Energinet justerer eltarifferne for 2023

Den grønne omstilling skaber de kommende år så store forandringer i energisystemet, at Energinet må hæve de endelige elforbrugstariffer for 2023 med 3,1 øre/kWh, så de lander på 14,3 øre/kWh. Dog er indtægter fra Danmarks udlandsforbindelser med til at holde stigningen nede.

Det danske elforbrug vil stige på trods af den nuværende prisudvikling. Foto: Arkivfoto.

Elforbrugernes betaling til, at Energinet på samfundets vegne kan drive og udvikle eltransmissionsnettet samt sikre danskerne strøm i stikkontakten, stiger i 2023.
De endelige forbrugstariffer (inklusive balancetarif) udgør således 14,3 øre/kWh i 2023, hvilket er en stigning på 3,1 øre/kWh i forhold til 2022.

Ifølge Energinet betyder det konkret, at en gennemsnitshusstand kommer til at betale 125 kr. mere om året. En mellemstor virksomhed kommer til at betale 31.000 kr. mere om året. Og de store virksomheder kommer til at betale 775.000 kr. mere om året.

En række faktorer spiller ind
Marie Budtz, der er afdelingsleder i Energinet, fortæller, at udviklingen i Energinets eltariffer fra 2022 til 2023 er præget af en række væsentlige forhold, som er mere markante, end vi har set tidligere.

”Der sker en masse uden for Energinets mure, der har stor indflydelse på, hvordan elforbrugernes tarif for 2023 kommer til at se ud. Den væsentligste faktor er, at systemet skal omstilles, så strøm fra vind og sol i fremtiden skal erstatte olie, kul og naturgas. Og med krigen i Ukraine er omstillingen blevet speedet op. Mange vind- og solanlæg, der bliver placeret langt væk fra forbrug, skal kobles på nettet og strømmen transporteres hen til forbrugerne. Det er alt sammen med til at hæve prisen for, at Energinet kan drive og udvikle energisystemet og sikre stabil forsyning til danskerne”, siger Marie Budtz Pedersen.

LÆS OGSÅ: Millioner af lysstofrør skal skiftes til LED

Ny økonomisk regulering
Det er ikke alene den grønne omstilling, der er med til at presse tariffen op. Ligesom resten af Europa er også Energinet påvirket af de høje energipriser, som bl.a. skyldes krigen i Ukraine.

Og sluttelig skyldes tarifstigningen, at Folketinget har underlagt Energinet en ny økonomisk regulering pr. 1. januar 2023, der betyder, at Energinet skal opbygge tilstrækkelig egenkapital til at modstå fremtidige tab. I dag er Energinet underlagt et økonomisk hvile-i-sig-selv princip, som betyder, at udgifterne krone for krone matcher indtjeningen, uden risiko for at tab skal dækkes af egenkapitalen.

Den nye regulering påfører Energinet en række nye økonomiske risici, der kræver opbygning af en økonomisk "buffer" som værn mod den øgede risiko. Overgangen til ny økonomisk regulering medfører isoleret set en forventet tarifstigning fra 2022 til 2023 på 1,5 øre/kWh.

Kombinationen af øgede udgifter til netudbygning i forbindelse med tilslutning af ny, grøn energi, høje energipriser og ny økonomisk regulering medfører at Energinet har behov for at øge tarifferne.

Flaskehalsindtægter
Dog er der også ting, der trækker tarifstigningen ned. Energinets indtægter fra blandt andet udlandsforbindelserne har de senere år været meget højere end forventet. Dette vil i 2023 isoleret set bidrage til at reducere tarifferne. Flaskehalsindtægter i 2023 forventes at udgøre 4,1 milliarder kr., hvoraf en betydelig del bruges til at reducere tarifstigningen i 2023.

LÆS OGSÅ: Særlig projektform sikrer bæredygtige spildevandsrør på Aalborg Havn

Desuden er det forventningen at det danske elforbrug på trods af den nuværende prisudvikling vil stige. Når vi samlet set bruger mere strøm, stiger tarifgrundlaget for Energinet, hvilket dækker øgede udgifter og påvirker tarifbetalingen i en positiv retning.

Producentbetaling
Folketinget har besluttet, at elproducenter i højere grad skal betale for de omkostninger, de afstedkommer i elsystemet, og at tarifferne skal signalere hvor i nettet, der er bedst plads til ny produktion. Energinet justerer derfor produktionstarifferne og indfører en differentiering, så de udgør i alt 0,46 øre/kWh i 2023 for områder med produktionsunderskud og 1,06 øre/kWh for områder med produktionsoverskud. De differentierede produktionstariffer vil sammen med nye, standardiserede tilslutningsbidrag forventeligt træde i kraft fra 1. januar 2023 forudsat godkendelse fra Forsyningstilsynet.

Metoden for producentbetaling er anmeldt til Forsyningstilsynet og afventer deres godkendelse.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

06.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

03.02.2025Installator.dk

Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

30.01.2025Installator.dk

Ny energieffektiv belysning i Københavns Lufthavn

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding