03.11.2017  |  EL  |  Branchen

Forkert samling af kobberstænger gav lysbuer i Facebook-datacenter

To gange på to år er der udbrudt brand i Facebooks svenske datacenter, fordi en række kabelbakker med kobberstænger ikke var samlet ordentligt. Nu deler Facebook sine informationer med resten af industrien.

I øjeblikket er Facebook i gang med at bygge datacentre rundt om i verden, hvorfor der også sendes enorme mængder af elektricitet mellem de forskellige haller, som huser serverne - derfor er det også særligt vigtigt, at systemerne til transporten af elektriciteten er korrekt konstruerede.

Det er imidlertid ikke tilfældet i det svenske datacenter i byen Luleå, hvor Facebooks første internationale datacenter er placeret.

Her er der hele to gange siden 2014 opstået lysbuer i de kabelbakker, hvori kobberstænger transporterer mere end 5.000 ampere, skriver Datacenter Frontier.

Læs også: Afgørelse om overskudsvarme kan gavne alle datacentre

Lysbuer kan være kritiske, hvis ikke de er under kontrol
Begge hændelser har fundet sted i en af serverhallerne, hvor kobberstængerne i kabelbakkerne ikke var samlet korrekt. Ifølge Schneider Electric, der står bag systemerne, ledte det til en ’termisk lavine’, så varmen samlede sig i de områder, hvor der var fejl i samlingerne.

Det skaber en overophedning, som til sidst leder til en kraftig termisk udvidelse af luften – en såkaldt lysbue, der kan være særlig kritisk, når den ikke er under kontrol, skriver Ingeniøren.

Kobberstængerne havde hver især en længde på tre meter og vejede cirka 317 kilo, hvorfor der samlet blev transporteret cirka 5.000 ampere gennem dem.

I praksis kan lysbuen udnyttes til at smelte metaller, og med en temperatur, der kan nå op på 20.000 grader celcius, er det vigtigt at have buerne under kontrol. Heldigvis lykkedes det medarbejderne at slukke for lysbuerne i begge tilfælde, og ingen personer kom til skade.

Læs også: Caverion sørger for strøm til Apple-datacenter

Information kan hjælpe industrien
De omtalte hændelser blev fremlagt ved en præsentation af Facebook og Schneider Electric på 7x24 Exchange Fall Conference i Phoenix, Arizona.

Her påpegede James Swensen, der er international facilitetsleder ved Facebook, at man er nødt til at dele informationen om hændelser som disse for at hjælpe industrien:

”Hvis nogen kommer til skade som følge af sådanne uheld, hvad koster det for os som organisation? Det her passer ind i Facebooks politik om ’Open Compute’. Hvis vi deler det her, kan det hjælpe industrien”.

Ved samme lejlighed fortalte han, at man har foretaget en stor mængde analyser efterfølgende, men han har imidlertid ikke ønsket at dele resultatet af disse, skriver Ingeniøren.

- EL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere