Energifleksibilitet er det nye grønne kodeord

Vi har i årtier arbejdet med energibesparelser i bygninger. Det skal vi fortsætte med, men den grønne omstilling kræver noget nyt, nemlig energifleksibilitet. Vi skal ikke kun passe på energien, vi skal også være i stand til at lagre den og udnytte den mere fleksibelt. Det stiller nye krav til installatører, CTS-ansvarlige og andre med ansvar for bygningsdrift.

”En bygnings energifleksibilitet er evnen til at stå standby og interagere med elnettet. I fremtiden vil al eller en stor del af energi til bygninger komme i form af el”, fortæller Rasmus Pedersen, Vitani Energy Systems. Arkivfoto..

Regeringen siger, at Danmark skal reducere CO2-udledning med 70 procent inden 2030, og at bygninger vægter med en tredjedel i det regnestykke. Organer som Tekniq Arbejdsgiverne og Concito siger samtidig, at vi fremtiden skal bruge bygninger som energilagre. Hvorfor nu det? Jo det skal vi, fordi fremtidens grønne energiproduktion vil komme fra vind og sol, og vinden blæser og solen skinner som bekendt ikke hele tiden. Produktionen af energi vil derfor være ujævn til forskel fra nutidens fossile energiproduktion, hvor kraftværkerne producerer energi i et stabilt flow, der kan finjusteres afhængig af behovet i samfundet.

Bygninger som energilagre
Hvis grøn energi skal fungere, så kræver det altså, at samfundet evner at lagre energi, så den ujævne produktion kan dække behovet for energi til at drive alle samfundets mange aktiviteter. Det kan blandt andet ske ved at bruge bygninger som energilagre.

Energifleksibilitet og verdensmål

Systemer, teknologi og processer til højere grad af energifleksibilitet og grøn strøm taler direkte ind i tre af FN’s verdensmål (ESG’er), nemlig:

• Mål nummer 7 ”Bæredygtig energi”
• Mål nummer 9 ”Industri, innovation og infrastruktur”
• Mål nummer 12 ”Ansvarlig produktion og forbrug”.

Kilde: Vitani Energy Systems.

Det har Elforsk og Vitani undersøgt nærmere i projektet ”PEKIVE”, der omfatter undersøgelser af energiforbrugsmønstre i en stor dansk bygningsmasse fordelt på både private og offentlige bygninger. Vitani driver også en række AI-pilotprojekter (AI=kunstig intelligens, red.), der skal fremme energifleksibiliteten ved at lade intelligente algoritmer styre og optimere CTS-anlæg i større bygninger.

”En bygnings energifleksibilitet er evnen til at stå standby og interagere med elnettet. I fremtiden vil al eller en stor del af energi til bygninger komme i form af el”, fortæller Rasmus Pedersen på webinaret ”Nødvendigheden af energifleksibilitet i bygninger” arrangeret af Vitani og Elforsk. Han er direktør for Vitani Energy Systems A/S.

Han tilføjer: ”Elpriser svinger meget i løbet af døgnet, fordi der er store udsving i efterspørgslen og forbruget. Det skaber et incitament til, at bygninger køber el på billige tidspunkter i døgnet og lagrer energien til forbrug på tidspunkter i døgnet, hvor der er travlhed i bygningen”.

Installatører og bygningsdriftsansvarlige har tidligere arbejdet hårdt på spørgsmålet: Hvordan sparer vi på strøm og energi? De skal nu og i fremtiden også arbejde hårdt på spørgsmålet: Hvordan og hvornår bruger vi strømmen?

Tim Nikolaj Tannhof

100 procent VE i 2027
Vedvarende energikilder (VE) som vind og sol producerer i dag cirka halvdelen af Danmarks energiforbrug, og der er forventningen, at VE allerede i 2027 kan dække 100 procent af Danmarks energiforbrug. Men der er et stort MEN. Det forudsætter energifleksibilitet.

”Omstillingen fra fossil til grøn energi vil kræve helt nye niveauer af energifleksibilitet i det danske energisystem, og her kan bygninger spille en stor rolle. Lolland og det nordlige samt vestlige Jylland producerer for eksempel allerede i dag op til otte gange deres eget forbrug, og der er derfor et behov for at transportere energien til storbyer. Kablerne i transmissionsnettet er allerede i dag overbelastede, og det er både dyrt og tidskrævende at etablere nye kabler”, fortæller Tim Nikolaj Tannhof, der er senior projektleder hos Gate21.

LÆS OGSÅ: Energifleksibilitet vil åbne op for mange nye muligheder for installatører

Hvordan bruger vi strømmen?
Han fremhæver, at der derfor ikke er nogen vej udenom et fleksibelt energisystem, som ifølge Energinet vil udgøre en samfundsværdi på 840 millioner kroner per år – og han konkluderer:
”Installatører og bygningsdriftsansvarlige har tidligere arbejdet hårdt på spørgsmålet: Hvordan sparer vi på strøm og energi? De skal nu og i fremtiden også arbejde hårdt på spørgsmålet: Hvordan og hvornår bruger vi strømmen?”.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energi 2021

Relateret indhold

01.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Fra niche til nødvendighed

23.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric sætter turbo på udvikling og udrulning af AI-fabrikker i stor skala med NVIDIA

20.06.2025Kemper Danmark ApS

Sponseret

Hydraulisk balancering af brugsvandsanlæg

17.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Farvel CO2: Elektrificering kan fremtidssikre danske hospitaler

12.06.2025Brunata A/S

Sponseret

Når kunstig intelligens taler med dine radiatorer

11.06.2025KUDSK Service

Sponseret

Produktion af 10 megawatt-containere

09.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Hvad holder dig fast i en 50 år gammel automationsmodel?

03.06.2025PETTINAROLI A/S

Sponseret

DynaFlow – ny gulvvarmeshunt med indbygget ”intelligens”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup