Elektrificeret fjernvarme baner vej for C02-reduktion

En ny form for fjernvarme, som er baseret på jordvarme og distribueres i et såkaldt termonet, har store potentialer. Læs her hvordan det fungerer.

De centrale rørledninger ligger klar. Foto: Termonet..

Danmark er verden over kendt som foregangsland, når det gælder fjernvarme. Grundideen er, at varmen produceres i fællesskab, og at distribution og service også ligger i fælles regi. Det giver en effektiv produktion og drift.
Danmark er også med i front, når det gælder nyeste generation af fjernvarme baseret på jordvarme med fremløbstemperatur på blot 8-10 grader celsius. Jordvarme af denne type kaldes for overfladenær geotermi, og den distribueres via uisolerede rør, et såkaldt termonet. Løsningen er en kollektiv udgave af den type jordvarme, som siden 1980’erne har været almindeligt brugt i enkelthuse med egne vand-til-vand varmepumper. Den er væsentlig mere energieffektiv end luft-til-vand varmepumper.

Læs også: Langt flere end antaget kan få fjernvarme

Termonet henter varmen i jorden
Med et termonet hentes 70-75 procent af varmen som jordvarme. Det sker via termonettets egne uisolerede jordvarmeslanger eller fra lodrette jordvarmeboringer på typisk 100-200 meters dybde. Hvis der er lokal spildvarme fra for eksempel virksomheder, kan den også udnyttes. De resterende 25-30 procent af varmen tilføres i de enkelte huse med eldrevne varmepumper.

Om sommeren kan termonettet levere passiv køling. Det sker alene ved at lade cirkulationspumpen køre, og det kræver derfor langt mindre strøm end aircondition.

Tyndere rør når huse tilkobles. Foto: Termonet..

Energifællesskaber
Når elektricitet til varmepumperne hentes fra vedvarende energikilder, reduceres CO2-udledningen. Hvis strømmen produceres lokalt med sol og vind, belaster det kun elnettet i begrænset omfang. Termonet passer derfor godt ind i den nye form for lokale energifællesskaber, som i 2019 blev introduceret i EU-regi for at klimatilpasse Europas energisystemer. Der er omkring 10 af denne nye type energifællesskaber i Danmark under etablering, og flere er på vej.

Det særlige ved energifællesskaber, som de nu fastlægges på EU-niveau, er, at lokal produktion og forbrug af både el og varme kommer til at blive økonomisk fordelagtig.

Borgere og virksomheder, der går sammen, skal kun betale produktionspris for den el og varme, de selv producerer, typisk via solceller og mindre lokale vindmøller. Varmeselskaber, herunder de mange danske fjernvarmeselskaber, kan både indgå i og tage initiativ til etablering af lokale energifællesskaber.

Når en løsning med termonet og decentrale varmepumper indgår i et energifællesskab, kan overskydende energi lagres over længere tid som jordvarme. Det er muligt, fordi der arbejdes med lave temperaturer.

Store eksportmuligheder
Fjernvarmeløsninger har over tid udviklet sig til en dansk eksportsucces, og den nyeste generation med termonet, decentrale varmepumper, mulighed for passiv køling og etablering af energifællesskaber har også et stort potentiale for systemeksport. Særligt i det sydlige Europa, hvor omkring 40 procent af bygningers energiforbrug går til køling.

Danmark har i forhold til andre lande været langsom til at implementere EU-reglerne om energifælleskaber.

Kilde: Termonet.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Installator.dk

Ændring åbner mulighed for Apple-varme i Viborg

21.02.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VØLUND UDVIDER SALGSSTYRKEN

20.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Ung ildsjæl giver nyt liv til gammel beholder

17.02.2025Installator.dk

Nu åbnes der igen for tilskud til varmepumper og energirenovering

17.02.2025Installator.dk

74 pct. af gasfyrene udfases til fordel for fjernvarme

12.02.2025Installator.dk

Gaspriser når højeste niveau i to år

11.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Hvilken varmtvandsbeholder skal du vælge?

06.02.2025Installator.dk

Færre ansøgninger: Fjernvarmeudrulningen på vej ned i gear

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding