Ekspert til danske virksomheder: Op med jeres priser!
I forbindelse med coronakrisen er den globale forsyningssikkerhed blev udfordret, og som konsekvens er råvarepriser skudt i vejret. Det betyder inflation, og hvis danske virksomheder skal undgå at blive ædt op indefra af stigende omkostninger, skal deres priser følge med, mener priseksperten Nicolai Broby Eckert.
Prisudviklingen på en række råvarer som træ, jern og stål får alarmklokkerne til at ringe hos priseksperten Nicolai Broby Eckert fra konsulenthuset Simon-Kucher & Partners. Det signalerer inflation og i det tilfælde må danske virksomheder ikke hvile på laurbærrene:
”Vi ser lige nu, at virksomheder har svært ved at sikre forsyningskæden, hvilket har resulteret i stærkt stigende råvarepriser. Det må forventes, at råvarepriserne vil stige endnu mere, og dermed lurer en periode med inflation lige om hjørnet. Virksomhederne må derfor handle her og nu for at sikre sig mod de forudsigelige effekter”, forklarer Nicolai Broby Eckert i en pressemeddelelse.
Læs også: Prisstigninger og leveringsvanskeligheder af byggematerialer gør mesters liv usikkert
Hvis man ikke forhøjer sine priser, risikerer man nemlig gradvist at æde sin forretning op indefra, fordi salgspriserne ikke følger med omkostningerne, påpeger han.
Inflationen og opsvinget følges ad
Hvor priserne på savet træ og konstruktionstræ globalt er steget med 20-30 procent i andet halvår af 2020, er priser på jern og stål i Danmark steget med hele 36 procent siden juni 2020, ifølge tal fra Wood Supply og Danmarks Statistik.
Sideløbende med de voldsomme prisstigninger på de globale markeder, har virksomheder globalt set meget positive forventninger til den kommende periodes økonomiske udvikling. Det viser en ny analyse med titlen Global Pricing Study fra netop Simon-Kucher & Partners, der er et førende konsulenthus inden for pris-, salgs- og marketingstrategier.
”Disse mere generelle forventninger underbygger yderligere, at der er overhængende risiko for øget inflation, og derfor må vi advare danske virksomheder mod at vente for længe med at regulere deres priser”, fortsætter Nicolai Broby Eckert.
Læs også: Stigende metalpriser gør ondt på VVS’er og metalindustrien
Advarslen kommer også fordi Global Pricing Study samtidig viste, at kun 21 procent af respondenterne betegner prisforhøjelser som en driver i forhold til vækst, hvilket gør langt størstedelen sårbare overfor inflation.
”Vi ser fortsat, at virksomheder undervurderer den betydning, som en velovervejet prissætningsstrategi har. Og det er særligt problematisk lige nu, for de positive økonomiske meldinger kombineret med udsigten til inflation gør, at det er ekstra afgørende, at man nøje gennemtænker og forhøjer sine priser. De danske eksportvirksomheder bør undgå at begå samme fejl som ved den seneste højkonjunktur, hvor mange firmaer var alt for længe om at regulere deres priser”, afslutter Nicolai Broby Eckert.
- KCP