Elektrikere og VVS-specialister er klar til en grønnere fremtid
To rapporter fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og udarbejdet i samarbejde med henholdsvis Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk El-forbund, peger på konstant tilpasning af de respektive uddannelser, så de kan følge med den digitale og teknologiske udvikling.
Uanset om det gælder El eller VVS-arbejde, har installationsbranchen en helt central rolle i den grønne omstilling. Det konkluderer to rapporter, som EA Energianalyse på vegne af TEKNIQ Arbejdsgiverne har udarbejdet i samarbejde med Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet.
Rapporterne peger dog også på behovet for investeringer i løbende kompetenceudvikling, hvis de to installationsbrancher kan fastholde deres roller som bannerførere for den grønne omstilling. For kravene til elektrikerne og VVS-energi-uddannede bliver kun større de kommende år.
”Den teknologiske udvikling indenfor både el- og VVS går ekstremt hurtig. Derfor er der heller ikke råd til at hvile på laurbærrene, hvis vi fortsat vil være med til at bære Danmark sikkert ind i fremtiden”, siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
På baggrund af rapporternes resultater og anbefalinger vil TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet nu igangsætte arbejdet med at opdatere uddannelses- og efteruddannelsestilbuddene, så brancherne kommer til at stå endnu stærkere til fordel for både kunder og klimadagsordenen.
LÆS OGSÅ: Tidligere VVS-installatør bliver salgschef i Øland
”Elektrikerne er helt centrale i den grønne omstilling, men udviklingstendenserne for at nå den grønne omstilling med nye teknologier er kendte”, fortæller Benny Yssing, næstformand i Dansk El-Forbund, og uddyber:
”Nu skal vi have dem implementeret i form af vindmøller, solceller, varmepumper, ladestandere, ellagring, power to x-anlæg, IOT og dataanalyse kombineret med selvtænkende systemer – og ikke mindst også med energibesparelser. Den grønneste energi er jo den, som ikke bruges.”
Brug for politisk handling
Samtidig håber alle parter, at man også politisk er villige til at foretage de nødvendige prioriteringer og investeringer for at sikre strømmen af fremtidige, grønne frontkæmpere.
”Det er vigtigt, at nye teknologier, der bidrager til den grønne omstilling og energibesparelser, fortsat bliver implementeret i VVS-uddannelsen. Som en central spiller i den grønne omstilling, er vi glade for, at vores løbende udvikling og opdatering af uddannelsen i høj grad afspejler de behov, branchen efterspørger”, understreger forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet, Kim Fusager Balle, og uddyber:
”Men det stopper ikke her. Vi fortsætter udviklingen af VVS-energiuddannelsen og håber på, at man politisk er villig til at investere klogt for at få uddannet velkvalificerede unge.”
Vigtigheden af politisk prioritering er også noget, Tina Voldby peger på.
”Vores håb og forventning er, at partierne i Folketinget vil gøre deres del ved at sikre, at der er det nødvendige udstyr, lokaler og undervisere på erhvervsskolen. Og særligt på elområdet vil vi gerne gentage vores opfordring til, at man bevilger penge til at finansiere fem skoleuger under elektrikeruddannelsen. For uden en opdateret elinstallationsbranche bliver fremtiden ikke grøn”, pointerer hun.
Læs begge rapporter her.
-AKJ