21.09.2020  |  EL  |  Branchen

EU-projekt ramte plet i Frederikssund: Markant flere unge begynder på en erhvervsuddannelse

Efter tre års arbejde er erhvervsuddannelser i Frederikssund Kommune populære blandt unge. Det skyldes især ét bestemt projekt, der samarbejder mellem erhvervsliv, kommune og uddannelsesinstitutioner.

I år, 2020, har knap en tredjedel af alle afgangselever fra grundskolen valgt en erhvervsuddannelse i Frederikssund Kommune. Kommunen er dermed en af de 15 kommuner i Danmark, hvor flest unge vælger erhvervsuddannelse. Det skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.

FUEL tiltrækker unge

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

28,6 procent af afgangseleverne fra grundskolen i Frederikssund Kommune har i år valgt en erhvervsuddannelse. Kommunen er derfor kun en lille procentdel for at opnå Danmarks uddannelsesmål på 30 procent i 2025.

Den store tiltrækning til erhvervsuddannelser skyldes især tre års indsats af et strukturfondsprojekt under navnet FUEL (Før Under Efter Læringsmiljøer). Projektet er støttet med 9,3 millioner kroner af EU’s Socialfond og skal bidrage til at øge optaget på erhvervsuddannelserne for at sikre virksomhedernes adgang til faglært arbejdskraft i fremtiden.

”I 2016 var ansøgningsprocenten til erhvervsuddannelser på 19,5 procent, så det er tydeligt, at opstarten af FUEL i 2017 har skabt en positiv udvikling på området”, siger borgmester i Frederikssund Kommune, John Schmidt Andersen (V).

Bred enighed om lovende samarbejde

Flere partnere i projektet er enige i, at der via FUEL-projektet er kommet et helt nyt samarbejde og vilje til dialog mellem det lokale erhvervsliv, kommunen og uddannelsesområdet.

Fakta om FUEL

FUEL (Før Under Efter Læringsmiljøer) er et treårigt projekt, som skal få flere elever til at tilmelde sig og gennemføre en erhvervsuddannelse i Frederikssund Kommune. På længere sigt vil projektet give mere faglært arbejdskraft, der imødekommer virksomhedernes behov.

Projektet har skabt et tværgående, koordineret og forpligtende samarbejde mellem kommune, virksomheder/erhvervsliv og erhvervsskoler. Fokus i samarbejdet er den udvidede campus i Frederikssund.
Projektet blev indledt i juli 2017 og afsluttes i efteråret 2020. EU’s Socialfond har støttet projektet med 9,3 mio. kr. Projektet drives af Frederikssund Kommune, Frederikssund Erhverv og erhvervsskolerne TEC, SOSUH og U/Nord.

Læs mere om FUEL i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
Læs mere på projektets hjemmeside

”Parterne kendte ikke hinanden på forhånd, fordi vi hidtil har arbejdet i hver vores silo. Men i FUEL fandt de en afgørende respekt for hinandens kultur og tempo. Vi fandt blandt andet ud af, at grundskolen skal have god tid, mens virksomhederne er klar til at rykke fra dag ét. Og alligevel har de fundet hinanden”, siger FUEL-projektleder, Andreas Bøhl Stenbæk-Larsen.

Læs også: Installatører har fået vendt lærlingenedturen

Der er derudover blevet skabt en bærende dialog og samarbejde mellem virksomheder og skoler.

”Grundskolen er fokuseret mod at aflevere de unge til gymnasiet og handelsskolen, hvor de skal bruge deres hoved og ikke deres hænder. Lærerne har ofte akademisk baggrund og kommer ikke fra en erhvervsskolebaggrund. Her har FUEL sørget for, at der er kommet nogle seje faglærte ud i grundskolen for at forklare, hvilke muligheder der er i erhvervsuddannelserne”, siger Heidi Post Dam, rektor for U/Nord Frederikssund og formand for Campus-rådet.

Gennem andre tiltag bliver der skab relation mellem elever og virksomheder, hvor eleverne blandt andet gennem såkaldte Karriereagenter fra FUEL besøger virksomheder i Frederikssund-området. De får derudover mulighed for at prøve kræfter med en række af håndværksfag som murer eller smed.

Positive resultater

Diverse tiltag fra FUEL ser ud til at have positiv effekt på de unges valg af erhvervsuddannelse.

Resultater fra FUEL viser nemlig, at op til 50 procent af eleverne på nogle skoler i Frederikssund Kommune svarer, at de har fået et bedre og mere positivt indtryk af erhvervsuddannelserne efter deltagelsen i FUEL.

Og virksomhederne, de er også glade for samarbejdet og muligheden for at få præsenteret virksomheder, job- og uddannelsesmuligheder for eleverne. Hver anden virksomhed mener, at de har fået tættere samarbejde med erhvervsskolerne, og hver tredje virksomhed arbejder tættere sammen med grundskolen.

MakerVærket tager over

I år er sidste år, at projektet FUEL kører. Men erfaringerne bliver ikke glemt. Frederikssund Kommune starter nemlig nyt projekt, MakerVærket, der i september startes af regionale partnere og interessenter. Projektet omfatter som noget nyt også de videregående uddannelser og kulturinstitutioner blandt andet J.F. Willumsen-museet, udover grundskoler, ungdomsuddannelser og virksomheder.

Læs også: Lærlingepakke virker

”En af grundstenene er den samarbejdsform, som vi har lært at håndtere gennem FUEL, nemlig den tætte kobling mellem virksomheder, uddannelser og kommunen. Det tætte samarbejde gør, at vi sammen kan styrke og kvalificere de unges valg af uddannelse, styrke virksomhederne i kommunen samt gøre både grundskoler og ungdomsuddannelser meget mere orienteret mod erhvervslivet”, siger Borgmester John Schmidt Andersen (V), som har store forventninger til MakerVærket.

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere