, mener Henrik Olsen, direktør i SelectaDNA. .

Med den nye teknologi inden for DNA-mærkning kan man for små midler sikre sine værdigenstande med en unik kode. Koden forbindes med en virksomheds eller privatpersons data i en international database, som politiet i mere end 40 lande har adgang til. Koden sprayes på genstandene, den er umulig at se med det blotte øje, og den er meget vanskelig at fjerne.

Hos Sydkystens-El i Espergærde har man valgt at DNA-mærke alle biler og alt større værktøj..

”Man har jo kendt til mærkning i mange år med traditionelle metoder som eksempelvis brændemærkning eller gravering. Problemet er bare, at det har været svært for politiet at forbinde mærkningen med ejermanden. Politiet står nogle gange med en brændemærkning med nogle initialer eller et udenlandsk firmanavn, men med DNA-mærkningen har man den helt præcise ejer og vedkommendes kontaktoplysninger lige ved hånden”, siger Henrik Olsen, der er direktør i virksomheden SelectaDNA.

Tyvene holder sig væk
Og tyvene har forstået budskabet. Der er ingen mening i at stjæle noget, som hælerne ikke vil have, og DNA-mærkede hælervarer er så godt som ingenting værd. Det viser sig blandt andet ved at boligforeninger, som har DNA-sikret beboernes indbo og skilter med det, har fået halveret antallet af indbrud, og en dansk kæde af indkøbscentre har fået reduceret antallet af tyverier med 65 pct.

Læs også: Branchen udfordres af tyverier på byggepladser

”Tyvene er blevet meget opmærksomme på de mærkater, der viser, at her er der altså mærket. Udbredelsen sker rigtig hurtigt i øjeblikket, og det skyldes jo særligt, at politiet i mange lande er begyndt at bruge databasen. En anden væsentlig faktor er, at det er billigt at DNA-mærke. Man kan eksempelvis opmærke en hel byggeplads for cirka 10.000 kroner og en varebil med værktøj for omkring 600 kroner, og man kan gøre det hele selv”, fortæller Henrik Olsen.

Sådan virker DNA-mærkning

Mærkningen med DNA-væske foregår på flere niveauer. Først og fremmest påføres usynligt lak med en DNA-væske, som unikt forbinder genstanden med virksomheden. Væsken indeholder en såkaldt mikro dot-teknologi og et stof, der sætter politiet i stand til at se med en UV-lampe, om varen er mærket. Væsken er miljøvenlig og holder i mange år. Det er en fordel at få den ind i sprækker og hulrum, så den ikke kan slibes eller skrabes væk. Dernæst opsættes mærkater, så tyvene kan se, at genstandene er mærket. Denne del er meget vigtig, da mærkaterne sikrer den præventive effekt. 

Billigste sikring på markedet
Det er således ikke økonomien, der sætter grænser for anvendelsen af DNA-mærkning. Det er medvirkende til, at udbredelsen af mærkningen går så stærkt. En række installatører har fundet en forretningsmodel i at tilbyde DNA-mærkning til deres kunder. Det gælder eksempelvis Lindpro.

”Hvis man sammenligner med, hvad der ellers investeres i sikring via videoovervågning og adgangskontrol og meget andet, så er DNA-mærkningen den løsning, der nu giver den absolut største sikkerhed i forhold til prisen. I de fleste tilfælde kan udgiften til DNA-mærkning stort set ikke ses på budgettet”, mener Henrik Olsen.

Nul indbrud efter mærkning
Hos Sydkystens-El i Espergærde har man valgt at DNA-mærke alle biler og alt større værktøj. Det er snart et år siden, og der har ikke været et eneste tilfælde af indbrud eller tyveri siden.

”Vi havde en pæn sjat indbrud tidligere. Der var nok ét til to indbrud om året i vores biler eller containere på trods af videoovervågning og andet sikring. Tyvene er gået efter udstyr til byggestrøm og værktøj. Det har nok kostet 20-25.000 kroner hver gang, og det har hver gang givet en masse administration i forbindelse med forsikring og spildtid”, siger Bo Larsen, der er autoriseret el-installatør hos Sydkystens-El.

Læs også: Politikampagne skal nedbringe tyveri af værktøj

Virksomheden har over 20 biler og cirka 35 ansatte. Opmærkningen foretager Bo Larsen selv:

”Vi har en lille bøtte med det her væske, og når vi køber noget nyt udstyr, så mærker vi det selv op. Det er nemt, og når vi løber tør, så køber vi et kit til og registrerer det online, så man kan se, at tingene tilhører os. Det er effektivt, fordi mærkningen gør, at tyvene ikke kan sælge varerne så nemt. Og skulle det alligevel ske, så har vi en chance for at få udstyret tilbage”, siger han.

Sikring der følger genstanden
Sydkystens-El har tidligere forsøgt sig med tv-overvågning, men oplevede, at det blot gjorde tyvene mere smarte. De fandt ud af at parkere deres biler uden for kameraernes rækkevidde, og de maskerede sig. Fysisk sikring med hængelåse er heller ikke noget problem for professionelle tyve, der med batteridrevet værktøj kan komme ind, hvor de vil.

”En anden fordel ved DNA-mærkningen er, at når vi skal lave en ny byggeplads, så har vi allerede sikringen. Vi skal ikke ud og sætte kameraer op, fordi alt vores udstyr er mærket. Dertil kommer, at DNA-mærkning er hamrende billigt”, fortæller Bo Larsen. 

Politiet: Stor præventiv effekt med DNA
Rigspolitiet har i samarbejde med SikkerhedsBranchen og Dansk Erhverv udført tests med DNA som mærkningsspray, der aktiveres i forbindelse med røverier. Med mærkningsspray er det røveren, der bliver DNA-mærket, ofte uden at vide det, i modsætning til andre metoder, hvor det er varer, der bliver mærket. 42 dagligvarebutikker deltog i testen, som løb over to år fra 2014 til 2016.

Konklusionen på forsøget er, at mærkningen har en ”relativt stor kriminalpræventiv effekt”. Det blev dokumenteret, at røverne går uden om de butikker, der skilter med, at de benytter DNA-spray. Nogle røverier blev forskudt til andre butikker, men ikke alle. Dermed skubber DNA-mærkningen ikke blot kriminalitet fra det ene sted til det andet, men nedbringer det samlede antal røverier. 

Politiet: Stor præventiv effekt med DNA

Rigspolitiet har i samarbejde med SikkerhedsBranchen og Dansk Erhverv udført tests med DNA som mærkningsspray, der aktiveres i forbindelse med røverier. Med mærkningsspray er det røveren, der bliver DNA-mærket, ofte uden at vide det, i modsætning til andre metoder, hvor det er varer, der bliver mærket. 42 dagligvarebutikker deltog i testen, som løb over to år fra 2014 til 2016. Konklusionen på forsøget er, at mærkningen har en ”relativt stor kriminalpræventiv effekt”. Det blev dokumenteret, at røverne går uden om de butikker, der skilter med, at de benytter DNA-spray. Nogle røverier blev forskudt til andre butikker, men ikke alle. Dermed skubber DNA-mærkningen ikke blot kriminalitet fra det ene sted til det andet, men nedbringer det samlede antal røverier. 

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle