Flere rotter finder vej helt ind i boligen
En rotte i toiletkummen, i køkkenskabet eller i skraldespanden er altid et uønsket fund. Men det er lige præcis, hvad et stigende antal københavnere oplever.
Sådan rottesikrer du kloakken:
- Få foretaget en tv-inspektion af kloakken for at kortlægge eventuelle problemer.
- ?Få installeret en rottesikring af en autoriseret installatør. Det vil typisk være et to-klapsystem i en kloak, hvor man sikrer, at spildevandet kan komme ud uden at rotterne kan komme ind.
- ?Løsningen koster typisk 2-3.000 kroner eksklusiv montering.
Antallet af de såkaldte indendørs sager, hvor rotter har fundet vej helt ind i en bolig, er på få år steget fra et niveau på omkring 800 sager årligt til op mod 1.100 sager i 2012 og 2013. Det fortæller Morten Otkjær Thune, der er områdechef for skadedyrsområdet i Københavns Kommune.
Han forventer, at antallet af indendørs sager vil stige yderligere de kommende år.
Det skyldes blandt andet, at renoveringen af det offentlige kloaksystem næsten er færdigt, hvilket betyder, at rotterne søger nye tilflugtssteder.
Derfor er det afgørende for at undgå rotter, at man rottesikrer korrekt. Det forklarer chef for teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation, Simon O. Rasmussen.
Sådan sikrer du faldstammen:
- Alle faldstammer bør have en rottesikring på det rør, der går fra kælderen til stuen. Dermed er alle øvre etager sikret mod rotter.
- Den typiske rottesikring til faldstammer er den gravide, som er et lille rørstykke, der først bliver bredt og derefter smalt. Det forhindrer, at rotten kan komme videre i røret.
- Løsningen koster 3-4.000 kroner eksklusiv montering. Løsningen skal installeres af en autoriseret installatør.
Det er både nemt og billigt at rottesikre, og derfor bør det være en naturlig del af både renoveringsopgaver og nye afløbsinstallationsopgaver. Dels fordi rotterne kan ødelægge rør og forårsage vandskade, dels fordi rotter er smittebærere, siger Simon O. Rasmussen og fortsætter:
Det er et budskab, som både skal ud til boligejere, boligforeninger og installatørerne. For det er ikke givet, at kunderne selv tænker over rottesikring, og derfor er det afgørende, at installatørerne rådgiver kunderne til at vælge en passende løsning.
Læs også: Rottespærrer virker, men kun delvist
Det budskab bakker Morten Otkjær Thune op.
"Det er min klare opfattelse, at rottesikring ikke bliver prioriteret højt nok, og faktum er, at hvis man rottesikrer, så får man ikke rotter på besøg. Derfor bør både kloakmestre, vvs-installatører, boligejere, boligforeninger, ejerforeninger og lignende blive mere opmærksomme på at sikre sig mod rotter", siger Morten Otkjær Thune.
Første skridt på vejen er en kampagne fra Københavns Kommune, som TEKNIQ støtter.
Københavns Kommune tilbyder blandt andet hjælp til at gennemgå for eksempel gårde for problemer, ligesom man kan få rådgivning om rottesikring. På den måde kan en bolig- eller ejerforening bliver certificeret som rottefri.
Konkret har TEKNIQ sendt information om vigtigheden af rottesikring ud til sine medlemsvirksomheder, hvor de mest funktionelle rottesikringsløsninger er beskrevet.
Du kan læse mere om kampagnen på www.kk.dk/skadedyr.
- JDN