16.03.2020  |  EL  |  El-materiel

Fiberoptiske kabler fortsætter med at overraske

Indhold fra partner Hvad er dette?

Den fiberoptiske udvikling har de sidste årtier været voldsom. Men måske er udviklingen i virkeligheden kun lige startet. Fire af de mest hotte tendenser lige nu er mikrokabler, soft tube kabler, fiberkabler med A2 fiber teknologi og nye retractible kabler, der kan splittes i enheder af to fibre til hurtig og simpel installation. De leverer alle overbevisende præstationer.

Mængden af data, der bliver transporteret rundt i vores moderne verden, stiger dagligt med astronomiske dimensioner. Det sker mange brugersteder trådløst. Men det sker på basis af en infrastruktur, der er baseret på fiberoptiske kabler, som kan flytte mængder af data, der var utænkelige for få år siden. Kabel-infrastrukturen sikrer høj båndbredde til og fra private hjem, virksomheder og offentlige institutioner i Norden.

Det foregår med fiber optiske kabler, der løbende udvikler sig, så konstruktion, fart, smidighed, pris, anvendelighed og andre parametre hele tiden overrasker med nye spring i præstationer.
Den indiske verdensklasse-producent af fiberoptiske kabelprodukter Sterlite fremhæver fire nye tendenser inden for fiberoptik.

1: Mikrokabler der er tyndere med høj ydelse

Når kabler skal rulles ud eller bliver udbygget i et boligkvarter eller erhvervsområde, sker det ofte ved at blæse fiberoptiske kabler gennem de 40 mm rør eller rør-i-rør løsninger, der allerede er gravet ned i jorden. Det er nu med de nye generationer af mikrokabler gjort lettere. De nye mikrokabler pakker fibre i kabler i helt nye kompressionsgrader, der gør kablerne meget tynde, så der er plads til flere fibre og derved udnytter rørenes kapacitet bedre. Mikrokablerne gør det altså muligt at transportere mere data i de samme rør – så fibernet-ejeren slipper for at grave nye rør ned i jorden. Det sidste nye mikrokabel er for eksempel et 576 fibermikrokabel med en ydre diameter på 10.3 mm.

2: Soft tube kabler er bløde

De nye soft tube kabler er konstruktioner med bløde rør ”easy strip”, der med fingrene kan strippes. De er forholdsvis nemme at blæse igennem installationsrør over forventet afstande på mindst 1500 meter. De nye kabler består af en såkaldt SZ snoet konstruktionsform, der snor de optiske rør, så let midspan access er muligt. Det er en stor fordel for installationsarbejdet.

3: A2 fiberkabler klarer skarpe buk

Den tredje tendens er fiberkabler med den bøjningsufølsomme fiber A2. A2 fiber er beregnet til last mile-installationen – der hvor fiberforbindelsen skal føres helt ind i bygningen. Det er en fiber i et tyndt kabel, der kan tåle at blive bukket rundt om skarpe hjørner. Mange steder i Europa vælger store kunder kun at bruge A2 fiber i hele deres netudrulning. De kan således kan gøre brug af ufaglært arbejdskraft i hele nettet og opnår et net, der accepterer makrobøjninger. Sterlite har, som de eneste i verden, nu en A2 fiber, som er fuldt kompatibel med standard SM fiber. Den nye Stellar fiber kombinerer det bedste af to verdener.

4: Retractable kabler kan splittes i enheder af to

Den fjerde iøjnefaldende tendens er et nyt retractable kabel. Det nye kabeldesign forenkler arbejdet, når der skal leveres fiberforbindelse til rækkehuse, to naboparcelhuse eller lejligheder. Mange steder vil det være en fordel at konsolidere rørføringen og foretage splitningen af det fiberoptiske kabel så sent som muligt. Det kan man gøre med de nye udtrækkelige kabler fra Sterlite. På den måde kan man grave én kabelføring i stedet for mange enkelkabler. Dette giver yderligere fleksibilitet i ens netværk, og man kan enkelt tilføre flere kunder efter behov

Faglighed, fleksibilitet og value adding

6X International er en dansk value added distributor med levering af rådgivning og materialer inden for fiberoptiske kabelløsninger til LAN og WAN netværk. Virksomheden har mange års erfaring. Virksomheden samarbejder med verdens førende producenter, tilbyder dyb teknisk-faglig rådgivning og leverer skræddersyede value adding-service såsom afklip, logistik og rådgivning om kundens total cost of ownership.

Se flere løsninger på 6X

Denne artikel er en del af temaet Tema: Kabler

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere