Energibesparelser kan øge risiko for legionella

Teknologisk Institut og Statens Serum Institut sender nu en advarsel ud. De advarer om, at et stigende ønske om at spare energi ved at reducere brugsvandstemperaturen kan øge risikoen for, at flere får lungebetændelsen legionærsygdom.

”Men desværre glemmer man i den sammenhæng ofte den øgede risiko for udvikling af legionella i installationerne. Det sker, når ønsket om energibesparelser gør, at man kommer under mindstetemperaturen på 50 grader”, siger Kaj Bryder, Teknologisk Institut. Arkivfoto..

Det er forståeligt, at danskerne ønsker at spare på energien. Både af hensyn til klimaet, større uafhængighed af ressourcer og økonomi generelt. Men der er en skyggeside, og den består af, at tendensen øger risikoen for den potentielt dødelige lungebetændelse legionærsygdom. Det sker ved, at temperaturen i brugsvandsanlæg sættes for lavt, og legionella-bakterier derved for eksempel kan spredes til mennesker via aerosoler - små vandpartikler eller vanddråber - fra blandt andet brusebade. Derfor advarer et tværfagligt samarbejde mellem blandt andet Teknologisk Institut og Statens Serum Institut mod at spare på varmen i installationer til brugsvand.

”Ønskerne om at reducere temperaturerne giver potentielt store energibesparelser. Men desværre glemmer man i den sammenhæng ofte den øgede risiko for udvikling af legionella i installationerne. Det sker, når ønsket om energibesparelser gør, at man kommer under mindstetemperaturen på 50 grader”, siger seniorkonsulent og projektleder Kaj Bryder, Teknologisk Institut.

Advarslen kommer fra en arbejdsgruppe, som – via et EUDP-projekt under Energistyrelsen – blandt andet skal risikovurdere legionella i lyset af generelle ønsker om energibesparelser.

Læs også: Bakterier og korrosion skaber problemer for vandinstallationer

Danmark udfordret
Legionella kan give lungebetændelsen legionærsygdom, som specielt rammer ældre og svækkede personer. Symptomerne er oftest høj feber, forvirring, hoste, åndenød og smerter i brystet. Sygdommen kan behandles med antibiotika, men den har alligevel en dødelighed på cirka 10 procent.

”Danmark er i særlig grad udfordret, da den registrerede forekomst af legionærsygdom i Danmark ligger blandt de højeste i Europa. Årsagerne er antagelig multifaktuelle og delvist uforklarede. Men faktorer, der bidrager til stigningen, omfatter forbedret overvågning, stigende antal patienter der undersøges, energibesparelse, klimaændringer og en voksende ældre og sårbar befolkning”, siger fagchef Søren Uldum, Statens Serum Institut.

I 2020 havde Danmark en incidens – forekomst per 100.000 indbyggere – på 4,8 mod et europæisk gennemsnit på 1,9. Med 133 tilfælde af smittede i Danmark i 2016 og 263 tilfælde i 2020 har der over fem år været en fordobling i antal af tilfælde herhjemme.

Om projektet

Energistyrelsens EUDP-projekt Legionellasikring af energieffektivisering for installationer består af et tværfagligt samarbejde mellem Teknologisk Institut, Statens Serum Institut, VIA University College, Danish Clean Water, Metro Therm, Fredericia Fjernvarme, boligselskabet KAB og Projektkontoret/Region Sjælland.

Anbefaler højere temperatur
Legionella er som andre mikroorganismer følsom overfor høje temperaturer. De nuværende danske krav er på minimum 50 grader. Sammenlignet med andre lande er kravet blandt de lave, men acceptabelt. Dog viser tilbagemeldinger fra praksis imidlertid, at brugsvandsanlæg ofte driftes ved lavere temperaturer end 50 grader.

”Ud over konstante temperaturer over 50 grader, har man anvendt såkaldt temperaturgymnastik, hvor man har kompenseret for lavere temperaturer med periodisk højere varmtvandstemperatur. Men dokumentationen for denne metode har desværre vist sig at bygge på ældre og ufuldstændige resultater, og især har der været misforståelser angående nogle tyske krav”, siger Kaj Bryder.

Der er udviklet flere kemiske og fysiske metoder, som kan forebygge forekomsten af legionella, fx ultraviolet lys, filtrering og tilsætning af forskellige klorforbindelser og ozon. Her konstaterer arbejdsgruppen, at da det ikke er særlig præciseret i myndighedskrav og vejledninger, er det vigtigt, at der foreligger en tydelig dokumenteret effekt af sådanne virkemidler – og helt ud til tapstederne.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energirenovering 2022

Relateret indhold

16.04.2025PETTINAROLI A/S

Sponseret

Pettinarolis indsats indenfor bæredygtighed

14.04.2025Geberit A/S

Sponseret

VVS’25 byder på nyt fokus og en opgradering af en gammel klassiker

14.04.2025TOTO

Sponseret

Hygiejne betyder meget for 93 % af tyske forbrugere

11.04.2025Unidrain A/S

Sponseret

Hotel ved Nørreport indfører selvrensende afløb

11.04.2025Purus

Sponseret

En helt ny standard for linjeafløb

09.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Let installation møder eksklusivt design: Geberit lancerer ny ultratynd betjeningsplade.

03.04.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Besøg Redan på Salgsmesse 2025 hos Brødrene Kier

02.04.2025Oras Armatur A/S

Sponseret

Hvordan teknologi kan tilpasse vandhaner til, at opfylde brugernes behov.

Jobmarked

Se alle

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

Bliv faglærer på el-afdelingen i Holbæk

Gør en forskel - vær med til at uddanne fremtidens elektrikere. Da vi har mange ansøgere til vores elektrikeruddannelse på Nordvestsjællands Erhvervs-og Gymnasieuddannelser- NEG, er der fuld fart på. Derfor søger vi nu en ny kollega til vores team af faglærere.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

21.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

Faglærere til grundforløb på elektrikeruddannelsen i Odense

Er du en dygtig og erfaren elektriker, er du stolt af dit fag, kan du lære fra dig, og vil du være med til at forme fremtidens elektrikere? Har du samtidig et positivt menneskesyn, og er du klar til at gøre undervisning til din primære profession? Så har vi verdens bedste job til dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

19.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

To lærere til hovedforløb på VVS-energiuddannelsen, Syddansk Erhvervsskole (Genopslag)

Er du en dygtig og erfaren VVS-håndværker, der har lyst til en helt ny rejse med dit fag? Og kan du give din begejstring videre til elever, der så småt er begyndt at lære faget at kende?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

20.04.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle