Forslag: Støtteordninger til energirenoveringer skal målrettes
Tekniq Arbejdsgiverne og organisationen Synergi vil have målrettet støttekroner til energirenovering til de områder i landet, hvor de gør mest gavn.
En høj varmeregning er den altoverskyggende årsag til at danskerne vælger at investere i at gøre deres bolig mere energieffektiv. Det viser en undersøgelse, som Tekniq Arbejdsgiverne har fået udarbejdet blandt et repræsentativt udsnit af landets boligejere.
Men den indledende investering er for mange en hindring for at anskaffe f.eks. en varmepumpe og det problem er største i områder uden høje friværdier i boligerne, påpeger Troels Blicher Danielsen, der er adm. direktør i Tekniq Arbejdsgiverne.
Han mener derfor, at det er nødvendigt at tage et opgør med de nuværende støtteordninger til energirenovering, så man målretter pengene til de områder i landet, hvor de gør mest gavn. Samme holdning kommer fra organisationen SYNERGI, der arbejder for at mindske energispildet.
“I landdistrikterne er der mange områder, hvor en varmepumpe er det helt oplagte alternativ til både olie og gas, fordi fjernvarme aldrig når derud. Men det kræver, at der er luft i økonomien til det. Ellers vil de fleste fortsætte med det, de har, så længe energipriserne er lave, og der i øvrigt ikke er signaler fra regeringen om, at det snart er slut med gas som varmekilde. Vi skal målrette den statslige støtte til de danskere, der har størst behov for hjælp til at skifte fra sort til grøn varme. Og så bør regeringen være klar i mælet og slå fast, at gas skal ud af den individuelle opvarmning – gerne i 2030,” siger Katrine Bjerre, direktør i SYNERGI.
49 procent af boligejerne kan ikke få fjernvarme og skal derfor se sig om efter alternativer, viser undersøgelsen ifølge en artikel på Tekniq Arbejdsgivernes hjemmeside.
-emte