15.08.2012

Det er jeg stolt af: Energiteknologi styrer Fisketorvets lys

Det store ombygningsarbejde på Fisketorvet er tænkt som et energirigtigt ansigtsløft, der skal sikre det ti år gamle butikscenter på Kalvebod Brygge i København et nyt lysdesign og en energirigtig profil. Installatør Hans Peter Bork fra Hoffmann har stået for at installere den nye DALI-, DMX- teknik fra WAGO.

Hvad gør Fisketorvets nye belysning særlig?
Det er ejerne af Fisketorvet, der har besluttet, at kunderne skal have en ny lysoplevelse, hvor lyset kommer mere i fokus og giver centret en ny og spændende dimension. Derfor er der også blevet ’leget’ med forskellige lystiltag. Der er blandt andet opsat en række skyer i det åbne område

 midt i centrets ene ende. Skyerne skal oplyses i forskellige farver og skal give et indtryk af, at solen drejer omkring dem. Både skyerne og det nye pianolys er DMX-styret via LED spots, og det håndteres via en af WAGO’s Ethernet baserede Controllere som kommunikerer videre til en DMX-gateway. Begge systemer har et justerbart program af farver, som kan justeres via et SCADA-system, der er tilknyttet Fisketorvet. Der er faktisk tænkt meget over, at det nye lys både skal være smart og praktisk. Alle etager er blevet udstyret med en kant af LED-belysning samt en række effektcirkler. Disse runde effektcirkler er det nye basislys, og sammen med en række mindre ’spandarmaturer’ giver det den mængde lys, som er ønsket i gangarealerne i bygningen. Disse ’spandarmaturer’ kan dæmpes via DALI alt efter det ønskede lysniveau. Der er ikke sparet på tiltagene. Hele el-installationen er udført med standardkabel i 5- og 7- leder, hvor bussen og effekten ligger i samme kabel, dette gør DALI-installationen nem at konfigurere og montere. Armaturerne var bestilt med WAGO’s WINSTA-stik, og derfor var det en smal sag at montere dem.

Hvad er det specielle ved lysstyrringen?
Det specielle ved Fisketorvets nye lysstyring er, at vi har anvendt en Ethernet baseret CPU fra WAGO med få digitale I/O samt en række DALI-Mastermoduler. Alt i alt er der otte WAGO CPU’er i applikationen med samlet omkring 53 DALI-Mastermoduler. Det betyder konkret, at alle data, brugerindstillinger og kalendere gemmes i en lokal Controller, hvorfra hvert enkelt armatur kan styres individuelt, i grupper eller i scenarier. Det giver et utal af muligheder for at variere og styre lyset. Det er en relativ ny teknik, der både er smartere, nemmere at arbejde med og mere energibesparende. Vi har delt det op, så der er forskellig slags belysning. En grundbelysning bestående af DALI-armaturer også kaldet ’spandarmaturer’. Effektbelysningen i de runde cirkler er standardarmaturer, og randbelysning består af DALI-styret LED-lys.

Hvad gør lysstyringen energibesparende?
Før var lyset enten tændt eller slukket på Fisketorvet, men med de nye DALI-armaturer kan vi indstille lyset sådan, at når rengøringsdamerne kommer tidligt om morgenen, så er det kun hvert tredje armatur, der tænder. Samtidig kan lyset varieres efter årstiden, så der skrues op for lyset om vinteren og ned om sommeren. Begge dele har stor betydning for energiforbruget, og det er helt sikkert fremtiden for centre som Fisketorvet, hvor lyset er tændt størstedelen af døgnet.   

Hvilke udfordringer har der været?
Når man arbejder i et center i drift, er der en række udfordringer i forhold til logistikken. Vi kan ikke bare teste midt på dagen og slukke alt lys. Så bliver vi upopulære. Vi må indrette os på, at kunderne er her i dagtimerne, så vi er i gang fra tidlig morgen, inden butikkerne åbner. Herefter rykker vi ind bag afskærmningen og arbejder på det nye indgangsparti. Vi har stort set måtte teste alt om natten, så det har været en smule anderledes.  I øjeblikket arbejder vi ved den nye hovedindgang, der er skærmet af og gemt af vejen, så kunderne undgår støv og støj, ligesom byggerodet er gemt af vejen. Første etape er færdig, det betyder at hele den ene ende af centret kører med det nye system, og vi regner med, at etape to er færdige lige inden den travle juleshopping.

Mere fra

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere