Flere udsættes for digital chikane i forbindelse med deres arbejde

Trusler og hadefulde kommentarer i forbindelse med deres arbejde er blevet en del af hverdagen for mange danskere, viser en ny opgørelse fra Digitalt Ansvar. Blandt privatansatte er tallet steget med 5 procentpoint siden 2021.

Flere privatansatte oplever digital chikane fra f.eks. kunder, som bl.a. kan være hadefulde kommentarer, trusler eller afpresning.. Foto: Digitalt Ansvar

Tilsvininger, at blive hængt ud på nettet og trusler om vold. For mange danskere er det desværre en del af jobbet. Det viser en ny opgørelse foretaget for Digitalt Ansvar af Epinion.

Hele 15% svarer i undersøgelsen, at de har været udsat for digital chikane indenfor det sidste år. Blandt privatansatte ligger tallet på 14%, som er en stigning på 5 procentpoint sammenlignet med Digitalt Ansvars tal fra 2021, hvor tallet lå på 9%.

“Tallene viser, at selvom vi taler mere og mere om de udfordringer den øgede digitalisering fører med sig, så har vi endnu ikke fundet ud af, hvordan vi kommer den digitale chikane til livs. For der er alt for mange ansatte, som lever med at blive chikaneret, og det har både store konsekvenser for den enkelte og arbejdspladserne,” siger direktør i Digitalt Ansvar, Ask Hesby Holm.

Digital chikane kommer til udtryk på mange forskellige måder og kan bestå af episoder, hvor e-mail, telefon, sociale medier, hjemmesider eller andre digitale medier bruges til at chikanere en medarbejder - eller en kombination af flere af de ovenstående.

-emte

Fakta fra undersøgelsen:

Tallene er udarbejdet på baggrund af i alt 1.052 personer, som har svaret på et spørgeskema om digital chikane på arbejdsmarkedet. Besvarelserne er indsamlet af Epinion på vegne af Digitalt Ansvar via webpanel i december 2023 blandt et repræsentativt udsnit af danskere over 18 år, der er i arbejde og har digital kontakt med eksterne personer i deres arbejde månedligt eller oftere. 

  • 15% har oplevet digital chikane indenfor de sidste 12 måneder. Heriblandt 16% af offentligt ansatte og 14% af privatansatte.
     
  • I Digitalt Ansvars tal fra 2021 var tallet på 9% blandt privatansatte, der var udsat for digital chikane. Tal for offentligt ansatte blev ikke indsamlet i 2021. 
     
  • 34% har oplevet hadefulde, nedsættende el. hånende kommentarer, også blandt dem, som svarer, at de ikke har været udsat for digital chikane. Det vidner om, at langt flere er udsat, uden at anderkende det som chikane.
     
  • 16% har oplevet trusler.
     
  • 86% har oplevet psykiske konsekvenser af chikanen (fx vrede, angst, magtesløshed).
     
  • 67% har oplevet fysiske konsekvenser af chikanen (fx hjertebanken, træthed, søvnproblemer).
     
  • 56% har ikke kendskab til, at deres arbejdsplads har retningslinjer for forebyggelse og håndtering af digital chikane fra eksterne personer.

Kilde: Digitalt Ansvar

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

24.12.2024Installator.dk

Godt Nytår!

24.12.2024Installator.dk

Glædelig Jul

23.12.2024Installator.dk

Danske Vandværker har fundet sin nye direktør

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle