Fjernvarmen buldrer frem – men der stilles krav til leverandørerne
Byggebranchen er en konkurrencepræget sektor – og det gælder i høj grad også VVS-branchen, der nu er travlt optaget af fjernvarmeinstallationer. Den rigtige pris er ikke nok. Det handler også om, at løsningerne skal være enkle at installere og justere – og så skal også bæredygtigheden være i orden.
Landet over graves marker og veje op for at udbygge fjernvarmenettet. Det skaber travlhed hos installatørerne, der står over for en lang række krav, når en opgave skal vindes.
I Tørring i Østjylland er Møldrup VVS i gang med at installere fjernvarme i et projektet Egholm Park med 38 rækkehuse. Installationen omfatter både fjernvarmeunits, bundmoduler og 16 mm rør til gulvvarmesystemet, fortæller projektleder Palle M. Nielsen fra Møldrup VVS.
”Prisen på den samlede leverance var naturligvis en vigtig parameter. Men det er endnu vigtigere, at løsningerne er nemme at arbejde med. Så vi kan foretage en hurtig, fejlfri installation, som opfylder bygherrens krav om bæredygtighed og brugervenlighed,” fastslår Palle M. Nielsen.
Desuden er det ifølge projektlederen vigtigt, at producenten har en klar miljø- og klimaprofil og bakke leverancen op med god service og support. Samtidig skal den ofte begrænsede plads i husene udnyttes optimalt, ligesom løsningen gerne skal være nem at arbejde med for medarbejderne.
Uponor Building Solutions er en af leverandørerne på markedet, der har den nødvendige bredde i produktsortimentet til at være systemleverandør inden for fjernvarme.
"Generelt prioriterer vi fjernvarme meget højt i disse år, hvor netop den opvarmningsform spiller en stadigt vigtigere rolle i opbygningen af en bæredygtig dansk infrastruktur," siger Account Manager John Jensen fra Uponor Building Solutions, der har leveret løsningen til projektet i Tørring.
Uponor kan levere et samlet produkt, der kan benyttes både i etagebyggeri, parcelhuse og til rækkehuse som i Tørring.
”Når de bliver udrullet i en hel bebyggelse, er bygherre og brugere sikret en ensartet høj kvalitet fra bolig til bolig, høj komfort og en lang levetid. Derudover bliver det varme vand kun produceret ved behov, hvad der reducerer risikoen for udvikling af Legionella, så sundhed og trivsel bliver også tilgodeset i årene fremover," siger John Jensen.
Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) indgik i fjor en aftale om at fremskynde planlægningen for en udfasning af gas til opvarmning.
Hundredtusindvis af breve blev sendt ud til borgerne med information om deres muligheder.
Op mod en halv mio. husstande kan få fjernvarme – nu eller senere
En spørgeskemaundersøgelse tidligere i år viste, at kommunerne har sendt ca. 524.000 breve ud til ejendomsejere i de naturgasforsynede områder og ca. 146.000 breve til ejendomsejere i de fjernvarmeforsynede områder.
Omkring 218.000 ejendomsejere modtog brev om, at de allerede i dag kan få fjernvarme, eller at der er et godkendt projektforslag for fjernvarme i deres område, samt hvornår de kan blive tilsluttet fjernvarmen. Samtidig fik ca. 145.500 ejendomsejere at vide, at der ikke kommer fjernvarme i deres område, og de derfor bør skifte til en alternativ varmekilde, f.eks. en varmepumpe.
Ifølge kommunernes besvarelser har ca. 266.000 ejendomsejere fået besked om, at deres område er udlagt til fjernvarme i kommunens varmeplan, men at det vil kræve yderligere analyser for at afdække, om ejendomsejerne kan blive tilbudt fjernvarme.
Endelig har ca. 40.500 ejendomsejere fået en fjerde besked – primært at der ikke kommer fjernvarme, men at der kan være mulighed for fælles mindre varmeløsninger.