Fold: Fremtidens installationer
I september skal det danske energi+hus, Fold, vise sit værd i den internationale Solar Decathlon, hvor det kommer til at indgå i et smart grid. Vandkøling skal få solcellerne til at yde det optimale.
Fire studerende på DTU er klar til at tage kampen op i Solar Decathlon-konkurrencen, som afholdes i Madrid med start 14. september. Her konkurrerer 15 europæiske universiteter om at bygge det mest energirigtige hus. Under konkurrencen er det et krav, at huset selv opretholder et fast eget forbrug.
Det danske Energi+hus, som er bygget på DTU, har fået navnet Fold – eller på udebane i Madrid: ”The Fold” - fordi det har form som et stykke papir foldet to gange til en trekantform. Det er konstrueret, så det kan skilles ad og sendes til Madrid, hvor det sammen med de øvrige huse skal stilles op og være del af et smart grid, som er bygget af Schneider Electric.
Sponsorer
Projektet er muliggjort af en række sponsorer:
Installationer der samarbejder
Huset blev i juni præsenteret af de studerende og Schneider Electric, som har leveret IHC, PLC, tavler og infrastruktur til huset. Kommunikationen med smart grid’et sker gennem et bussystem, som de studerende selv har programmeret.
De fire studerende
- Anders Jensen læser på bachelorlinjen til civilingeniør i software-teknologi og skriver bachelor-projekt inden for Solar Decathlon 2012.
- Søren Olofsson læser på bachelorlinjen til civilingeniør i IT og Communication og skriver bachelor-projekt inden for Solar Decathlon 2012.
- Søren Kristensen er uddannet elektriker og læser nu til maskinmester.
- Dainius Griguzauskas læser på kandidatlinjen til civilingeniør i IT og skriver speciale inden for Solar Decathlon 2012.
”Vi lukker normalt ikke andre ind i vores udviklingsafdeling, men i dette tilfælde har de DTU-studerende haft adgang til de hellige haller, og vi har modificeret produkterne, så de passede til formålet,” sagde Schneider Electric’s produktchef, Jesper Plass ved præsentationen.
”Huset er opdelt i seks zoner, som blandt andet omfatter soveplads, køkken, arbejdsplads, underholdning,” fortalte Anders Jensen. Konkurrencehuset er på 70 kvadratmeter og består af ét stort rum plus et teknikrum, men konceptet kan skaleres op og inddeles i op til seks rum.
For Søren Olofsson havde det været langt mere krævende og omfattende, end han havde forventet, med meget store krav til tilrettelæggelse og dokumentation. Til gengæld mente han, at det gav ”et spark”, at der ikke fandtes en facitliste, og så havde det været en oplevelse, at der kom et noget håndgribeligt ud af det frem for bare en rapport.
Jesper Plass gættede på, at det var det mest avancerede hus i Danmark med henblik på at samle mange systemer og få dem til at arbejde sammen.
Konkurrence på ti parametre
Solar Decathlon er en slags tikamp, hvor energiforbruget ikke er det eneste kriterium. Kriterierne er arkitektur, bygnings- og ingeniørarbejde, solanlæg og varmt vand, energibalance, komfort, funktionalitet ved daglig brug, kommunikation og sociale medier, markedspotentiale, innovation og bæredygtighed (miljøpåvirkning).