Flere VVS’ere vælger præfabrikerede bundelementer
VVS-installatører skyder genvej i byggeprocessen med fabrikssamlede bundmoduler til større byggerier.
Et stigende antal VVS-installatører vælger at montere et præfabrikeret bundmodul i byggerier af mange ens boliger. Det sparer håndværkertid på byggepladsen, da de færdigsamlede bundelementer kommer til byggepladsen klar til at blive monteret til rørføringen. Efterspørgslen kommer blandt andet, fordi VVS-installationsfirmaerne mangler arbejdskraft.
Et af firmaerne er Thyge's VVS på Falster, hvor man har valgt præfabrikerede bundmoduler fra Uponor til et byggeri af 43 lejligheder i Nykøbing Falster, fordi det sparer arbejdstid.
Lejlighederne udgøres af fem bygninger i to plan, hvor Bo-Hus er totalentreprenør, mens Thyge’s VVS har ansvaret for VVS- og ventilations-entreprisen. Her er de fleste løsninger udviklet i samarbejde med Uponor VVS, der leverer Quick & Easy-installationer (Q&E) til brugsvand, gulvvarme, alupex (MLC) radiatorenheder – samt færdigproducerede bundmoduler med al den interne rørtilslutning.
I stedet for at samle alting i hånden på byggepladsen leverer Uponor således de præfabrikerede moduler med den rette fødekilde og antal tapsteder til brugsvand, radiator og gulvvarme og et antal afgreninger.
"Bundmodulerne er resultatet af en udviklingsproces og viser, at gør du dit forarbejde grundigt, får du en installation, der er rigtig nem at gå til. I modsætning til, at der skal bruges energi og tid på at samle en masse småting. Der ville gå rigtig meget tid med at trække rør ned til hver enkelt tilslutning, det vil sige de fire føderør. Der skal konstrueres fittings og bøjninger – og en isolatør skal på bagefter", siger overmontør Lau Hansen, Thyge’s VVS.
Q&E-løsningen til PE-Xa-rør letter også arbejdet, og valget af korrosionsbestandige installationer er vigtige i forhold til kvaliteten af grundvandet:
”Dér er plastik indtil videre unikt, og stort set hele denne installation er plast. Det vil sige, vi ikke har nogen mekaniske metalsamlinger i PE-Xa-rør, fordi vi bruger Uponors Quick & Easy-samlinger”, siger Lau Hansen.
Han forklarer, at man med værktøjet kan udvide et stykke PE-Xa-rør, så det stopper på fittingen. Røret trækker sig derefter tilbage til udgangspunktet igen og er helt tæt.
I øjeblikket mangler Thyge’s VVS tre-fire faglærte VVS-montører til at dække opgaverne. Så den sparede monteringstid er værdifuld.
"Med montage og de andre ting bliver det godt én dags arbejde, så med 43 lejligheder er der meget at hente. Når vi har sat en varmeunit med fire bespændinger op, kan vi skrue bundmodulet direkte på nedenunder og tilslutte alle vores rør bagefter. Det reducerer montagetiden væsentligt”, fortæller Lau Hansen.
Markedet er varmt
Hos Pettinaroli i Middelfart, der er leverandør af enkeltkomponenter, komplette systemer og komfortløsninger til VVS-branchen, ser man også en øget interesse for de præfabrikerede bundmoduler.
"Det rykker allerede og bliver italesat, fordi markedet er så varmt, så der en større efterspørgsel fra installatørleddet, som mangler ledige hænder derude. Så de køber hos os, hvis de kan se, at de sparer tid. Efter vi deltog med vores præfabrikerede bundmoduler på VVS-messen, er der kommet flere øjne på det, samt at der også var mange andre udbydere, så opmærksomheden bliver endnu større", siger Einar Ottosen, salgschef for Pettinaroli i Danmark.
De nøglefærdige moduler kommer i en travl tid i byggebranchen, hvor Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse viser, at 24 procent af installationsvirksomhederne har opgivet at søge den arbejdskraft, de har brug for. Travlheden får installatørerne til at drive udviklingen fremad mod præfabrikation. I modsætning til mange andre nye teknologier, hvor det er slutbrugerne eller bygherren, der stiller krav om et nyt produkt, eller lovgivningen der kommer med skærpede regler, er det installatørerne fremfor bygherrerne, der beder om præfabrikerede bundmoduler.
"Blandt de byggesager vi får ind og regner på, er der kun krav om præfabrikerede bundmoduler i 20 procent af sagerne", siger Einar Ottosen.
Salget eskalerer
Også hos grossisterne meldes der om større salg af præfabrikerede bundmoduler. Hos Mads Madsen VVS Engros i vestjyske Roslev fortæller indehaver Mads Madsen, at han bygger og sælger flere af de præfabrikerede bundmoduler end for få år siden.
"Det eskalerer nu. Inden for de sidste par år er alle kommet til at kende dem og har lyst at prøve dem", siger Mads Madsen.
Ligesom på Falster har de vestjyske VVS-montører for travlt ude på byggepladserne til selv at montere bundmodulerne, og ved vintertid har man heller ikke lyst til stillestående arbejde i kulden. Mads Madsen VVS Engros fabrikerer sine bundmoduler med tanke på isolering, hvor han forudser, at energikonsulenterne i fremtiden også vil interessere sig for isoleringen bag modulet.
"Nu er der fokus på isolering og krav om 30 mm på både manifold og rør, så det et spørgsmål om, hvem der har tænkt sig bedst om, så modulet både er servicevenligt og ikke fylder. For at lave et godt bundmodul skal man enten være fingerfærdig eller tænke sig godt om og kende isoleringsreglerne", siger han.