Elektrikeruddannelsen bliver ikke en fordelsuddannelse
Det har tidligere tydet på, at elektrikeruddannelsen ville blive en såkaldt fordelsuddannelse. Det kommer alligevel ikke til at ske, da uddannelsen ikke lever op til de opstillede krav.
I august i år blev den såkaldte trepartsaftale indgået mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Aftalen, som forpligtiger arbejdsgiverne til at oprette ekstra praktikpladser, medførte, at det så ganske lyst ud for elektrikeruddannelsen, som tegnede til at blive en fordelsuddannelse.
En fordelsuddannelse betyder, at lærlinge sikres bedre adgang til uddannelsesaftaler, hvilket tiltrækker flere til de områder, hvor der er størst mangel på arbejdskraft. Men elektrikeruddannelsen bliver alligevel ikke en sådan uddannelse, oplyser Dansk El-forbund, som samtidig udviser stor skuffelse over udviklingen.
Læs også: Dansk El-Forbund: Nej til højere pensionsalder
Vi har i årevis peget på nødvendigheden af, at der laves flere praktikpladser til el-lærlingene. Derfor hilste vi også fordelsordningen i trepartsaftalen velkommen. Så meget desto større er skuffelsen nu, hvor det ser ud til, at det alligevel ikke bliver til noget, siger Jørgen Juul Rasmussen, forbundsformand i Dansk El-Forbund.
Umuligt at opfylde kravene
For at en uddannelse kan blive godkendt som fordelsuddannelse, er det bl.a. et krav, at der ikke må være mere end ti procent af eleverne, som tre måneder efter afslutningen af grundforløbet ikke har fået en praktikplads.
Det krav kan elektrikeruddannelsen, som de seneste år har optaget rekordmange elever, ikke opfylde. Derfor har Tekniq valgt ikke at ansøge om at få uddannelsen godkendt som fordelsuddannelse inden den 6. december.
Vi kan ikke forsvare over for vore virksomheder at stille dem en bonus i udsigt for at indgå flere uddannelsesaftaler, når vi på forhånd kan se, at det ikke bliver muligt at opfylde kriterierne for godkendelse som fordelsuddannelse i 2017, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq.
Læs også: Installationsbranchen vil tage flere lærlinge
Udviklingen ærgrer brancheorganisationen, som fremover vil gøre sin del for at sikre, at der fortsat indgås flere uddannelsesaftaler.
Procentdelen af elektrikerelever, som tre måneder efter afslutningen af deres grundforløb ikke har fået en praktikplads, ligger lige nu på 26 procent.
- KLZ