Fjernvarmedirektør: Vi lader stort varmeoverskud gå til spilde

I et debatindlæg i Børsen kritiserer direktøren for Dansk Fjernvarme ”manglende politisk prisloft og et rigidt prisloft” for at forhindre udnyttelsen af overskudsvarme i fjernvarmenettet.

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, om den manglende udnyttelse af overskudsvarme: "Det er sort, dyrt og dumt".. Foto: Dansk Fjernvarme/Jesper Voldgaard

En investering på 400 mio. kr. hos Fjernvarme Fyn skulle sikre udnyttelsen af overskudsvarme fra bl.a. Metas datacenter i Odense – energi, som Meta vil levere gratis til forbrugerne.

”Men et prisloft blokerer for, overskudsvarmen til 11.000 husstande udnyttes. Den trecifrede millioninvestering risikerer at blive værdiløs, kunder får en dyrere varmeregning, der bruges ekstra energi på at nedkøle overskudsvarmen, og Fjernvarme Fyn kan blive nødsaget til at fyre med kul eller naturgas,” skriver Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme i debatindlægget.

Loftet er en mekanisme, der sætter en maksimal pris på, hvor meget fjernvarmeværkerne må betale for at genbruge overskudsvarmen i fjernvarmenettet. 

"Det er fint, at forbrugerne beskyttes mod høje priser. Problemet er bare, at der allerede findes en regel, der dikterer, at fjernvarmeværkerne til hver en tid skal vælge den billigste løsning: Det såkaldte substitutionsprincip.

Prisloftet er derfor et bureaukratisk og helt unødvendigt krav, der i nogle tilfælde endda kan ende med at betyde højere varmeregninger og altså dermed det modsatte af den forbrugerbeskyttelse, der er tiltænkt. Det sker f.eks., hvis prisen på overskudsvarme ligger over prisloftet, men under substitutionsprincippet," fortsætter han.

Finn Thomassen, der er Associate Partner, Energi og forsyning i revisionsselskabet EY Danmark, peger på, at formålet med prisloftet på overskudsvarmen ifølge Energistyrelsen er at skabe større incitamenter til at bruge overskudsvarme og således ikke at overregulere. 

”Desværre har det vist sig i flere tilfælde at få præcis den modsatte effekt; at overskudsvarmeprojekter enten ikke igangsættes eller, at allerede igangværende projekter i den nærmeste fremtid må stoppes som følge af den manglende mulighed for at holde den samlet omkostning under det udmeldte prisloft. Efter manges opfattelse er prisloftet derfor netop et udtryk for en overregulering.

Synspunktet er, at den nugældende regulering allerede sikrer en eksisterende forbrugerbeskyttelse, hvorfor der ikke er brug for en yderligere prisregulering i form af et prisloft på overskudsvarmen.” skrev han i en gennemgang af konsekvenserne af prisloftet på selskabets hjemmeside i december i fjor.

Dansk Fjernvarmes direktør opfordrer til et paradigmeskifte i det politiske syn på mulighederne i overskudsvarme.

”Potentialet har været kendt i mange år – alligevel har vi ingen plan for at udnytte den grønne, allerede eksisterende energiressource. Det bør en ambitiøs, national overskudsvarmestrategi råde bod på.

Vores håb er i det hele taget, at køledisken, datacenteret og fabrikken snart får det tilfælles, at deres energiforbrug bliver en integreret del af Danmarks grønne omstilling. Det er de desværre ikke i dag. Det er sort, dyrt og dumt,” skriver Kim Mortensen i debatindlægget.

Ifølge Dansk Fjernvarme kan overskudsvarmen fra industrien leverer grøn varme til 100.000 danske boliger. Kun 13 pct. af al overskudsvarme udnyttes i dag.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

06.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Nu er det alvor med solceller

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Analyserer og informerer om miljøforstyrrelser med IQS

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Præcise målinger kompenserer for forvrængninger

29.11.2024B.E.G.

Sponseret

B.E.G. er klar til BR18 og fremtidens energi krav

27.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Aalborg

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

23.01.2025

Tid

16:00

Sted

Aalborg

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup