09.09.2019  |  EL  |  Branchen

Kommuner gør det lettere at byde på mindre opgaver

I næsten tre ud af fire kommuner skal håndværkere og andre virksomheder nu først stille en såkaldt arbejdsgaranti, når de byder på opgaver på en million kr. eller mere. Udviklingen glæder Dansk Byggeri, der håber, at de sidste kommuner vil følge trop.

Virksomheder i kommuner som Køge, Esbjerg og Fredensborg kan nu byde på kommunale opgaver til under en million kroner uden først at skulle i banken.

Læs også: Politikerne bør gøre livet lettere for små virksomheder

Det er blevet muligt, efter at disse kommuner ligesom flere andre har valgt at hæve grænsen for, hvornår en virksomhed, der arbejder for kommunen, skal stille med en bankgaranti til først at gælde ved opgaver til en million kroner eller mere.

”Det er en markant og meget positiv udvikling, at så mange kommuner nu har hævet grænsen til over en million kroner. Det er både nemmere og billigere for især mindre virksomheder, at de ikke skal runde deres bank, hver gang de skal byde på mindre opgaver i kommunen”, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius, og fortsætter:

”Arbejdsgarantier fylder meget i virksomhederne, så vi har arbejdet hårdt for at få kommunerne til at hæve grænsen. Og det ser ud til, at mange kommuner nu har taget budskabet til sig. Det kan vi kun være tilfredse med”.

Ifølge en opgørelse fra Dansk Byggeri er der over de seneste år sket en stigning i antallet af kommuner, der nu først stiller krav om en bankgaranti, når opgaven har en størrelse på mindst en million kroner. I år gælder det således for 72 ud af 98 kommuner mod 49 kommuner sidste år, mens antallet var 17 i 2015.

Flere kommuner skal følge trop
Opgørelsen viser, at 23 kommuner har en grænse for, hvornår de stiller krav om arbejdsgaranti på mellem 500.000 og en million kr. Kun Rebild, Fanø og Rødovre kommuner kræver en arbejdsgaranti ved opgaver på under en halv million kr. Både Rebild og Rødovre oplyser, at de er i en politisk proces om at hæve grænsen.

Tendensen glæder Dansk Byggeri, der anbefaler en nedre grænse på minimum en million kr. De vil nu arbejde på at få de sidste kommuner med.

”Det medfører meget administrativt bøvl ikke bare for virksomhederne, men også for kommunen, når virksomhederne skal stille med økonomisk sikkerhed ved opgaver på under en million kroner”, siger Torben Liborius og fortsætter:

”Ordningen er ikke blot dyr at administrere, omkostningerne til garantierne gør jo arbejdet dyrere og er slet ikke garantien værd på opgaver under en million kroner. Så en nedre grænse på en million kroner er faktisk en fordel for både virksomhederne og kommunerne selv.

Læs også: Kommunale udbud er for komplicerede

I Midt-, Vest- og Østjylland stiller samtlige kommuner først krav om arbejdsgaranti ved opgaver på minimum en million kr.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere