10.02.2017  |  VENTILATION  |  Byggeri

Få supersygehuset i 3D på mobilen

Håndværkere har indtil nu typisk ikke brugt IFC-tegninger i 3D ved store byggeprojekter, som eksempelvis supersygehusene, da teknologien har været både dyr og ubrugelig i praksis på smartphones. Det laver en ny, gratis app fra Dalux nu om på.

Om Dalux

Leverandør af 3D-software til byggebranchen – såkaldte BIM-værktøjer (Building Information Modeling). Det hjælper byggeaktører til at se, hvad der skal bygges, via en app, så eksempelvis håndværkere kan se plantegningerne, mens de går rundt på arbejdspladsen – og samtidig notere fejl og mangler.

Det har både været dyrt og krævet it med stor ydeevne at vise overskuelige 3D-tegninger over større byggeprojekter, men de barrierer er nu brudt med danske Dalux’ frigivelse af en BIM-app (Building Information Modeling), hvor alle byggeaktører, inklusiv håndværkerne, gratis kan se kæmpekonstruktioner i overskuelig 3D på deres mobil.

Ved alle større byggeprojekter produceres der IFC-tegninger (Industry Foundation Classes) i 3D, men de bruges stort set kun af arkitekter og ingeniører, og ender sjældent i hænderne på håndværkerne. Men det gør Dalux nu noget ved, og med firmaets teknologi i lommen på håndværkere kan det få en række positive konsekvenser for byggeriet, vurderer Torben Klitgaard, direktør i innovations- og væksthubben Bloxhub.

”Når en hel faggruppe endelig i praksis kan få let adgang til de 3D-tegninger, som ingeniører og arkitekterne har brugt de sidste ti år, vil samarbejdet mellem rådgivere og entreprenører blive forbedret, da alle bruger det samme projektmateriale”, siger han.

Supersygehus på mobilen
Evnen til at vise kæmpekonstruktioner i overskuelig 3D fra mobil er en af årsagerne til, at Region Midtjylland har valgt at bruge Dalux. Byggeriet af det nye supersygehus ved Herning, DNV-Gødstrup, er over halvvejs, og i 2020 åbnes det nye supersygehus, som er budgetteret til 3,5 milliarder kroner. Tegningerne bestod af 38 3D-modeller, som via Dalux er samlet i én, der er tilgængelig på en normal smartphone.

Læs også: 3D-software gør byggeriet af Royal Arena nemmere

”Det er den første BIM-viewer, jeg har set, der kan håndtere vores 130.000 m2 store projekt på en smartphone”, siger IKT-koordinator Bjarke Kristensen fra DNV-Gødstrup.

Han fremhæver, at håndværkere via deres smartphone eller tablet eksempelvis kan se, hvor rørene skal sidde, når de er ude på byggepladsen. Dermed slipper de for at skulle finde papirtegninger frem.

- JKK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere