Energianlæg tryller solens stråler om til både el og varme
I Brønderslev skal kapaciteten i det lokale forsyningsselskabs nye, unikke solvarmeanlæg udnyttes fuldt ud, når solens stråler for alvor brænder igennem i sommerhalvåret.
Siden slutningen af december har Brønderslev Forsynings knap 27.000 kvadratmeter store CSP-solvarmeanlæg (Concentrated Solar Power), udviklet og leveret af Aalborg CSP, produceret varme.
Men det er først, når forårssolens stråler rigtigt begynder at titte frem, at borgerne i Brønderslev begynder at mærke den store effekt af anlægget.
For det er først her i sommerhalvåret, at det nye solenergianlæg for alvor skal i gang med at høste solens stråler til brug i det lokale kraftvarmeværk.
Grøn verdenspremiere i Brønderslev
Ifølge Aalborg CSP var der tale om en decideret verdenspremiere, da anlægget i Brønderslev blev sat i drift sidste år. Det unikke er, at solenergien ikke udelukkende skal levere varme.
Det skal også medvirke til at drive en el-turbine på det nye biomassebaserede kraftvarmeværk – det såkaldte ORC-anlæg – som er under opførelse i Brønderslev, og som forventes at sætte nye standarder for fjernvarmeproduktion.
Solvarmeanlægget kan således veksle mellem at levere kombineret elektricitet og fjernvarme gennem ORC-anlægget eller udelukkende levere fjernvarme.
Læs også: Solcelleanlæg kan blive dyre for statskassen
Solens stråler rammer spejle, der er placeret som et trug og reflekteres videre til et receiverrør der opvarmes af strålerne. I alt er der fem kilometer receiverrør, fordelt over 40 rækker á 125 meter, der modtager solens stråler.
Receiverrøret omkranses af et vacuum-glasrør, og inde i røret løber en termisk olie på 330 grader celsius – opvarmet udelukkende af solen.
Når solen virkelig får lov at bage på sol-trugene i sommerhalvåret, ligger solvarmeanlæggets ydelse på 16,6 megawatt.
Solvarmeanlægget er en eksportvare
Solvarmeanlægget er udviklet og fremstillet af den nordjyske virksomhed Aalborg CSP og er støttet af EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram) grundet anlæggets banebrydende grønne kombination af flere teknologier.
EUDP arbejder for at styrke udviklingen af grøn teknologi i Danmark blandt andet for at fremme eksportmuligheder inden for grøn teknologi, og samtidig har Danmarks Tekniske Universitet (DTU) verificeret CSP-teknologien til produktion af kraftvarme.
Netop denne videnskabelige blåstempling gør teknologien relevant for markeder med en veletableret fjernvarmeinfrastruktur og en høj koncentration af kraftvarmeværker.
Især lande som Tyskland, Italien og Østrig anses for at være oplagte importører af teknologien.
Læs også: Kreative ingeniører skal redde fremtidens energisystem
Fra australsk ørken til Brønderslev
Hos leverandøren, Aalborg CSP, som har specialiseret sig i udvikling og levering af innovative vedvarende energiløsninger, udgør eksport allerede en stor del af hverdagen.
Virksomheden har blandt andet leveret et solenergisystem til dyrkning af tomater i den australske ørken og har ligeledes kunder i solrige lande som Kina, Indien og Spanien. Og nu altså også i Brønderslev.
- JKK