Fjernvarmedirektør: Vi lader stort varmeoverskud gå til spilde

I et debatindlæg i Børsen kritiserer direktøren for Dansk Fjernvarme ”manglende politisk prisloft og et rigidt prisloft” for at forhindre udnyttelsen af overskudsvarme i fjernvarmenettet.

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, om den manglende udnyttelse af overskudsvarme: "Det er sort, dyrt og dumt".. Foto: Dansk Fjernvarme/Jesper Voldgaard

En investering på 400 mio. kr. hos Fjernvarme Fyn skulle sikre udnyttelsen af overskudsvarme fra bl.a. Metas datacenter i Odense – energi, som Meta vil levere gratis til forbrugerne.

”Men et prisloft blokerer for, overskudsvarmen til 11.000 husstande udnyttes. Den trecifrede millioninvestering risikerer at blive værdiløs, kunder får en dyrere varmeregning, der bruges ekstra energi på at nedkøle overskudsvarmen, og Fjernvarme Fyn kan blive nødsaget til at fyre med kul eller naturgas,” skriver Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme i debatindlægget.

Loftet er en mekanisme, der sætter en maksimal pris på, hvor meget fjernvarmeværkerne må betale for at genbruge overskudsvarmen i fjernvarmenettet. 

"Det er fint, at forbrugerne beskyttes mod høje priser. Problemet er bare, at der allerede findes en regel, der dikterer, at fjernvarmeværkerne til hver en tid skal vælge den billigste løsning: Det såkaldte substitutionsprincip.

Prisloftet er derfor et bureaukratisk og helt unødvendigt krav, der i nogle tilfælde endda kan ende med at betyde højere varmeregninger og altså dermed det modsatte af den forbrugerbeskyttelse, der er tiltænkt. Det sker f.eks., hvis prisen på overskudsvarme ligger over prisloftet, men under substitutionsprincippet," fortsætter han.

Finn Thomassen, der er Associate Partner, Energi og forsyning i revisionsselskabet EY Danmark, peger på, at formålet med prisloftet på overskudsvarmen ifølge Energistyrelsen er at skabe større incitamenter til at bruge overskudsvarme og således ikke at overregulere. 

”Desværre har det vist sig i flere tilfælde at få præcis den modsatte effekt; at overskudsvarmeprojekter enten ikke igangsættes eller, at allerede igangværende projekter i den nærmeste fremtid må stoppes som følge af den manglende mulighed for at holde den samlet omkostning under det udmeldte prisloft. Efter manges opfattelse er prisloftet derfor netop et udtryk for en overregulering.

Synspunktet er, at den nugældende regulering allerede sikrer en eksisterende forbrugerbeskyttelse, hvorfor der ikke er brug for en yderligere prisregulering i form af et prisloft på overskudsvarmen.” skrev han i en gennemgang af konsekvenserne af prisloftet på selskabets hjemmeside i december i fjor.

Dansk Fjernvarmes direktør opfordrer til et paradigmeskifte i det politiske syn på mulighederne i overskudsvarme.

”Potentialet har været kendt i mange år – alligevel har vi ingen plan for at udnytte den grønne, allerede eksisterende energiressource. Det bør en ambitiøs, national overskudsvarmestrategi råde bod på.

Vores håb er i det hele taget, at køledisken, datacenteret og fabrikken snart får det tilfælles, at deres energiforbrug bliver en integreret del af Danmarks grønne omstilling. Det er de desværre ikke i dag. Det er sort, dyrt og dumt,” skriver Kim Mortensen i debatindlægget.

Ifølge Dansk Fjernvarme kan overskudsvarmen fra industrien leverer grøn varme til 100.000 danske boliger. Kun 13 pct. af al overskudsvarme udnyttes i dag.

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

03.02.2025Installator.dk

Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

30.01.2025Installator.dk

Ny energieffektiv belysning i Københavns Lufthavn

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleanlæg – fra design til aflevering

Deltag i en interessant og effektiv kursusdag, hvor vi sætter fokus på både arkitektur, teknik, aflevering, økonomi og jura.

Dato

04.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup