Få en flyvende hjælper

Elinstallatørkæden TS-gruppen giver fem bud på, hvordan elinstallatøren kan bruge droner i sit arbejde.

Et to-dages kursus er alt det tager for elinstallatører at føje 'dronepilot' til CV'et. Og dronen kan være yderst nyttig i elarbejdet, mener TS-gruppen. Arkivfoto. .

Mange entreprenører og ingeniører bruger i dag droner til at få overblik over byggegrunde og andre geografiske områder, skriver elinstallatørkæden TS-gruppen i sit nyhedsbrev. Det er bestemt også relevant for elentreprenørerne og elektrikerne, men samtidig er der endnu flere muligheder for at inddrage droner i det daglige arbejde.

”Vi går en spændende tid i møde på dronefronten - både i forhold til lovgivningen og teknologien. Regeringen har gjort det lettere og mere gennemskueligt for erhvervsdrivende at få tilladelse til at flyve indenfor bymæssigt område”, siger Frederik Skøt, der er administrerende direktør for Droner ApS. Han tilføjer:

”Producenterne har samtidig lavet dronerne mere brugervenlige, så elektrikere med kun få timers træning kan anvende dronerne til professionelle inspektionsopgaver”.

TS-gruppen giver fem bud på, hvordan elinstallatøren kan bruge droner til at gøre elarbejdet mere sikkert og effektivt.

1: Planlægning og overblik
Ofte kommer en elinstallatør ud for, at han skal trække kabler eller ledninger rundt til flere bygninger i samme område.

Med et skarpt billede fra oven kan den bedste rute for eksempelvis kabelføring hurtigt planlægges – overblikket gør kort sagt arbejdsgangen lettere.

2: Inspektion og effektivisering
I forlængelse heraf er det en fordel at bruge en drone til inspektionsopgaver, når arbejdet drejer sig om eksempelvis elmaster, lygtepæle eller tage.

Det er både langt sikrere og hurtigere at sende en drone op på et tag, end en medarbejder, hvis der blot skal tjekkes for defekte eller løse kabler og ledninger.

3: Transport af udstyr
Nogle droner kan bære en del kilo, og her er det oplagt at bruge den flyvende hjælper til at fragte værktøj.

Hvis en installatør befinder sig på et tag og skal bruge noget værktøj, der befinder sig på jorden, er der langt større sikkerhed i at få dronen til at flyve op med det, end at en anden (eller samme) medarbejder skal op og ned ad stigen.

4: Droner til termografering
Dronen er generelt god til at komme til steder, hvor det er svært for medarbejderne. Ved at montere et termografikamera på en drone kan man både udføre bygningstermografering og eltermografering vanskelige steder, hvilket kan afsløre defekte installationer og utætheder.

5: Sikkerhedsevaluering
Generelt anbefaler TS-gruppen at lade dronen identificere potentielle sikkerhedsrisici fra luften. Med et overblik over potentielle farer, kan man langt bedre planlægge og forberede sig til opgaven.

Læs også: NRGi: Boligkøbere glemmer elrapporten

Hvis man går rundt med en dronepilot i maven, skal man huske kravene om certificering på området. Hvis man blot vil flyve rundt ude på landet, er der ingen krav, men så snart man skal bruge dronen i byområderne – som elinstallatøren ikke kan undgå – skal man være certificeret. Det kræver dog blot, at installatøren består et to-dages kursus – så er dronen klar til lette.

-CHM

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[EKSTRA BONUS] Gør et kup – og få et påskeæg med i købet!

01.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

LIVE FRA LAGERET: Se hvad Alcadon sendte ud en solskinsformiddag i april

01.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Filtrerede RJ45 jackstik

30.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE VIDEOEN] Hvad er "The Enoc Way"?

28.03.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Opdateret grundbelysning i børnehave

25.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

Fra kun 10 øre pr stk!

25.03.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

HEP-600C lader for bly-syre og Li-ion batterier i hårdt miljø

25.03.2025Installator.dk

Klimaminister undskylder for manglende orientering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup