Energinet justerer eltarifferne for 2023

Den grønne omstilling skaber de kommende år så store forandringer i energisystemet, at Energinet må hæve de endelige elforbrugstariffer for 2023 med 3,1 øre/kWh, så de lander på 14,3 øre/kWh. Dog er indtægter fra Danmarks udlandsforbindelser med til at holde stigningen nede.

Det danske elforbrug vil stige på trods af den nuværende prisudvikling. Foto: Arkivfoto.

Elforbrugernes betaling til, at Energinet på samfundets vegne kan drive og udvikle eltransmissionsnettet samt sikre danskerne strøm i stikkontakten, stiger i 2023.
De endelige forbrugstariffer (inklusive balancetarif) udgør således 14,3 øre/kWh i 2023, hvilket er en stigning på 3,1 øre/kWh i forhold til 2022.

Ifølge Energinet betyder det konkret, at en gennemsnitshusstand kommer til at betale 125 kr. mere om året. En mellemstor virksomhed kommer til at betale 31.000 kr. mere om året. Og de store virksomheder kommer til at betale 775.000 kr. mere om året.

En række faktorer spiller ind
Marie Budtz, der er afdelingsleder i Energinet, fortæller, at udviklingen i Energinets eltariffer fra 2022 til 2023 er præget af en række væsentlige forhold, som er mere markante, end vi har set tidligere.

”Der sker en masse uden for Energinets mure, der har stor indflydelse på, hvordan elforbrugernes tarif for 2023 kommer til at se ud. Den væsentligste faktor er, at systemet skal omstilles, så strøm fra vind og sol i fremtiden skal erstatte olie, kul og naturgas. Og med krigen i Ukraine er omstillingen blevet speedet op. Mange vind- og solanlæg, der bliver placeret langt væk fra forbrug, skal kobles på nettet og strømmen transporteres hen til forbrugerne. Det er alt sammen med til at hæve prisen for, at Energinet kan drive og udvikle energisystemet og sikre stabil forsyning til danskerne”, siger Marie Budtz Pedersen.

LÆS OGSÅ: Millioner af lysstofrør skal skiftes til LED

Ny økonomisk regulering
Det er ikke alene den grønne omstilling, der er med til at presse tariffen op. Ligesom resten af Europa er også Energinet påvirket af de høje energipriser, som bl.a. skyldes krigen i Ukraine.

Og sluttelig skyldes tarifstigningen, at Folketinget har underlagt Energinet en ny økonomisk regulering pr. 1. januar 2023, der betyder, at Energinet skal opbygge tilstrækkelig egenkapital til at modstå fremtidige tab. I dag er Energinet underlagt et økonomisk hvile-i-sig-selv princip, som betyder, at udgifterne krone for krone matcher indtjeningen, uden risiko for at tab skal dækkes af egenkapitalen.

Den nye regulering påfører Energinet en række nye økonomiske risici, der kræver opbygning af en økonomisk "buffer" som værn mod den øgede risiko. Overgangen til ny økonomisk regulering medfører isoleret set en forventet tarifstigning fra 2022 til 2023 på 1,5 øre/kWh.

Kombinationen af øgede udgifter til netudbygning i forbindelse med tilslutning af ny, grøn energi, høje energipriser og ny økonomisk regulering medfører at Energinet har behov for at øge tarifferne.

Flaskehalsindtægter
Dog er der også ting, der trækker tarifstigningen ned. Energinets indtægter fra blandt andet udlandsforbindelserne har de senere år været meget højere end forventet. Dette vil i 2023 isoleret set bidrage til at reducere tarifferne. Flaskehalsindtægter i 2023 forventes at udgøre 4,1 milliarder kr., hvoraf en betydelig del bruges til at reducere tarifstigningen i 2023.

LÆS OGSÅ: Særlig projektform sikrer bæredygtige spildevandsrør på Aalborg Havn

Desuden er det forventningen at det danske elforbrug på trods af den nuværende prisudvikling vil stige. Når vi samlet set bruger mere strøm, stiger tarifgrundlaget for Energinet, hvilket dækker øgede udgifter og påvirker tarifbetalingen i en positiv retning.

Producentbetaling
Folketinget har besluttet, at elproducenter i højere grad skal betale for de omkostninger, de afstedkommer i elsystemet, og at tarifferne skal signalere hvor i nettet, der er bedst plads til ny produktion. Energinet justerer derfor produktionstarifferne og indfører en differentiering, så de udgør i alt 0,46 øre/kWh i 2023 for områder med produktionsunderskud og 1,06 øre/kWh for områder med produktionsoverskud. De differentierede produktionstariffer vil sammen med nye, standardiserede tilslutningsbidrag forventeligt træde i kraft fra 1. januar 2023 forudsat godkendelse fra Forsyningstilsynet.

Metoden for producentbetaling er anmeldt til Forsyningstilsynet og afventer deres godkendelse.

-AKJ

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

03.07.2025Installator.dk

Salling Group jagter energibesparelse gennem LED til LED opgradering

01.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Fra niche til nødvendighed

23.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric sætter turbo på udvikling og udrulning af AI-fabrikker i stor skala med NVIDIA

20.06.2025Kemper Danmark ApS

Sponseret

Hydraulisk balancering af brugsvandsanlæg

17.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Farvel CO2: Elektrificering kan fremtidssikre danske hospitaler

12.06.2025Brunata A/S

Sponseret

Når kunstig intelligens taler med dine radiatorer

11.06.2025KUDSK Service

Sponseret

Produktion af 10 megawatt-containere

09.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Hvad holder dig fast i en 50 år gammel automationsmodel?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup