Få energitilskud og spar en halv million på vandet

Det er muligt at spare næsten en halv million kroner på vandregningen og at få tilskud til at gøre det. Det er AKB Københavns afdeling i Lundtoftegade i København i gang med at bevise.

Før den store udskiftning af blandingsbatterier i alle Lundtoftegade-lejlighederne startede energi- og projektrådgiver Claus Jønsson, ejendomsleder Kenneth Fuglsang og driftsleder Rene Høier (fra venstre mod højre) med fire testlejligheder. Foto: Finn Brøndum..

Boligselskabet AKB København har længe haft en målsætning om at spare på vandet. Alle foreningens enkelte afdelinger skal inden 2020 sørge for at bruge 15 procent mindre vand, end de gjorde i 2005, men hvordan? AKB København, Lundtoftegade på Nørrebro i København er muligvis ved at nå målet et par år før deadline, og de gør det ved at udskifte blandingsbatterierne i alle 699 lejligheder.

Udskiftningen til vandbesparende armaturer i håndvask, køkkenvask og bruser skal på papiret barbere 17,3 procent af vandforbruget og give en besparelse på 495.000 kroner om året på vandregningen. Tallene er teoretiske lige nu, men både ejendomsleder i AKB København, Lundtoftegade Kenneth Fuglsang og hans driftsleder Rene Høier er ret sikre på dem. Før beslutningen blev taget om at investere i udskiftningen, lavede man nemlig en test.

Testen var en god idé, for den påviste ikke bare en stor besparelse, som overbeviste boligforeningens bestyrelse, tallene kunne også bruges til at søge et større energitilskud til projektet.

Fordi udskiftningen af armaturer betød en besparelse i vand- og energiforbrug kunne AKB København, Lundtoftegade søge statens energitilskud til projektet. Foto: Finn Brøndum..

Håndfaste beviser
Da Kenneth Fuglsang og Rene Høier talte med FM Mattsson Mora Groups energi- og projektrådgiver Claus Jønsson om eventuelt at købe tre gange vandbesparende armaturer til hver af afdelingens 699 lejligheder, lød det besnærende. Claus Jønsson havde konkrete eksempler på besparelser opnået andre steder, men Kenneth Fuglsang ville gerne være sikker på, at det virkelig kunne lade sig gøre i Lundtoftegade.

“Den almene boligsektor er ikke forsøgskaniner”, siger han.

Udskiftningen ville koste næsten tre millioner kroner, som i sidste ende er lejernes penge, og det er lejerne, der kommer til at betale, hvis noget går galt.

Derfor startede trekløveret med fire testlejligheder og afventede resultatet.

Fire lejligheder fik målt deres vand i 30 dage i løbet af sommeren 2014, hvorefter de fik udskiftet deres armaturer i håndvask, køkkenvask og bruser, og forbruget blev målt i 30 dage derefter.

Forbruget af koldt vand gik fra 266 liter til 242, det varme vand fra 242 liter til 178 og blandingen af koldt og varmt - lunkent - fra 507 til 419 liter.

I testlejlighederne målte man kun på forbruget af vand og ikke den energi, der bliver brugt til opvarme vandet. Derfor kan besparelsen i kroner og øre bliver højere, end man har regnet med. Det betyder, at tilbagebetalingstiden på projektet, som indtil videre er på 5,9 år, ifølge Claus Jønsson, kan komme helt ned på under to år.

“Vores energi-godkendte armaturer giver besparelser på både vandforbrug, men også i høj grad på forbruget af varmt vand, der ud over en m3-pris også er meget dyr i opvarmning. Når både besparelserne på vand- og varmeforbrug lægges sammen, sparer boligforeningen samlet set cirka 1,2 mio. kroner om året. Det giver en tilbagebetalingstid på under to år”, siger Claus Jønsson.

Nu halvandet år efter resultatet fra testcasene kom ind, er AKB København, Lundtoftegade ved at være klar til at få udskiftet armaturerne.

Spar uden at opdage det
Ifølge Kenneth Fuglsang og Rene Høier lagde beboerne i lejlighederne slet ikke mærke til, at de nye armaturer fungerede anderledes end de gamle. De lagde heller ikke mærke til, at de brugte mindre vand, end de plejede. De var glade og tilfredse med de nye armaturer.

Der er ellers nogle store forskelle på de gamle armaturer og de nye. Blandt andet bruger beboeren helt automatisk mindre varmt vand, fordi de skal nå at tilvælge det varme vand, før de er færdige med at vaske hænder. Den såkaldte ‘koldstart’ betyder, at vandet er altid er koldt, når du tænder. Ifølge Claus Jønsson lader de fleste af os vandhanen stå klar i midterpositionen, men forventer egentlig kun koldt vand, fordi vi ved, at det tager tid, før det varme vand når frem, efter vi har åbnet for hanen. Du sætter gang i opvarmningen af vandet, men er færdig, før det varme vand er nået frem, og bruger altså energi på at opvarme vandet, uden at du nyder godt af det. Ved automatisk at stå klar på kold, brugte beboerne simpelthen mindre af det varme vand.

Læs også: Automatisering batter på energiregningen

“Ved at stille hanen på kold i stedet for i midten på lunken har jeg set energibesparelser på op til 60 procent”, fortæller Claus Jønsson, der har lavet testcases som den i AKB København, Lundtoftegade i tre år for FM Mattsson Mora Group.

Det er dog ikke bare koldstarten, der gør det. Armaturerne er udstyret med både perlatorer, flowbegrænser og keramisk tætning, så dryppende vandhaner ikke spiller en rolle i vandforbruget. Tilsammen betyder installationerne, at der simpelthen kommer mindre vand ud, men fordi der blandt andet bliver blandet luft i, så lægger brugeren ikke nødvendigvis mærke til det og har derfor ikke vandet tændt længere, eksempelvis for at kompensere.

<p>“Den almene boligsektor er ikke forsøgskaniner” </p>

Kenneth Fuglsang, ejendomsleder i AKB København, Lundtoftegade, om at sikre sig, at besparelserne holder vand.

Tilskud til at spare penge
Fordi udskiftningen af armaturer betød en besparelse i vand- og energiforbrug kunne AKB København, Lundtoftegade søge statens energitilskud til projektet. Energitilskuddet er offentligt og åbent for alle, der kan påvise, at de kan opnå en besparelse på deres energiforbrug. Danmark skal være energineutralt i 2050, og tilskuddet er et af regeringens tiltag, som skal sørge for at få Danmark over målstregen.

Kenneth Fuglsang og Rene Høier havde hørt om energitilskuddet, men de vidste ikke, hvordan man søgte. Det kunne de heldigvis få hjælp til af FM Mattsson Mora Group, der har fået godkendt både FM Mattsson, Mora og Damixa-produkter hos flere energiselskaber. Armaturproducenten kan dermed være med til at udregne tilskuddets størrelse og ansøgningen til energiselskabet. Det er en relativt simpel beregningsmodel baseret på den mængde energi, du regner med at kunne spare.

“Hver af de 699 lejligheder i Lundtoftegade kan spare 2.000 kroner om året og vil bruge 30 procent mindre varmt vand”, siger Claus Jønsson på baggrund af testlejlighedernes resultat.

Læs også: Prisen spænder ben for energirenoveringer

For en boligforening med et årligt budget på 50 millioner var det ikke et kæmpebeløb, de fik i tilskud, men Kenneth Fuglsang mener, at mange bække små er bedre end ingen. Det var den store besparelse på vandet, der overbeviste afdelingen om fornuften i at udskifte armaturerne, men energitilskuddet var prikken over i’et og skærpede motivationen til at sætte gang i projektet.

Claus Jønsson forklarer, at tilskuddet går uden om driften af bygningerne i Lundtoftegade og derfor kommer boligforeningen direkte til gode i form af et kontant tilskud, der kommer oveni de forventede besparelser på vand og energi. 

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

16.04.2024Installator.dk

Fejlinstallationer kan give alvorlige skader

16.04.2024Vaillant A/S

Sponseret

BÆREDYGTIGE LUFT TIL VAND VARMEPUMPER GØR OLLEKOLLE GRØNNERE

15.04.2024TOTO

Sponseret

Priser til TOTO for bæredygtighed og design

11.04.2024Installator.dk

Sanitetsbranchen er ramt af stagnerende salg på andet år

03.04.2024Geberit A/S

Sponseret

Nyt gulvstående toilet fra Ifö: Øger effektiviteten og reducerer støj

02.04.2024Vaillant A/S

Sponseret

VAILLANT GIVER GRØN VARME TIL DIT NÆSTE PROJEKT

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø