12.02.2019  |  EL  |  Branchen

Elektrikers strømskader anerkendt som arbejdsulykke efter mere end fem år

Med Jeppe Jaqué Frimands sag har domstole nu tre gange på et år slået fast, at elektriske stød kan få alvorlige følger – og at ofrene skal have erstatning.

For fem et halvt år siden fik elektrikeren Jeppe Jaqué Frimand strøm gennem sig med en spænding på 400 volt og en strømstyrke på op til ti ampere, da han var i gang med at renovere en lejlighed, hvor der var en fejl i installationen.

Læs også: Nyt system skal gøre det nemmere for virksomheder at anmelde arbejdsskader

Men først nu har han ved retten i Glostrup fået medhold i, at det er en arbejdsulykke, der forårsager gener og smerter i hans ansigt. For på trods af at symptomerne er så alvorlige, at han i dag modtager førtidspension, så har både myndigheder og hans arbejdsgivers ansvarsforsikringsselskab hidtil afvist, at der skulle være en sammenhæng mellem ulykken og Jeppe Jaqué Frimands symptomer.

Dommeren i Glostrup ser anderledes på sagen og er ikke i tvivl om, at elektriciteten er skyld i symptomerne, og den nye dom øger presset på myndighederne og andre for at respektere, at elektricitet kan skade kroppen. Det er tredje gang inden for et år, at der falder en dom, som siger, at der er en sammenhæng mellem en el-ulykke og de symptomer og gener, som personen får bagefter.

”Nu må Arbejdsmarkedets Erhvervssikring begynde at anerkende den slags skader af sig selv. Det er urimeligt, at elektrikere og andre er nødt til at gå gennem opslidende retssager for at få medhold”, siger faglig sekretær Niels Bo Nielsen fra Dansk El-Forbunds Københavns-afdeling.

Erstatning for arbejdsgiverens ansvar
Efter afgørelsen i Jeppe Jaqué Frimands sag skal forsikringsselskabet Topdanmark nu betale cirka 100.000 kroner i erstatning for arbejdsgiverens ansvar. Beløbet er blandt andet delvis dækning af, hvad han mistede i indtægt, da han gik sygemeldt efter ulykken.

Dommen pålægger desuden Ankestyrelsen at anerkende, at der er tale om en arbejdsulykke. Det har den hidtil ikke villet.

Nu skal Arbejdsmarkedets Erhvervssikring så i gang med at regne ud, hvor mange penge Jeppe Jaqué Frimand skal have fra arbejdsskadesikringen. Da ulykken skete under renoveringen af en lejlighed med fejl i installationen, skal boligselskabet også betale cirka 100.000 kroner for sin del af ansvaret.

Læs også: Risikovurdering kan reducere antallet af arbejdsulykker

Dansk El-Forbund har gennem mange år kæmpet for at opnår en anerkendelse af skader efter stød-ulykker. Et større forskningsprojekt er i øjeblikket ved at undersøge sammenhængen mellem el-ulykker og senfølger.

- JMA

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere