Fjernvarmen kan løse en større del af klimaudfordringen
De danske fjernvarmeselskaber kan i alt levere 44 procent af den nødvendige CO2-reduktion i 2030. Sådan lyder det i et nyt udspil fra den samlede fjernvarmesektor.
I 2030 er det målet, at landets godt 400 fjernvarmeselskaber er omstillet til 100 procent bæredygtig energi. Hvis de 500.000 boliger, der fortsat bruger fossil energi til opvarmning, bliver omstillet og realiserer potentialet for at levere varme til industrien, kan fjernvarmesektoren levere hele 44 procent af Folketingets mål om 70 procent reduktion i 2030.
Det er en opgave, fjernvarmesektoren skal tage på sig. Det bliver en omfattende opgave, men langt fra umuligt, lyder det fra Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der er brancheforening for landets fjernvarmevirksomheder.
Læs også: Fremtidens fjernvarme er på tegnebrættet
“Fjernvarmesektoren er isoleret set den sektor, der kan levere det største bidrag til indfrielsen af Folketingets klimamålsætning inden 2030. Vi kan i alt levere 44 procent af den nødvendige CO2-reduktion, hvis selskaberne får mulighed for det. Viljen og evnerne er der”, siger Kim Mortensen.
Grøn omstilling, høj forsyningssikkerhed og lavere priser
I et udspil giver Dansk Fjernvarme sit bud på, hvad der skal til for, at sektoren kan levere reduktionerne. Fremtidens grønne varme skal særligt komme fra flere varmepumper, overskudsvarme, solvarme og geotermi suppleret med bæredygtig biomasse.
“Det er kun med et veludviklet fjernvarmenet, at vi kan udnytte overskudsvarmen fra industrien og datacentre, at vi kan realisere potentialet i geotermi, og at vi kan udnytte det kæmpe lager for den fluktuerende energi fra vind og sol, der er nødvendig”, siger Kim Mortensen og fortsætter:
Fakta om CO2-reduktioner i opvarmningen
Fjernvarmeselskaberne kan bidrage med næsten 45 procent af de C02-reduktioner, der skal gennemføres frem mod 2030.
Det skal dels ske ved at omstille fjernvarmeproduktionen til grøn energi. Når kraftvarmeværkerne er omstillet, vil det samtidig betyde, at store dele af elproduktionen er omstillet, da elproduktionen kommer fra kraftvarmeværkerne.
Derudover er fjernvarmeselskaberne i gang med oprette selskaber, der kan bistå med at hjælpe de cirka 500.000 boliger, der i dag har olie eller gas i deres opvarmning. Det har Dansk Fjernvarme tidligere offentliggjort strategi for.
Endelig er fjernvarmeselskaberne i gang med at rådgive industrien med omstilling af deres opvarmning og dele af procesvarmen, hvilket yderligere skal bidrage til at indfri de samlede klimamål.
“Fremtiden er grøn og CO2-neutral. Vi kan omstille hele vores sektor uden at gå på kompromis med forsyningssikkerheden, og samtidig sikre konkurrencedygtige priser for vores kunder og forbrugere”.
Der skal tages hensyn til branchen
Kim Mortensen understreger endvidere, hvordan det er afgørende, at både myndigheder og politikere er med til at sikre moderne rammer for fjernvarmesektoren.
Læs også: Varmepumper kan få et boost med fjernvarme i ryggen
“Vi både kan og skal levere. Men det betyder også, at selskaberne ikke skal påføres en spændetrøje i form af indtægtsrammeregulering og benchmarking. Jeg vil godt advare imod, at myndighederne forfalder til at kopiere en forældet regulering fra andre sektorer, der på overfladen minder om fjernvarmen”, siger Kim Mortensen og uddyber:
“Det vil betyde, at man fuldstændigt ignorerer, hvordan fjernvarmen fungerer. Vores sektor er karakteriseret ved et udpræget demokratisk ejerskab, særegen produktion, mange separate net og mange forskellige varmekilder for at nævne nogle eksempler. Begynder man at regulere fjernvarme uden hensyn til, hvordan branchen fungerer, får vi ikke grøn fjernvarme i 2030 – og så når vi ikke vores klimamål”.
- HCL