Flere kommer til skade på elektriske anlæg
I 2020 var der 107 ulykker på el-anlæg, viser ny rapport fra Sikkerhedsstyrelsen. Antallet af personskader ligger på det højeste niveau i fem år.
Der er i 2020 sket en stigning på 55 procent i ulykker på el-anlæg. Det viser en ny årlig rapport fra Sikkerhedsstyrelsen, ”Hændelser i elanlæg 2020”. Det drejer sig særligt om højspændingskabler og kabelskabe, som er de anlægstyper, der forårsager flest ulykker og skader. I 2020 var der heldigvis ingen dødsulykker. Men antallet af personskader er desværre inde i en kedelig udvikling og er nu på det højeste niveau i fem år.
"Vi ved ikke, om stigningen skyldes, at de driftsansvarlige for elanlæg er blevet bedre til at indberette hændelser, og om der fortsat er et mørketal. Det er i hvert fald vigtigt, at alle er opmærksomme på indberetningspligten. Kun på den måde kan vi give branchen værktøjer til at lære af de ting, der er gået galt i årets løb", siger kontorchef Søren Assenholt Muff.
I Danmark er der pligt til at indberette ulykker af elektrisk karakter på elektriske anlæg. Indberetningspligten omfatter både personskader og skader på elektrisk materiel, brande og eksplosioner samt nær-ved-hændelser. Disse hændelser kan have en god præventiv effekt.
Flere kommer til skade
I alt fik Sikkerhedsstyrelsen 28 indberetninger om personskader. 16 personer er kommet til skade i forbindelse med lavspændingsanlæg, og 11 personulykker er på højspændingsanlæg.
"Skal man grave i nærheden af elektriske anlæg, så er det vigtigt for at minimere antallet af skader på kabler i jord, at entreprenørvirksomheden søger oplysninger i Ledningsejerregistret (LER) og kontakter netselskabet. Entreprenøren er også forpligtet til at instruere og infomere de medarbejdere, som skal arbejde i nærheden af et elektrisk anlæg", siger Søren Muff Assenholt.
Hovedparten af hændelserne med materiel skade var elbrande i kabelskabe, og størstedelen af hændelserne med højspændingskabler var graveskader.
-AKJ