22.06.2022  |  EL  |  Energi

Energieffektivitet er et af klimakampens skarpe våben

En fordobling af energieffektiviteten i dette årti svarer til Kinas energiforbrug (95 EJ). Det Internationale Energiagentur fremhæver betydningen af energieffektivitet i kampen mod klimaforandringer. På konference i Sønderborg i juni måned præsenterede agenturet strategiske principper og politiske redskaber, som kan bruges til at øge den energieffektive indsats.

Mange tænker på termostater, cirkulationspumper, åbne vinduer i solskinnet og bevidst adfærd på badeværelset og i omgangen med lyskontakter og strømforbrug til elektronikapparater, når de tænker på energieffektivitet og mange andre spareråd, som har hørt hjemme i danske hjem i årtier. Og det er det, energieffektivitet er – men det er også meget mere og et helt centralt redskab i klimakampen og uafhængigheden fra sort russisk energi.

Det Internationale Energiagentur (IEA) har netop udgivet en ny analyse, som viser, at det vil koste mere i det lange løb, hvis vi ikke øger vores globale indsats på energieffektivitet, end hvis vi gør det. Faktisk har vi potentiale til at spare 95 EJ, som svarer til Kinas samlede energiforbrug, hvis vi fordobler energieffektivitetsindsatsen i dette årti.

“Den energi, vi sparer, er den grønneste, og energieffektivitet er helt afgørende for at nå verdens klimamål og blive uafhængig af sort, russisk energi. Konferencen og Sønderborg Action Plan er en global anerkendelse af vigtigheden af energieffektivitet. I dag har vi sat en ambition for at levere flere energieffektive løsninger globalt – og hurtigere. Det er vigtigt, at alle kommer i gang nu”, siger klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen.

Afhjælper stigende energipriser
Samtidig kan energieffektivitet afbøde de stigende energipriser, bidrage til jobskabelse, sænke samfundsregningen og bidrage til at sikre energiuafhængighed.

Læs også: Energiforbruget skal ned hvis klimaet skal op

“IEA startede den årlige globale konference om energieffektivitet for syv år siden for at sætte gang i en verdensomspændende diskussion på højt politisk niveau, da vi ikke mente, at energieffektivitet fik den politiske opmærksomhed, dagsordenen fortjente”, siger IEA-direktør dr. Fatih Birol og tilføjer:

”Denne uges konference har vist værdien af de bestræbelser. Ikke kun ved at bringe energi- og klimaledere fra hele verden sammen - men også for at øge ambitionerne og skabe mere handling på energieffektivitet, der skal bidrage til at tackle den globale energikrise. Jeg tror, at vi vil se tilbage på den her konference som et centralt øjeblik for styrket internationalt fremskridt, hvad angår energieffektivitet, der reducerer energiregningen for borgere, øger energisikkerhed for lande og skaber færre emissioner for vores planet”.

En plan for energieffektivitet
Mere end nogensinde før – med en energikrise i Europa og et klima, der kalder på global handling – er vi derfor nødt til at fokusere på energieffektivitet.

Det var præcis det, klimaledere fra hele verden gjorde ved IEA’s konference om energieffektivitet i Sønderborg. Ledet af klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen blev Sønderborg Action Plan fremført.

Det er en plan, der cementerer vigtigheden af energieffektivitet og indeholder strategiske principper og politiske redskaber. De illustrerer tilgængelige og energieffektive løsninger for regeringer på tværs af sektorer.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere