Flere får varmen i jorden

Salget af jordvarmeanlæg steg med 74 procent i 2021. Både installatører og brancheorganisation forventer, at udviklingen fortsætter de kommende år.

Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne forventer man, at udviklingen i efterspørgsel vil fortsætte de kommende år. Foto: Arkivfoto.

Der blev solgt 4.000 jordvarme-anlæg i 2021 år. Og selvom tallet i sig selv måske ikke lyder så voldsomt, så dækker det faktisk over en markant vækst på intet mindre end 74 procent i forhold til året før. Det viser nye tal fra Energistyrelsen. Væksten er endnu større end for luft/vand-varmepumperne, hvor salget sidste år steg med 52 procent.

Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne forventer man, at udviklingen vil fortsætte de kommende år.

”Et meget konservativt bud er, at salget af luft/vand-varmepumper og jordvarmeanlæg vil komme til at nærme sig i hvert fald 30.000 styk i år. Og i løbet kort tid er det sandsynligt at nå op på 50.000 om året”, vurderer Troels Hartung, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, og uddyber:

”Med udviklingen i Ukraine in mente og det stærkt øgede fokus på at blive uafhængig af naturgas, forventer vi, at der vil komme ekstra fart på. Det er en voldsom vækst men absolut ikke urealistisk, hvis vi skal konvertere de cirka 400.000 olie- og naturgasfyr, der stadig er i den danske bygningsmasse, frem mod 2030. Vi kan derfor godt forberede os på, at markedet for varmepumper kun vil blive større de kommende år”, siger Troels Hartung.

LÆS OGSÅ: Ny rapport: Der skal turbo på den effektive grønne omstilling

Betaler sig på sigt

Et af de steder, hvor man mærker udviklingen, er hos vvs-installationsvirksomheden Dam & Hovgaard A/S i Skive. Her solgte man sidste år i omegnen af 120 jordvarme-anlæg og cirka 80 luft/vand-varmepumper.

”Vi vil gerne sælge begge dele, og vi plejer derfor altid at give kunderne begge bud. Jordvarme-anlæggene har den fordel, at de er mere robuste og giver en bedre drift. Der er færre roterende dele udenfor, og de er derfor bedre beskyttet mod vind og vejr. Så selvom de er dyrere, kan det godt betale sig på lang sigt”, siger indehaver, Jens Hovgaard.

Når virksomheden installerer en luft/vand-varmepumpe, skal kunden typisk betale i omegnen af 120.000 kroner, mens et tilsvarende jordvarme-anlæg koster cirka 160.000 kroner.

Dertil kommer det forberedende arbejde, der er noget mere omfattende, når slangerne skal graves ned i jorden. Det kræver en entreprenør og godkendelse fra kommunen og endda nogle gange tilladelse i forhold til at sikre fortidsminder i forbindelse med gravearbejdet. Endelig er der udsigten at få gravet hele haven op, som kan skræmme kunderne.

LÆS OGSÅ: Hold dig opdateret på den aktuelle forsyningssituation

”Af samme grund er det typisk de store landejendomme, der køber jordvarme-anlæg. Villaerne inde i byerne har vi ikke så mange af, da folk skal have gravet deres bede op”, forklarer Jens Hovgaard.

TEKNIQ Arbejdsgiverne afholder energikonference på Christiansborg den 29. marts om, hvordan vi kan gøre bygningsopvarmningen grøn.

-AKJ

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

19.06.2025Genvex

Sponseret

Nu banker sommeren på døren – er dit ventilationsanlæg klar til varmen?

03.06.2025Geovent

Sponseret

Frisk luft til Herlufsholms Idrætscenter – helt enkelt!

22.05.2025Geovent

Sponseret

Vi skaber løsninger, der gør en forskel – nu med EU-patent på vores ESA-arm!

08.05.2025Genvex

Sponseret

Combi Blueline – ventilation, køl, varme og varmt brugsvand i ét anlæg

08.05.2025Geovent

Sponseret

Moores Biscuits reducerede energiforbruget med 30% - med en løsning fra Geovent

07.05.2025Genvex

Sponseret

Mød Genvex på VVS’25

06.05.2025H. Jessen Jürgensen A/S

Sponseret

Fancoils som alternativ til radiatorer i luft-til-vand-anlæg

02.05.2025KE Fibertec AS

Sponseret

KE Fibertec lander flot resultat i et ujævnt år

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup