21.07.2020  |  EL  |  Energi

Forældede apparater koster i sommerhuse

Sommerhuse er ofte endestationen for gamle apparater fra køleskabe til tv. Det skader klimaet og giver ejerne høje elregninger.

Det er ikke godt nok til hverdag – men måske kan det bruges i sommerhuset? Hvis du har tænkt den tanke, kan du være en af de danskere, der uden at ville det skader klimaet og giver sig selv en højere elregning.

Læs også: Dansk Byggeri: Danskerne venter på et større håndværkerfradrag

"Sommerhuse, kolonihaver og andre fritidshuse er hjem for mange forældede apparater. Det bliver et slags hospice, hvor det gamle køleskab og fjernsynet fra 90'erne bruges nogle år mere, end de egentlig burde. Det betyder højere elregninger, for de gamle apparater sluger langt mere strøm. Samtidig går de oftere i stykker. Derfor er det en god ide at tænke sig om to gange, før man flytter gamle strømslugere til sommerhuset", siger fuldmægtig Thore Stenfeldt fra Energistyrelsen.

Eksempelvis bruger et gammelt køleskab med energimærke A 2½ gange så meget strøm som et nyt med energimærke A+++.

Unødigt høj klimabelastning
Man kan regne på økonomien i de enkelte apparater, hvis man kender strømforbruget.

Hvornår det – fra et rent klimahensyn – er det rigtige tidspunkt at sende sine gamle apparater til genbrug, afhænger af en række faktorer, understreger Thore Stenfeldt.

"Der bruges også energi og ressourcer på at producere et nyt apparat. Men hvis du afleverer dit gamle apparat på genbrugspladsen, bliver mange af materialerne brugt igen. Der er også forskel på, hvornår det er bedst for klimaet at skrotte for eksempel en fryser og et fjernsyn. Men overordnet betyder brugen af de forældede apparater en unødigt høj klimabelastning", siger Thore Stenfeldt.

Læs også: Klimavenlige varmepumper har fundet vej til Danmark

Energistyrelsen anbefaler også at overveje solceller til at minimere energiforbruget i sommerhuse. Og en varmepumpe, hvis huset bruges hele året.

- SMF

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere