15.05.2020  |  EL  |  Byggeri

Dansk Byggeri: Renovering af almene boliger gavner lejere, virksomheder og klimaet

Hvis regeringens forslag om renovering af almene boliger gennemføres, vil det både gavne store og små håndværksvirksomheder, mener Dansk Byggeri. Samtidig kan det medvirke til at få Danmark bedre igennem krisen.

Hvis regeringens forslag om at renovere de almene boliger for 30 milliarder kroner frem mod 2026 bliver en realitet, vil det gavne lejere og virksomheder over hele Danmark. Forslaget forhandles politisk lige nu. Og en analyse fra Dansk Byggeri viser, at mindst hvert fjerde renoveringsprojekt vil give beskæftigelse til lokale håndværksvirksomheder.

Læs også: Erhvervsorganisation: Klimarådets grønne genopretningspakke skal være et wake-up call for Christiansborg

Allerede nu ligger der 453 projekter til en værdi af 18,4 milliarder kroner, som er lige til at gå til. Det er penge, som lejerne i almene boliger har sparet op i fællesskab.

Og ifølge Dansk Byggeris analyse, der bygger på tal fra Boligselskabernes Landsforening, BL, fordeler renoveringsprojekterne sig over hele landet med en nogenlunde ligelig fordeling af små, mellemstore og store projekter.

Knap en tredjedel af projekterne har en værdi over 50 millioner kroner, mens 24 procent af projekterne har en værdi under 10 millioner kroner og derfor først og fremmest vil betyde arbejde til lokale håndværkere.

”Vi er glade for, at der er en god variation i projekterne både geografisk og beløbsmæssigt. Det sikrer, at der er arbejde og beskæftigelse til både store byggevirksomheder og til lokale håndværkere. Opgaverne falder på et tørt sted. Mange virksomheder har måttet skille sig af med medarbejdere under coronakrisen, og den økonomiske nedtur, vi står over for, vil i høj grad også ramme bygge- og anlægsbranchen”, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.

Regeringen skønner, at forslaget vil skabe mere end 11.000 job i år og næste år.

Det krævede en krise
I flere år er de almene lejligheder og rækkehuse ikke blevet vedligeholdt ud over det, der var absolut nødvendigt. Det har ført til et betydeligt renoveringsefterslæb.

”De seneste 10 år har omfanget af renoveringer været så småt, at de almene boliger under ét er blevet stadig mere nedslidt og i dårligere stand end de burde være. Det er tankevækkende, at der skulle en coronakrise til at råbe politikerne op og få dem til at tage de almene boligers tilstand alvorligt. Men nu glæder byggevirksomhederne sig til at komme i gang med arbejdet”, siger Torben Liborius.

Hovedstadsområdet har med den største koncentration af almene boliger over 100 renoveringsprojekter på vej til en værdi af mere end 5,8 milliarder kroner, mens Sjælland og Lolland-Falster har næstflest med 80 projekter til 1,3 milliarder kroner.

De fleste af de almene boliger, der står i kø til at blive renoveret, er typisk mellem 45 og 65 år gamle, og lever derfor ikke op til de energikrav, der er til nyere boliger. To ud af tre af projekterne på ventelisten drejer sig om reparation og udskiftning af facader, tage og vinduer.  Initiativer, der vil spare lejerne for varmeudgifter og bringe udledningen af CO2 ned.

Læs også: Husk de små håndværksvirksomheder

”Det er vigtigt, at en lang række af renoveringerne vil gavne den grønne omstilling, som bygge- og anlægsbranchen er meget dedikeret til i de her år. Overordnet ser vi initiativet som et kinderæg. Det er godt for lejerne, der får bedre og klimavenlige boliger. Det sikrer arbejdspladser både i byggebranchen og i andre brancher, og det reducerer CO2-udledningen”, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.

- SMF

Denne artikel er en del af temaet Tema: Coronakrisen

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere