30.07.2019  |  EL  |  El-materiel

Flere lyn: Boligejere bør beskytte sig bedre

I takt med at vi rammes af stadig flere lynnedslag, er det ifølge en ekspert en god idé at beskytte boligens elinstallationer bedre.

Danmark har i år været ramt af en række meget voldsomme tordenvejr og i den forbindelse mange tusinde lynnedslag. Det kan ifølge en ekspert få store konsekvenser for de elektriske installationer og apparater i boligen.

”Et lynnedslag kan udløse en elektrisk overspænding, en såkaldt ”transient”, der let kan tage livet af alt elektronisk udstyr eksempelvis et fjernsyn eller en harddisk med alle familiens dokumenter og digitale billeder, og det er surt”, forklarer Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent hos brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.

Han anbefaler derfor, at man som boligejer overvejer, om det ikke vil være en god idé at beskytte sine elektriske installationer og apparater mod konsekvenserne af lynnedslag. Ikke mindst fordi problemerne med kraftige tordenvejr ser ud til at vokse de kommende år.

Ifølge en norsk undersøgelse forventer man således, at hyppigheden af lyn stiger med 25 procent frem mod år 2050 som følge af klimaændringerne. En tendens, som formentlig også vil komme til at omfatte Danmark.

”Flere lyn vil få betydning for både sikkerheden i elforsyningen og for driftssikkerheden og overlevelsesmulighederne for de tilsluttede elektriske apparater”, siger Mads Risgaard Knudsen og fortsætter:

”I Danmark hører vi stadig oftere om kortslutningsskader på grund af lynnedslag i eller tæt på elektriske anlæg og installationer. Det skyldes formentlig primært to ting: For det første har vi flere tilfælde af tordenvejr, og for det andet har vi langt mere elektronik i vores bygninger end tidligere”.

Enkel beskyttelse
Løsningen kan ifølge Mads Risgaard Knudsen være at investere i såkaldt transientbeskyttelse, der beskytter mod overspændinger.

”Ikke mindst forskellige former for informationsteknologi har fået stadig større betydning for vores hverdag. Det betyder også, at vi er meget afhængige af en stabil spændingskvalitet, da alt it-udstyr, og i særdeleshed computerchips, er ekstremt følsomme overfor overspænding”, siger Mads Risgaard Knudsen.

Han anbefaler derfor, at man kontakter en autoriseret elinstallatør, så man kan få den beskyttelse, der er brug for i den enkelte bolig – hverken mere eller mindre.

”I praksis er der tale om, at man installerer udstyr, som beskytter din elinstallation og de tilsluttede elektriske apparater mod ”transiente overspændinger”. Prisen kan variere meget, alt efter behovet, og installatøren kan sikre, at dit hjem bliver beskyttet bedst muligt”, forklarer Mads Risgaard Knudsen.

- JKK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere