Langt flere end antaget kan få fjernvarme
Alle gas- og oliebyer kan få klimavenlig fjernvarme. Det gælder i stort omfang også de husejere, som for nylig i et varmebrev fra deres kommune har fået at vide, at de ikke kan få almindelig fjernvarme.
Løsningen er et såkaldt termonet, der distribuerer jordvarme i et fælles ledningssystem. Det første anlæg, som dækker en hel landsby, er under etablering i Vridsløsemagle vest for København. Flere lignende anlæg er på vej rundt omkring i Danmark, og metoden er ved at vinde frem over hele Europa.
”Med termonet kan fjernvarme nå længere ud, end de fleste er klar over. Ud fra de seneste tal vurderer vi, at mere end 90 procent af alle danske husstande vil kunne få en eller anden form for fjernvarme, hvis det lokale puslespil lægges rigtigt og termonet medtænkes”, siger Søren Skjold Andersen, der er formand for foreningen Termonet Danmark.
Han peger på Vridsløsemagles nye fjernvarmeløsning som eksempel til efterfølgelse. Hvis byen skulle have almindelig fjernvarme, ville det kræve en fire km lang ledning, hvilket ville blive alt for dyrt. I stedet har Høje Taastrup Fjernvarme tilbudt byens 110 husstande at få fjernvarme via et nyetableret lokalt termonet.
Termonettet er en kraftigt opskaleret version af den type jordvarmeanlæg, som kendes fra enkelthuse. Alle tilsluttede huse får via termonettet en kollektiv forsyning og en række driftsfordele. Nye projekter efter lignende opskrifter er undervejs i blandt andet Middelfart, Hedensted, Haderslev og Kalundborg kommuner.
Klimachef Morten Westergaard fra Middelfart kommune siger:
”Termonet sætter turbo på udbredelsen af fjernvarme. De steder, hvor der er langt til konventionel fjernvarme, giver termonet bedre, billigere og mere klimavenlige løsninger end de brummende og ikke nær så effektive luft-til-vand varmepumper. Som kommuner har vi en lovbunden opgave med at fremme de bedste varmeløsninger, og i yderområderne vil termonet ofte være både den bedste, billigste og klogeste løsning”.
Læs også: Digital overvågning kan spare ressourcer og minimere energitab i fjernvarmenettet
Teknisk set er det nemmere og hurtigere at etablere et termonet end konventionel fjernvarme. Termonettet består af plasticrør af samme type, som bruges til vandforsyning. Rørene kan lægges med styret underboring, altså uden at grave render.
For fjernvarmeselskaber, der vil anvende termonet, er det afgørende, om nye projekter hører under varmeforsyningsloven. I så fald indgår projektet i kommunens varmeplanlægning, og det åbner for adgang for finansiering med kommunegaranti. Direktør for Høje Taastrup Fjernvarme Astrid Birnbaum siger:
”Det er den mulighed vi som varmeselskab har for at finansiere fjernvarme til yderområderne”.
Siden 2016 er Energistyrelsen kommet med skiftende vejledende udtalelser og tilkendegivelser om, hvorvidt termonet hører under varmeforsyningsloven. Senest har energiminister Lars Aagaard i et svar til Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer den 28. februar 2023 oplyst, at Energistyrelsen i øjeblikket ser på, om termonet fremover skal høre under varmeforsyningsloven.
- PiB