Flere solceller på tagene i hovedstadskommuner

Tagarealer på virksomheder og offentlige bygninger skal være med til at realisere målsætninger om vedvarende energi på land, hvis det står til regioner og kommuner i hovedstadsområdet. Green Power Denmark forventer rekordår for opsætning af tag- og markanlæg.

Tagarealer på virksomheder og offentlige bygninger skal være med til at realisere målsætninger om vedvarende energi på land, hvis det står til regioner og kommuner i hovedstadsområdet. Green Power Denmark forventer rekordår for opsætning af tag- og markanlæg. Foto: Colourbox..

Kommuner, regioner og en række virksomheder har debatteret hovedstadens potentiale som førende solcellemetropol. Der er enighed om, at der er behov for politiske beslutninger og rammevilkår, som sikrer de rette forudsætninger for at offentlige og private aktører for alvor kan bringe tagarealer i spil i den grønne omstilling.

Der skal mere sol på taget
I hovedstadsområdet har man store grønne visioner, men det kan være svært at finde tilstrækkelig plads til vedvarende energianlæg. De grønne ambitioner indebærer derfor et ønske om at opsætte flere solceller, og her er det hensigten, at tagrygge på offentlige bygninger og virksomheder skal være med til at indfri de landspolitiske ambitioner om en tidobling af solceller på landsplan i 2030.

”Solceller på tagflader kan være vores regions input til den grønne omstilling. Det kræver nøje planlægning og koordinering, så et tæt samarbejde er en del af løsningen”, siger David Meinke, direktør i Center for Regional Udvikling i Region Hovedstaden.

Han pointerer samtidig, at det er ”bøvlet og dyrt” for kommuner og regioner, der ønsker at opsætte solceller i forbindelse med nybyg eller renoveringer. Det skyldes blandt andet kravet om adskillelse af selskaber, administration og de nuværende tarifmodeller, der blandt andet betyder, at kommunerne betaler afgifter for eget forbrug af den producerede solenergi. En opfattelse, der bakkes op af Casper Toftholm, teknisk direktør i Brøndby Kommune.

”Der er udfordringer med de rammer, vi er omfattet af i kommunerne. Økonomien hænger ofte ikke sammen. Det er pokkers ærgerligt, for der er virkelig meget potentiale derude, og kommunerne vil det gerne”, siger han.

Fremgang i opsætning af solceller
Få procent af danske tagflader er belagt med solceller, mens markarealer med større produktionsanlæg står for hovedparten af den solenergi, der produceres i Danmark.

”Vi ser ind i flere udfordringer, hvis vi skal indfri 2030-målsætningerne for vedvarende energi på land, som kræver en tidobling af solenergi. Derfor er det positivt, at kommuner og regioner er villige til at investere i sol”, fortæller Jacob Klivager Vestergaard, afdelingschef i Green Power Denmark.

Læs også: Varmepumpe, solvarme og solceller i ét anlæg

Green Power Denmark forventer, at der alene i 2022 opsættes 1,21 GW solcelleanlæg. Det er tæt på en fordobling af den kapacitet, danske producenter er lykkes med at udvikle de seneste 30 år. Hovedparten af solenenergien stammer fra markanlæg, mens opsætning af taganlæg i år udgør 0,09 GW. Selvom det kan syne af lidt, er det en stigning, der er større end forventet, og som vidner om stor interesse.

”Udviklingen for solanlæg i år vidner om, at det godt kan lade sig gøre. Men skal vi nå i mål, kræver det, at barriererne bliver løftet. Kommuner og politikere skal være klar til at tage ansvaret på sig. Nettilslutningerne skal op i fart, og der skal være økonomi til at sætte det sol og landvind op, som er nødvendigt”, siger Jacob Klivager Vestergaard.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

25.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På faget Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ringsted)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

29.04.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning