Energioptimering gavner bundlinjen
Mange virksomheder kan spare på deres energiregninger, men det kræver konkret viden om forbruget. Visualisering er vejen frem til gavn for både bundlinje og miljøet. Det oplevede den danske industrikæmpe Bodycote.
Regeringen har rettet fuldt fokus på energirenovering af den eksisterende bygningsmasse, og en af de helt store energislugere ligger i dansk industri. Ofte er store besparelser lige ved hånden, men virksomhederne ved det ikke, fordi de ikke har et detaljeret overblik over de store syndere.
Det industrielle flagskib Bodycote Varmebehandling, der er verdens største udbyder af varmehærdning og har 180 fabrikker i 26 forskellige lande, hvor stål bliver hærdet, så det har større slidstyrke og en længere levetid. I takt med, at forretningen gradvis er blevet udvidet, er der kommet fokus på energioptimering.
"Vores energiforbrug udgør 14 procent af vores omkostninger, og derfor var det vigtigt for os at få kortlagt, hvor og hvordan vi bruger energien. I 2010 besluttede vi os derfor for at installere målere for at kunne monitorere vores energiforbrug. De skulle aflæses manuelt, men det var alt for besværligt at få bearbejdet tallene. Et halvt år senere fik vi derfor elektroniske energimålere fra Schneider Electric," fortæller Jan Sund, Hærdemester fra Bodycote Varmebehandling i Ejby på Fyn.
Med det nye fokus på energioptimering har den varmebehandlende virksomhed hurtigt fået overblik over konkrete energibesparende tiltag. Visualisering er et vigtigt skridt i succesfuld optimering af energiforbruget, og hos Bodycote Varmebehandling gav det hurtigt udslag i specifikke besparelser. Det viste sig blandt andet, at tomgangsforbruget på de store gasovne var unødigt stort. Det betød, at anlægget stod tændt, selvom produktionen var stoppet.
Læs også: Installatørpanelet: Energioptimering skal sikre væksten
"Vi havde to identiske gasovne, men den ene var 13.000 kr. dyrere om året end den anden. Ved at overvåge og måle forbruget fandt vi ud af, at gasbrænderen var indstillet forkert, og det tog kun installatøren en halv time at fikse," forklarer Jan Sund.
Besparende overblik
Schneider Electric har leveret komponenter og løsninger til Bodycote Varmebehandling, og det har gjort det muligt at få kortlagt virksomhedens energiforbrug. Pludselig var det nemt at sammenligne forbruget mellem ovnene. Derved kan Bodycote nu udnytte produktionsapparatet optimalt ved at bruge det anlæg, der matcher en given opgave bedst.
Bodycote Varmebehandling måler nu kontinuerligt 80 procent af hærderiets energiforbrug, og der er sat hele 91 målerenheder op, som hele tiden giver konkrete meldinger om energiforbruget og ikke mindst uregelmæssigheder i det. Det giver et nyt, stort overblik, der gavner forretningen.
"Vi har fået et nøjagtigt overblik over, hvordan omkostningerne fordeler sig for hver enkelt afdeling, og det betyder, at vi nu præcist kan sige, hvor vi har en rentabel forretning. Det har eksempelvis medført, at vi i vores saltbadsafdeling er gået fra at hærde 5 dage pr. uge til nu kun at hærde 4 dage," fortæller
Jan Sund.
Visualisering er kernen
Det er ikke kun de store gasovne, der har tiltrukket sig energirigtig opmærksomhed. Bodycote Varmebehandling har også fået installeret frekvensomformere på køleanlægget, der tidligere kørte på fuld speed uanset last. Nu bliver den energislugende pumpehastighed reguleret i forhold til det reelle forbrug. Data fra energimålerne bliver samlet op på én central computer, så det er nemt at følge forbruget i de enkelte maskiner og processer.
"Visualisering er det første simple skridt, hvis man vil energispild til livs, og derfor er det helt centralt med nogle konkrete målinger, man kan tage udgangspunkt. Det er jo svært at løse en udfordring, hvis man ikke ved, hvor den er," siger Jakob Drescher, der er produktingeniør fra Schneider Electric.