Erhvervsklynge skal hjælpe byggebranchen
En ny erhvervsklynge for bygge- og anlægsbranchen skal fremme innovationen og forretningsudviklingen hos danske virksomheder.
Netværksaktiviteter, matchmaking mellem virksomheder og videninstitutioner og sparringsforløb er bare nogle af de ting, som en ny erhvervsklynge fremover vil tilbyde bygge- og anlægsbranchens virksomheder.
Læs også: Dansk Byggeri stemmer ja til sammenlægning med Dansk Industri
En generel effektivisering af det danske erhvervsfremme- og innovationssystem betyder, at ti såkaldte erhvervsklynger inden for forskellige brancheområder i fremtiden skal hjælpe danske virksomheder med at udvikle deres varer og ydelser til fremtidens marked - nationalt som internationalt. Bygge- og anlægsbranchen får sin egen klynge.
”Her kan virksomheder for eksempel få hjælp til at udvikle forretningen eller komme i kontakt med forskere inden for deres område. Erhvervsklyngen skal arbejde med udgangspunkt i virksomhedernes behov og i tæt samarbejde med videninstitutioner”, siger direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen.
De to innovationsnetværk Innobyg og Smart City Cluster Denmark samt tre regionale klyngeorganisationer har sammen med Bloxhub i København - som strategisk partner i forhold til den internationale del - budt på at etablere erhvervsklyngen for Byggeri og Anlæg.
Regionalt forankret
”Erhvervsklyngen skal blandt andet styrke adgangen til international viden og innovationssamarbejde og styrke den eksportorienterede del af branchen. Hjælpen skal findes i nærheden af virksomhederne, og derfor er jeg glad for, at der er en regional forankring i Aalborg, Odense, Albertslund og København. Det vil forhåbentlig gøre det nemmere for flere virksomheder at bruge erhvervsklyngens tilbud”, siger Michael H. Nielsen.
Og der er masser at tage fat på. Grøn omstilling og bæredygtighed, klimatilpasning og –sikring, digitalisering og automatisering, en ressourceeffektiv og brugervenlig drift er nogle af de megatrends, som Dansk Byggeri peger på, at bygge- og anlægsbranchen skal levere løsninger inden for.
Hertil kommer udvikling af smarte byer og intelligente bygninger, der for eksempel spiller sammen med energi- og forsyningssystemet.
Læs også: Dansk Byggeri: Renovering af almene boliger gavner lejere, virksomheder og klimaet
”Der skal udvikles løsninger, som kan benyttes på det danske hjemmemarked, men det er lige så vigtigt, at branchen forstår at udnytte Danmark som udstillingsvindue, når løsninger, der har vist deres værd, skal afsættes globalt. Jeg kan kun anbefale virksomhederne at holde øje med erhvervsklyngens mange tilbud, hvis myndighederne giver dem lov til at åbne 1. januar 2021”, siger Michael H. Nielsen.
- SMF