Elektrificeret fjernvarme baner vej for C02-reduktion

En ny form for fjernvarme, som er baseret på jordvarme og distribueres i et såkaldt termonet, har store potentialer. Læs her hvordan det fungerer.

De centrale rørledninger ligger klar. Foto: Termonet..

Danmark er verden over kendt som foregangsland, når det gælder fjernvarme. Grundideen er, at varmen produceres i fællesskab, og at distribution og service også ligger i fælles regi. Det giver en effektiv produktion og drift.
Danmark er også med i front, når det gælder nyeste generation af fjernvarme baseret på jordvarme med fremløbstemperatur på blot 8-10 grader celsius. Jordvarme af denne type kaldes for overfladenær geotermi, og den distribueres via uisolerede rør, et såkaldt termonet. Løsningen er en kollektiv udgave af den type jordvarme, som siden 1980’erne har været almindeligt brugt i enkelthuse med egne vand-til-vand varmepumper. Den er væsentlig mere energieffektiv end luft-til-vand varmepumper.

Læs også: Langt flere end antaget kan få fjernvarme

Termonet henter varmen i jorden
Med et termonet hentes 70-75 procent af varmen som jordvarme. Det sker via termonettets egne uisolerede jordvarmeslanger eller fra lodrette jordvarmeboringer på typisk 100-200 meters dybde. Hvis der er lokal spildvarme fra for eksempel virksomheder, kan den også udnyttes. De resterende 25-30 procent af varmen tilføres i de enkelte huse med eldrevne varmepumper.

Om sommeren kan termonettet levere passiv køling. Det sker alene ved at lade cirkulationspumpen køre, og det kræver derfor langt mindre strøm end aircondition.

Tyndere rør når huse tilkobles. Foto: Termonet..

Energifællesskaber
Når elektricitet til varmepumperne hentes fra vedvarende energikilder, reduceres CO2-udledningen. Hvis strømmen produceres lokalt med sol og vind, belaster det kun elnettet i begrænset omfang. Termonet passer derfor godt ind i den nye form for lokale energifællesskaber, som i 2019 blev introduceret i EU-regi for at klimatilpasse Europas energisystemer. Der er omkring 10 af denne nye type energifællesskaber i Danmark under etablering, og flere er på vej.

Det særlige ved energifællesskaber, som de nu fastlægges på EU-niveau, er, at lokal produktion og forbrug af både el og varme kommer til at blive økonomisk fordelagtig.

Borgere og virksomheder, der går sammen, skal kun betale produktionspris for den el og varme, de selv producerer, typisk via solceller og mindre lokale vindmøller. Varmeselskaber, herunder de mange danske fjernvarmeselskaber, kan både indgå i og tage initiativ til etablering af lokale energifællesskaber.

Når en løsning med termonet og decentrale varmepumper indgår i et energifællesskab, kan overskydende energi lagres over længere tid som jordvarme. Det er muligt, fordi der arbejdes med lave temperaturer.

Store eksportmuligheder
Fjernvarmeløsninger har over tid udviklet sig til en dansk eksportsucces, og den nyeste generation med termonet, decentrale varmepumper, mulighed for passiv køling og etablering af energifællesskaber har også et stort potentiale for systemeksport. Særligt i det sydlige Europa, hvor omkring 40 procent af bygningers energiforbrug går til køling.

Danmark har i forhold til andre lande været langsom til at implementere EU-reglerne om energifælleskaber.

Kilde: Termonet.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.01.2025DVI - Dansk Varmepumpe Industri

Sponseret

Induflex reducerer energiforbruget markant med en varmepumpeløsning

17.01.2025Installator.dk

Udskældt prisloft på overskudsvarme er fjernet

17.01.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Derfor er METRO Delta fremtidens grønne varmepumpe

14.01.2025Erik Larsen & Søn

Sponseret

Smarte produkter til køl og ventilation

10.01.2025XOLTA A/S

Sponseret

Gaspriserne steg 51% i 2024 - her er hvad virksomheder bør gøre

10.01.2025Installator.dk

Dansk Fjernvarme: Prisloftet på overskudsvarme skal helt væk

10.01.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Sådan udskifter du varmelegemet i vores varmtvandsbeholdere

07.01.2025Installator.dk

Ukrainsk træk kan påvirke prisen i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus