09.01.2022 | VENTILATION | Indeklima
Facadeintegreret mikroventilation giver installatørerne et fantastisk kort på hånden
Den grønne renovering af boligmassen er strandet i centrale rørløsninger til ventilation. Men installatørerne kan byde ind med en alternativ løsning, der både vil glæde beboere og boligforeningerne og dermed bane vejen for den grønne omstilling. Elforsk har netop afsluttet et udviklingsprojekt, der viser overvældende gode resultater.
”Enhederne kommer med en grundig monteringsvejledning, og så er det sådan set bare at vælge, om de skal placere over, under eller ved siden af vinduet, lave hul og sætte dem ind”, fortæller Lasse Andersen. Foto: InVentilate.
Renovering af eksisterende etagebyggeri med henblik på at få mere energieffektiv ventilation med blandt andet varmegenvinding ligger stadig i slæbesporet. Desværre. For ikke alene er der store klimagevinster at hente, det vil også gavne både beboere og ejendomsforeningerne.
Derfor har Teknologisk Institut og InVentilate i løbet af en række projekter under Elforsk arbejdet på at udvikle løsninger, der benytter facadeintegreret mikroventilation i stedet for pladskrævende rørinstallationer. Det seneste projekt er nu afsluttet, og det ser ud til, at de kan sætte flueben ved alle de udfordringer, der skulle tackles.
Det vil betyde helt nye muligheder for installatørerne, der nu får en løsning, som kan give adgang til langt flere kunder og konkurrencefordele.
”Det er lykkedes os at komme i mål med en løsning som – lidt populært sagt – tilgodeser alle parter. Den er både nemmere at installere, billigere i drift og mere miljøvenlig, og den forbedrer indeklimaet mærkbart”, fortæller Christian Drivsholm. Foto: Teknologisk Institut.
Beboermodstand
Ifølge Christian Drivsholm fra Teknologisk Institut, der har stået for den daglige drift af projektet, er en af de store udfordringer i forbindelse med renovation og energioptimering af etageejendomme, at de centrale ventilationsløsninger møder stor modstand – og ofte afvisninger – fra beboerne:
”Renovationsprojekter med etablering af ventilation med føring af to ventilationskanaler gennem hele bygningen er meget omfattende og indgribende i beboernes liv. Ofte må de fraflytte deres bolig i en periode. Samtidig kan det også betyde, at man bliver nødt til at inddrage fx et skab til aggregat og ventilationskanaler i lejligheden. I små lejligheder betyder det en del”.
Billigere og bedre
For at tackle dette samt blandt andet de skrappe brandkrav i den nye DS428 gik Teknologisk Institut sammen med InVentilate i gang med at udvikle et alternativ. De to havde allerede samarbejdet i omkring 10 år med decentrale facadeintegrerede løsninger, dog primært med fokus på mikroventilationsløsninger til kontorbygninger og institutioner.
Nu skulle etageejendommene tilgodeses.
Projektet blev påbegyndt i 2019 og er netop afsluttet. Ifølge Lasse Andersen fra InVentilate med overvældende gode resultater:
”Det er lykkedes os at komme i mål med en løsning som – lidt populært sagt – tilgodeser alle parter. Den er både nemmere at installere, billigere i drift og mere miljøvenlig, og den forbedrer indeklimaet mærkbart. Desuden er den – selvom den er decentral – konstrueret som et sammenhængende ventilationssystem, hvor enhederne, der er forbundet digitalt, kan finde hinanden og tilpasse sig. Både de forskellige enheder i de enkelte lejligheder, fx erstatningsluft til emhætte og fugtsensor i et badeværelse”.
Nem installation
I forbindelse med selve installationen af de decentrale MicroVent enheder er der også meget at vinde. Ifølge Lasse Andersen kræver det bare et hul i væggen:
”Enhederne kommer med en grundig monteringsvejledning, og så er det sådan set bare at vælge, om de skal placere over, under eller ved siden af vinduet, lave hul og sætte dem ind”.
Billigst
Firmaet InVentilate har i de sidste per år haft installationsprocessen i fokus og oplever ofte, at installatørerne får mere på bundlinjen end, de ville gøre med et traditionelt ventilationsanlæg.
Lasse Andersen bemærker:
”Vi vil jo gerne, at installatørerne tjener penge og får lyst til at komme igen, netop fordi de kan tjene gode penge med vores produkt”.
Læs også: Tema om ventilation & indeklima 2021
Grundet den væsentligt nemmere installationsproces er monteringsfasen naturligvis væsentlig billigere, men de rigtig store besparelser kommer i den daglige drift:
”De store energibesparelser er et kæmpe plus i klimaregnskabet, men for beboerne er det også noget, der kan mærkes. Med en varmegenvinding på 92 procent og et 50 procent lavere strømforbrug plus monteringen, der er op imod 50 procent billigere, bliver det samlede regnestykke meget overbevisende. Både for beboere og boligforeninger”, udtaler Lasse Andersen.
DS428
En af de andre grunde til påbegyndelsen af projektet var de skrappe krav, der ligger i DS428, men her ender løsningen med stort set at klare frisag. Da der hverken bliver trukket luft fra rum til rum eller rundt i resten af ejendommen, slipper man således i mange henseender for at skulle tage hensyn til DS428.
Fakta
• Varmegenvinding: 92 procent.
• 85 procent lavere strømforbrug i henhold til et centralt anlæg.
• 50 procent lavere strømforbrug end centrale skabsløsninger.
• Op imod 50 procent billigere monteringen.
• Mulighed for individuel styring på rumniveau.
• Regulering af luftfugtighed.
• Mange indbygningsmåder.
Manglende kendskab og et umodent marked
Ifølge både Lasse Andersen og Christian Drivsholm er den største udfordring for udbredelse af den nye teknologi, dels at der helt grundlæggende mangler kendskab til, at det er et muligt alternativ samt, at markedet endnu ikke er modent:
”Det er jo på mange måder en revolution af ventilationsområdet. Det er en helt ny måde at tænke på. Og de store rørinstallationer er en tradition, det er svært at gøre op med. Måske er det også fordi, det kræver, at vi accepterer, at etageejendomme og boliger er noget for sig, og ’one size’ ikke passer alle. Etageejendomme skal ikke nødvendigvis have de samme løsninger som store produktionshaller”, understreger de.
Forventningen er dog, at markedet relativt hurtigt vil kunne se fordelene:
”Der er ingen tvivl om, at det vil være en stor fordel for installatørerne at kunne tilbyde deres kunder denne løsning. Der er så store fordele, både ved montering og i den efterfølgende drift, at det potentielt vil kunne give dem konkurrencefordele at foreslå det”, slutter Christian Drivsholm fra Teknologisk Institut.
Denne artikel er en del af temaet Tema om indeklima 2022
Sanitet

8 tendenser præger sanitetsområdet anno 2022
Gode toiletter, håndvaske og badeværelser er standard i Danmark. Men der er ikke meget standard over udviklingen af området og produkter, hvor der sker mange ting. En grossist og en producent fremhæver her otte tendenser, som vil præge sanitetsområdet i 2022 og frem.
Sanitet

Tre gode råd til sanitetsinstallatøren
En erfaren sanitetsmand fremhæver tre anbefalinger til installatøren, der skal montere badeværelse: Tænk langsigtet, tænk hygiejne i alle dimensioner og rådgiv kunden bredt om muligheder.
Energi

Stor stigning i energiforbrug i 2021
I 2021 steg energiforbruget for den danske økonomi med 8,1 procentpoint. Det er den største stigning i energiforbruget siden 2006. Stigningen skal ses i lyset af det store fald i 2020, relateret til COVID-19, og et større varmebehov end de foregående år. Husholdningernes energiforbrug steg med 4,8 procentpoint og oversteg dermed forbruget i 2019 med 0,6 procentpoint, oplyser Danmarks Statistik.
Arbejdsredskaber

Producent- og importpriser for varer stiger fortsat
Stigningen i importprisindekset er 0,5 procentpoint større end i sidste måned, hvor indekset på årsbasis steg med 21,6 procentpoint. For importprisindekset er det tredje måned i streg med den største årsstigning i indeksets historie. Indeksene er beregnet siden 2005. Det skriver Danmarks Statistik i ny undersøgelse.
Energi

Danmarks forbrug af naturgas er på laveste niveau siden 1990
Over de seneste 30 år har Danmark årligt brugt mellem 81 og 205 petajoule naturgas. Forbruget er ikke begrænset til en særlig branche, og husholdningerne stod i 2020 for en fjerdedel af forbruget. Det er ikke muligt at opgøre Danmarks import af naturgas fra Rusland, men i 2020 kom 41 procent af EU’s samlede import af naturgas fra Rusland. Det skriver Henrik Molsted Wanscher fra Danmarks Statistik.
Energi

Signify leverer CO2-neutral drift for andet år i træk
Klimadagsordnen fylder på agendaen på tværs af brancher og industrier. Det gælder også lysindustrien, og nu er Signify, det tidligere Philips Lighting, klar med sin første klimahandlingsrapport nogensinde.