05.12.2017  |  EL  |  Branchen

Elinstallatør: ”Lærlinge er byggeriets fremtidige stjerner”

Samfundet skal blive bedre til at anerkende erhvervsuddannelserne som karrierevej, og virksomhederne skal blive bedre til at investere i at videreuddanne deres lærlinge. Sådan lyder budskabet fra elinstallatør og medejer af Høyrup & Clemmensen, Søren Østergaard.

Vi skal som samfund anerkende erhvervsuddannelserne som en god karrierevej, og ikke kun noget man vælger, hvis man ikke kan komme i gymnasiet eller på universitetet. Og virksomhederne skal blive bedre til at se lærlinge som de fremtidige stjerner og altså en vigtig ressource at investere i, frem for blot billig arbejdskraft.

Sådan lød budskabet overordnet fra medejer af elinstallatøren Høyrup & Clemmensen, Søren Østergaard, da han holdt oplæg under konferencen ”Fokus på byggeriets fremtid”, der for nylig løb af stablen på Christiansborg.

Konferencen blev holdt i samarbejde mellem Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Dansk Industri, Tekniq og Dansk Byggeri, og blandt deltagerne var transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) samt repræsentanter fra alle Borgens partier.

Læs også: Standpladser til El & Teknik ’18 bliver revet væk

I sit oplæg gjorde Søren Østergaard det klart, at de stjerner, der skal sikre byggeriets fremtid, skal findes blandt lærlingene. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne gør hvad de kan for at fastholde dem:

”Nogle taler om lærlinge som billig arbejdskraft. Hvis vi betragter vores lærlinge sådan, har vi dem ikke, når de bliver svende, og det bliver ikke dem, der bringer os videre. Vi skal fastholde og videreuddanne lærlingene, når de er udlært. Et svendebrev er et bevis på, at man er klar til videreuddannelse. Lidt ligesom, når en læge vælger speciale”, sagde Søren Østergaard under konferencen.

Branchen har brug for lærlingene
Under oplægget kom Søren Østergaard med eksempler på tilgangen til lærlinge i sin egen virksomhed. Han fortalte, at Høyrup & Clemmensen både holder medarbejderudviklingssamtaler hvert år, og samtidig har en mentor tilknyttet lærlingene.

”Det er dejligt at opleve, hvordan lærlinge, der havde skoleproblemer eller en diagnose, får lov til at shine og hurtigt bliver ’den kloge’, når de møder vores kunder. Hos os tæller andre kvaliteter end dem, der vægter højt i folkeskolen. Og det er dem, der bliver de dygtige elektrikere, som vi har brug for”, sagde Søren Østergaard.

Læs også: Elinstallatør: ”Vi må stjæle konkurrenternes medarbejdere”

Derudover fortalte Høyrup & Clemmensen-medejeren, at det helt bestemt ikke kun er lærlingene, der har brug for virksomheden, men også omvendt. Som moderne elinstallatør har Høyrup & Clemmensen brug for de unges viden om nye og intelligente teknologier for at kunne klare sig i en branche, der har udviklet sig gevaldigt – og stadig gør det.

”I vores branche har vi brug for dygtige digitale praktikere, og vi har brug for at tiltrække de dygtige unge. Dem, der gerne vil lære noget og ser en fremtid i at kunne bruge både hænder og hoved. De skal kende karrieremulighederne i vores fag. Mange lærepladser er grundlaget for, at vi kan bevæge os med udviklingen og sikre en fremgang i byggebranchen”, siger Søren Østergaard.

Bedre og nytænkende erhvervsuddannelser
Søren Østergaard sluttede sit oplæg af med at komme med en bøn til politikerne: bedre og mere nytænkende erhvervsuddannelser. Hvis de tekniske skoler får en højere kvalitet og generelt bliver mere moderne, vil det også skabe mere anerkendelse og dermed få flere unge til at vælge en karrierevej som f.eks. elektriker.

”Vi er nødt til at forbedre kvaliteten og miljøet på uddannelserne på de tekniske skoler”, sagde Søren Østergaard. Han fortsatte:  

”Hvad med at de tekniske skoler får et campusmiljø, hvor de kan lege, udvikle og lære i et udviklingslaboratorie? Hvad med en legeplads for de unge, hvor de kan rode med at lodde computere? Hvad med at oprette særlige forløb for de særlige teknologiske begavelser, som vi kender det fra andre uddannelser? Vi kan starte med at anerkende erhvervsskolerne. Så kommer vi langt. Hjælp os med at være attraktive. Vi vil så gerne uddanne nogle dygtige stjernemedarbejdere”.     

-CHM

Denne artikel er en del af temaet Udvalgte

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere