Elektrikere søger KNX-kompetencer i stor stil
Erfaring med KNX-komponenter og systemer til bygningsstyring og -automation er blevet de facto standard for elektrikere og lærlinge. Det viser tal fra landets erhvervsskoler og uddannelser.
Erhvervsskolerne er godt i gang med den nye erhvervsskolereform og elektrikeruddannelsen. Der giver nye fleksible uddannelsesmuligheder for de studerende, og interessen er stigende. Samtidigt tyder alt på, at den nye struktur bidrager til udbredelsen af KNX. Det oplever man på Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle, der blev certificeret KNX-uddannelsescenter tilbage i 2013 sammen med TEC i København.
Læs også: Tekniq overtager KNX-sekretariat
Få år tilbage var det kun en ud af ti lærlinge, der ankom med KNX-erfaring, når de satte sig på skolebænken hos os. I dag er det hver anden studerende, siger Susanne Winther-Jørgensen, der er overlærer på Syddansk Erhvervsskole.
I alt har over 150 af de første 200 studerende på den nye uddannelse valgt KNX, viser tal fra El-fagets Uddannelsesnævn.
KNX er efterspurgt hos arbejdsgiverne
Den nye elektrikeruddannelse består af et grundforløb og et fælles forløb på 12-16 uger. Herefter skal de studerende vælge fire-fem moduler af fire ugers varighed ud af 30 mulige tilvalg, og KNX er nogle af de mest søgte moduler. Uddannelsen bliver herefter afsluttet med et svendeprojekt, der strækker sig over tre uger.
Om KNX National Group Denmark
KNX National Group Denmark er en brancheorganisation med et globalt netværk bestående af over 300 virksomheder og 40.000 partnere i 38 lande.
KNX er verdens eneste åbne standard til bolig- og bygningsautomation i henhold til EN50090.
Teknologien er under konstant udvikling, og lige nu taler flere end 7.000 KNX-produkter samme sprog fra over 350 producenter verden over. Produkterne dækker samtlige bygningsfunktioner som opvarmning, regulering af lys, køling, airconditionsikring, overvågning og energimåling samt adgangskontrol og bygningsautomatik.
Kilde: KNX National Group Denmark
Det, lærlingene fortæller os, er, at mange projekter er baseret på KNX. De kommer ud på pladser, hvor de ved, der skal laves KNX, og de får at vide, at det er fremtiden. Derfor vælger de det, fortæller Susanne Winther-Jørgensen.
De studerende, der stadig går på den gamle uddannelse, får også mulighed for at tilegne sig viden om KNX. Her vælge tre fjerdedele at få KNX-undervisning og blive KNX-certificeret. Her er budskabet fra de studerende også, at KNX er fremtiden.
I 2015 certificerede Syddansk Erhvervsskole 35 studerende inden for H4 Byg, H4 Installationsteknik og på efteruddannelse.
40 KNX-certificerede elever i 2015
Hos TEC i København oplever man også stor interesse for KNX. Skolen KNX-certificerede 40 elever i 2015. Over halvdelen inden for bygningsautomatik og de øvrige fra installationsteknik og efteruddannelse.
Lillian Andersen, formand for brancheorganisationen KNX National Group Denmark, glæder sig over udviklingen og interessen for KNX på uddannelserne.
Læs også: Elektrikeruddannelsen storhitter blandt elever
Det viser, at de unge ser perspektiverne i at blive klædt bedre på til at arbejde med fremtidens intelligente bygninger, hvor styring og automation får en stadig større rolle, siger Lillian Andersen