EU fastsætter kinesisk straftold på solceller
Importører af kinesiske solceller skal fremover betale en antidumpings-told på 47 procent for at få solcellerne ind i landet.
EU-Kommissionen har netop afgjort, hvor stor en straftold importører af solceller fra Kina skal betale. Kommissionen har tidligere advaret om, at den ville pålægge told på alle solceller, der kom ind i EU efter en skæringsdato, og siden 6. marts er alle indførelser fra Kina blevet registreret. Nu er toldsatsen blevet lagt på 47 procent.
Herning El-Center er en af de danske importører, der risikerer en økonomisk lussing efter at straftolden er blevet annonceret. Virksomheden bestilte i februar to containere med solceller fra Kina, og inden varerne ankom med skib fra Østen midt i marts var 6. marts-datoen passeret. Hvis straftolden træder i kraft allerede på denne dato, vil det koste Herning El-Center omkring 400.000 kroner i told.
Det er træls, men vi skal nok klare det, for vi løber bare hurtigere, siger Brian Uhre Lassen fra salgsafdelingen i Herning El-Center.
Der er stadig usikkerhed om, hvilken skæringsdag, der vil blive anvendt for solceller, der er kommet ind i EU. På et møde 15. maj skal EUs medlemslande fastlægge detaljerne for, hvordan tolden skal gennemføres.
Læs også: Told på solceller rammer installatører hårdt
Lettet over afklaring
Der er dog lidt lettelse at spore hos virksomhederne, fordi toldsatsen allerede er blevet fastlagt. Tidligere forventede branchen, at satsen først ville blive annonceret i august, og det fik importørerne til at tøve, når de skulle sælge solcellerne videre uden at kende deres egen indkøbspris, efter at tolden var blevet lagt oveni.
Læs også: Vrede i el-virksomhed: Vi har bestilt to containere med kinesiske solceller
Nu er det nemmere at sælge igen, for vi kender prisen på den vare, vi skal sælge, siger Brian Uhre Lassen.
Samme lettelse er der hos CBC Energy i Aabenraa, hvor direktør og medejer Henning Christiansen glæder sig over, at man ikke længere er i uvished om, hvad indkøbet koster. Han venter nu på, at der kommer endnu mere ro på markedet, når afregningsprisen bliver fastlagt, så solcelleejerne ved, om de kan få 1,30 kroner for strømmen.
Kortsigtet løsning
Solcelletolden skal støtte de europæiske producenter, der har været under pres af de billige kinesiske produkter. Producenterne i EU har argumentet for tolden med urimelig økonomisk støtte fra den kinesiske stat, så panelerne kunne sælges til under produktionspris.
To tredjedele af verdens solceller bliver produceret i Kina og det er uvist, hvor stor gavn de europæiske producenter vil få af kinatolden. Henning Christiansen vurderer, at de tyske solcelleproducenter, som tolden skulle beskytte, allerede er bukket under for presset og har givet op, så der nu ikke er de samme producenter tilbage at forsvare.
Tolden vil ifølge analytikere kun få en kortvarig effekt, spår markedsanalytiker Jenny Chase fra analysehuset Blomberg. Hun vurderer, at EU-kommissionens tiltag er et skridt i den aktuelle handelskrig mod Kina og i nyhedsmediet Speigel.de forudser hun, at de europæiske producenter inden for et år atter vil mærke presset fra udlandet.
Jeg forventer, at en effekt vil være ganske kortvarig - seks måneder, måske et år. Kinesiske selskaber vil flytte ud af Kina eller andre virksomheder vil overtage deres forretning. Det vil stadig ikke gavne de europæiske producenter, siger Jenny Chase til Spiegel.de.