El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

Danskerne har for alvor taget elbilerne til sig. Allerede i dag kører der 250.000 elbiler på de danske veje. Det udfordrer elnettet, når måske 1 mio. batterier skal lades op i 2030, men de kan få en vigtig og positiv rolle i opgaven med at balancere elsystemet, mener Energinet. Der er dog mange benspænd på vejen.

Allerede i dag er det med 250.000 elbiler på de danske veje en fordel for elnettet, når de lades op uden for spidsbelastningsperioder. Det er samtidig det billigste for brugeren.. Foto: Stock foto

For mange elbilsejere er det i dag helt naturligt at sætte bilen til at lade op, når uden for spidsbelastningsperioderne, når strømmen er billigst. Smarte app-løsninger gør det nemt at spare kroner – men er samtidig med til at udjævne forbruget og dermed gøre elnettet mere robust.

I dag opføres der flere steder i Danmark batteriparker, der kan være med til at udjævne elforbruget i løbet af døgnet ved enten at aftage eller afgive strøm, når der er behov for det.

Elselskabet EWII etablerer således Danmarks største batteri nær Hasle på Bornholm på 30 megawatt og 43 megawatt timer, der fra 2024 kan være med til at sikre balancen i det danske elnet.

Solcellevirksomheden CO2Pro har i år  lanceret en batteriløsning beregnet på at koble til de installerede solceller, så de også kan være med til at balancere elnettet, så det udnyttes bedst muligt.

Men der er også et stort potentiale i at lade elbilerne deltage i bestræbelserne på at balancere elnettet. Og den Clever - landets største ladeoperatør - med på: 

”Der er et politisk mål om, at vi i Danmark skal have 1 mio. elbiler i 2030. Skal vi komme i mål med den ambition, så kræver det, at vi som en af de førende ladeoperatører hjælper med at holde en hånd under elnettet. Vi har allerede tændt for to store kæmpebatterier ved vores lynladestationer i Odense og Køge, der kan aftage og tilføre strøm til elnettet, hvis det overbelastes. Men batterierne er kun begyndelsen i forhold til Clevers rolle med at stabilisere elnettet,” siger Jeppe Arnsdorf Pedersen, Senior Teknisk Projektleder hos Clever.

Han peger på, at Clevers ladebokse i danskernes indkørsler allerede i dag benytter intelligent opladning. 

”Med intelligent opladning lader vores kunder med et lavere CO2-aftryk, og når prisen på strømmen er lavere. Samtidig omfordeler vi opladninger væk fra elnettets kogespidsbelastning, hvilket afhjælper flaskehalsproblemer og akut behov for udbygning i distributionsnettet,” siger han

Men hvis der er behov for det, kan Clever også være med til at stabilisere elnettet på nationalt plan.

”Hvis der er behov for at der trækkes forbrug ud af markedet, har vi mulighed for at pause enkelte opladninger og herved balancere elnettet. Det er i øjeblikket noget, vi har implementeret på udvalgte kundesegmenter - og kommer til at kigge meget mere ind i. Her vil en elbil kunne bidrage med op til 11 kW i en kort periode på typisk 5-30 sekunder. Det lyder måske ikke af meget, men det kan, med stigende antal danskere med elbil, være med til at gøre en stor forskel i forhold til at balancere elnettet,” siger Jeppe Arnsdorf Pedersen

Intelligent opladning er første skridt 

Han peger på, at stabilisering af elnettet gennem intelligent opladning kun er første skridt i forhold til fremtidens energisystem. 

”Gennem vores regulering af forbruget får vi en masse læring, som vi i fremtiden kan anvende, når vi begynder at beskæftige os endnu mere med V2G, hvor elbilernes batterier også ville kunne fungere som opbevaringsenhed af strøm fra elnettet,” siger Jeppe Arnsdorf Pedersen.

Med danskernes voksende lyst til at skifte den fossildrevne bil ud med en elbil er det ikke længere urealistisk, at der vil køre en million elbiler på vejene i 2030. 

Dermed kan den samlede kapacitet fra en million batterier på hjul blive et væsentligt element i den balancering af elnettet, som Energinet har ansvaret for.

Christian Adelhardt er forretningsudvikler i Energinet.. Foto: Energinet

”Allerede i dag benytter rigtig mange elbilsejere af ”smart opladning”, der henter strøm til batteriet om natten eller i solskinstimerne, hvor strømmen er billigst. Og når det er billigst for forbrugerne, er det også bedst for nettet,” siger Christian Adelhardt, der er forretningsudvikler i Energinet, der har udgivet et omfattende white paper - ”Driving towards Grid Balance” - om elbilers fremtidige muligheder for at indgå i balanceringen af elnettet.

På den korte bane handler det om at lade elbilen, hvor det belaster mindst, men på den længere bane er der andre muligheder.

”Det næste skridt – der ligger et stykke ude i fremtiden – er, at elbilerne også kan sende strøm tilbage i nettet, når der er behov for det,” siger Christian Adelhardt.

At det ligger et godt stykke ude i fremtiden skyldes, at der er en lang række forhold, der skal være på plads, inden det er muligt. Christian Adelhardt opridser her de overordnede udfordringer:

  • For det første skal elbilerne være i stand til at aflade batteriet direkte til nettet. Det er en række modeller allerede forberedt til i dag – men langt fra dem alle. Således er Tesla, der er den mest solgte elbil herhjemme, ikke sat op til at kunne gøre det.
  • Dernæst skal bilfabrikanterne være indforstået med, at batterierne kan blive brugt på den måde. Det kan nemlig få indflydelse på den garanti, de giver på batterierne.
  • Næste skridt er, at der skal der være en sikker og standardiseret digital adgang til alle ladestanderne, så det fra åbne markedsmekanismer rent faktisk bliver muligt at hente strømmen når det er nødvendigt for systemet. Det er der heller ikke i dag, hvor der er flere forskellige digitale standarter som kun meget avancerede markedsaktører kan tilgå og mere eller mindre digital lukkede forretningsmodeller.
  • Og så skal kunden selvfølgelig på en nem og simpel måde kunne acceptere, at elbilens batteri bliver brugt som en buffer til at balancere elnettet, når der er behov for det.

Endelig er der hele spørgsmålet om, hvordan betalingen for at stille elbilerne batterier til rådighed for nettet skal fordeles. I dag bruges der i Danmark omkring 2-3 mia. kr. på fleksibilitetsydelser – altså betalingen for at sælge sin evne til enten at øge eller sænke forbruget eller produktionen i en given periode mod betaling.

”Når vi arbejder med dette, er det jo blandt andet fordi, at vi håber på at elbilerne i fremtiden kommer til at kunne stå for en væsentlig del af den fleksibilitet, vi i stigende grad for brug for,” siger Christian Adelhardt.

Lang vej endnu

Og så for lige at drysse lidt mere kompleksitet ud over opgaven skal det hele aftales på fælleseuropæisk plan med fælles europæiske spilleregler for, hvordan udfordringerne skal tackles. Og så skal alle bilfabrikanterne være med på idéen i et helt nyt samarbejde mellem transportsektoren og elsektoren.

"Og den vigtigste konklusion i arbejdet med vores white paper er, at to sektorer, transportsektoren og elsektoren, som aldrig før har talt sammen, skal lære hinandens sprog – og finde et fælles sprog. Transportsektoren har altid været knyttet sammen med den fossile energisektor. Og der gælder nogle helt andre systemer og mekanismer end på elmarkedet,” siger Christian Adelhardt.

Men skulle det lykkedes at nå i mål – hvad er så potentialet målt i kapacitet – ved at kunne benytte batterierne i lad os sige 1,5 mio. elbiler?

”Det er et rigtig godt spørgsmål, som det er meget svært at svare klart på. Når vi i f.eks. i 2035 kan have op imod 1,5 mio elbiler i Danmark, er det jo ikke svært at forestille sig, at elbilerne kunne pulje deres daglige effektpeak til flere gange det behov for fleksibilitet vi har i dag, men den endelige analyse og vurdering af dette, kan jeg endnu ikke stå på mål for. Det skyldes, at der skal tages hensyn til en lang række forhold og gennemføres meget komplicerede beregninger. Vi er gået i gang – og håber på, at vi kan komme med et bud senere i år,” siger Christian Adelhardt.

Foreløbig – og i formentlig mange år endnu - må Energinet og netselskaberne glæde sig over, at der er en udbredt lyst blandt danske elbilsejere om at lade, når strømme er billigst – om natten eller i solskinstimerne, hvor belastningen oftest også er lavest.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

22.04.2025Installator.dk

Vejledning var nødvendig: Uigennemskuelige tariffer

21.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

Når hverdagen ruller, har vi sørget for, at din torsdag skiller sig ud

16.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton præsenterer intelligente energiløsninger på Elfack 2025

16.04.2025Installator.dk

Elafgiftsberegning ændres: Større regninger på vej i starten af året

15.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

Vi holder ferie - og stadig åbent 24/7

15.04.2025Installator.dk

Solceller og elbiler: Løsning på vej – men den har lange udsigter

14.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

Brian, Peter og Niels vidste det: Ægget var på side 20!

11.04.2025Installator.dk

Ahlsell Danmark i nyt samarbejde om elkomponenter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bekendtgørelser og standarder

Vil du håndtere el-installationer, anlæg og mellemspændingsdistributionsanlæg inden for reglerne? KEA giver dig redskaberne til at gøre det.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bygningsautomatik for FM-ledere

Hvad enten du er leder eller specialist, er der i rollen behov for at forstå de bygningsautomatiske anlæg, som styrer alt fra varme og ventilation til lys og køl.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Alcadon ApS
Webinar
Transformer din PDU til en pengemaskine - og vælg den rette PDU til fremtiden

Et webinar til alle som arbejder med PDU!

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Webinar - Online

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

25.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På faget Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ringsted)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

29.04.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted